ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΩΝ Η.Π.Α. (FDA): ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΕΣ ΓΕΛΕΣ ΒΡΕΦΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΟΦΥΪΑΣ ΙΣΩΣ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ 10 ΒΡΕΦΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΑΛΛΑ 400

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH

 

Έχουν ξαναγίνει προειδοποιήσεις προς τους παραγωγούς σχετικά με την παρουσία ποσοτήτων θανατηφόρου μπελαντόνας στις γέλες

Της Beth Mole (13/10/2016)

 

Για να ασκήσει κανείς την ομοιοπαθητική, πρέπει να κατέχει άριστα την τέχνη της αραίωσης στοιχείων στο νερό. Αναμφίβολα, πρόκειται για εντυπωσιακό ταλέντο...

Στον πυρήνα της, η ομοιοπαθητική βασίζεται στην ιδέα ότι «το όμοιο θεραπεύει το όμοιο». Τα φάρμακα παρασκευάζονται με αραίωση επιλεγμένων δηλητηριωδών ουσιών οι οποίες προκαλούν ή μιμούνται τη νόσο που επιχειρούν να θεραπεύσουν. Οι ομοιοπαθητικοί πρέπει να αραιώσουν αυτά τα δηλητήρια τουλάχιστον μέχρι το σημείο που να είναι ασφαλή για κατανάλωση, αλλά συχνά τα αραιώνουν σε τέτοιο βαθμό, ώστε το μόνο που μένει είναι απλό νερό. Παραμερίζοντας επιδεικτικά τους ενοχλητικούς νόμους της Φυσικής και της Χημείας, οι πιστοί της ομοιοπαθητικής υποστηρίζουν ότι τα μόρια του νερού έχουν «μνήμη». Ισχυρίζονται, δε, ότι αυτά τα υγροποιημένα ίχνη δηλητηρίων μπορούν να θεραπεύσουν ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, από αλλεργικές αντιδράσεις μέχρι τον ιό του HIV/AIDS.

Μολονότι το Ars[1] έχει επισημάνει στο παρελθόν ότι αυτή η ψευδοεπιστήμη[2] είναι προφανώς ένα «θεραπευτικό αδιέξοδο»[3], που στην καλύτερη περίπτωση επιδρά σαν εικονικό φάρμακο (placebo), οι Αμερικανοί συνέχισαν να δαπανούν σ᾿ αυτήν 2,9 εκατ. δολάρια[4] το 2007. Κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι, αν και δαπανηρή, η αγορά αυτού πανάκριβου ψευδο-θεραπευτικού νερού είναι ακίνδυνη. Ωστόσο, το θέμα παίρνει δραματική τροπή όταν οι ομοσπονδιακοί νομοθέτες «συλλαμβάνουν» ομοιοπαθητικούς οι οποίοι δεν είναι και τόσο ικανοί στην τέχνη της αραίωσης.

Τον περασμένο μήνα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποίησε τους γονείς να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ομοιοπαθητικές γέλες και δισκία βρεφικής οδοντοφυΐας[5], τα οποία μπορεί να μην έχουν αραιωθεί καταλλήλως. Χθες ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι ερευνά τους θανάτους 10 βρεφών[6] και περισσότερα από 400 κρούσματα που αναφέρθηκαν και περιελάμβαναν σπασμούς, πυρετό και εμετούς. Τα παραπάνω εικάζεται ότι συνδέονται με τη χρήση των σκευασμάτων φροντίδας της βρεφικής οδοντοφυΐας, κατά τα τελευταία έξι χρόνια.

Ο FDA καλεί επειγόντως τους γονείς να διακόψουν πάραυτα τη χρήση των σκευασμάτων βρεφικής οδοντοφυΐας και να προχωρήσουν στην άμεση απόρριψή τους. Όπως σημείωσε ο Οργανισμός, αυτά τα προϊόντα διανέμονται από τις εταιρείες CVS, Hyland᾿s και ενδεχομένως και άλλες, ενώ πωλούνται σε συνοικιακά φαρμακεία και άλλα καταστήματα λιανικής πώλησης.

Παρά το γεγονός ότι ο FDA δεν έχει εντοπίσει οριστικά την αιτία των ασθενειών και των θανάτων στα προϊόντα βρεφικής οδοντοφυΐας, δεν είναι η πρώτη φορά που κρούει το καμπανάκι του κινδύνου εξαιτίας τους. Κατά περίεργη σύμπτωση, το 2010 ο Οργανισμός έλαβε παρόμοιες αναφορές για εκδήλωση ασθενειών που συνδέονταν με τα ομοιοπαθητικά προϊόντα βρεφικής οδοντοφυΐας. Κατόπιν έρευνας, βρήκαν ότι τα προϊόντα δεν είχαν αραιωθεί καταλλήλως και ορισμένα περιείχαν επικίνδυνα επίπεδα της ουσίας Atropa Belladonna[7], γνωστής και ως «θανατηφόρος μπελαντόνα». Αν και είναι γνωστό ότι οι ομοιοπαθητικοί χρησιμοποιούν τη μπελαντόνα για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, υποτίθεται ότι πάντα γίνεται υψηλή αραίωσή της, η οποία αφήνει ελάχιστα έως καθόλου ίχνη της ουσίας.

Στην προειδοποίηση που εξέδωσε το 2010, ο FDA ανέφερε:

Τα δισκία βρεφικής οδοντοφυΐας Hyland᾿s εκ της παρασκευής τους περιέχουν μικρή ποσότητα μπελαντόνας, ουσίας η οποία, σε μεγαλύτερες δόσεις, μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη. Σε ένα τέτοιο προϊόν, είναι σημαντικό να ελέγχεται προσεκτικά η ποσότητα της μπελαντόνας. Ωστόσο, η ανάλυση των εργαστηρίων του FDA διαπίστωσε διαφοροποιήσεις στην περιεκτικότητα της εν λόγω ουσίας στα δισκία βρεφικής οδοντοφυΐας Hyland᾿s. Επιπλέον, η FDA έχει λάβει αναφορές για σοβαρές παρενέργειες σε παιδιά που καταναλώνουν αυτό το προϊόν, αντίστοιχες των τοξικών εκδηλώσεων της μπελαντόνας.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μπελαντόνα περιλαμβάνουν σπασμούς εμετό, δύσπνοια, λήθαργο, υπερβολική υπνηλία, μυϊκή αδυναμία, δερματικό εξάνθημα, δυσκοιλιότητα, δυσκολία στην ούρηση, θολή όραση και σύγχυση.

Μετά τη νέα προειδοποίηση του FDA, τα φαρμακεία της εταιρείας CVS απέσυραν τα προϊόντα από τα ράφια τους.

Σε μια ανοιχτή επιστολή προς «Μαμάδες και Μπαμπάδες»[8], η Hyland᾿s υπερασπίστηκε σθεναρά την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων της για τη βρεφική οδοντοφυΐα, αλλά αποφάσισε, παρ᾿ όλα αυτά, την διακοπή της παραγωγής τους. Η προειδοποίηση του FDA, έγραψε η Hyland᾿s, «προκάλεσε σύγχυση στους γονείς και περιόρισε την προσβασιμότητα των φαρμάκων... Φέρνοντάς σας αντιμέτωπους με αντιφατικές πληροφορίες, σας βάζει στη δύσκολη θέση να επιλέξετε ποιον να εμπιστευθείτε, κάτι που είναι επαχθές για εσάς και υπονομεύει τον ίδιο τον FDA».

Η Janet Woodcock, ιατρός και διευθύντρια του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA σημείωσε ότι «τα προβλήματα της οδοντοφυΐας των βρεφών μπορούν να αντιμετωπιστούν χωρίς ιατρικές συνταγές και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα». Αντ᾿ αυτών, οι γονείς θα πρέπει να δοκιμάσουν να κάνουν απαλές μαλάξεις στα ούλα ή να χρησιμοποιήσουν κρύους δακτυλίους (κρίκους) οδοντοφυΐας ή κρύες πετσετούλες για μάσηση[9], τα οποία έχουν το εύλογο πλεονέκτημα ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή του βρέφους.

 

(H Beth Mole είναι ανταποκρίτρια του Ars Technica για θέματα υγείας. Στα ενδιαφέροντά της περιλαμβάνεται η βιοϊατρική έρευνα, οι μεταδοτικές ασθένειες, καθώς και η πολιτική και νομοθεσία στον τομέα της Υγείας. Είναι κάτοχος Διδακτορικού στη Μικροβιολογία)[10].

 


 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1]. http://arstechnica.com/

[2]. http://arstechnica.com/science/2007/09/the-pseudoscience-behind-homeopathy/

[3]. http://arstechnica.com/science/2016/02/homeopathy-successfully-turns-water-into-a-placebo/

[4]. https://nccih.nih.gov/health/homeopathy

[5]. http://www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm523468.htm

[6]. https://www.buzzfeed.com/leticiamiranda/these-homeopathic-teething-products-may-have-lead-to-10-deat?utm_term=.apoQW12bo#.ew3a6kz71

[7]. https://medlineplus.gov/druginfo/natural/531.html

[8]. http://www.hylands.com/hylands-discontinues-teething-tablets-and-gels

[9]. http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm385817.htm

[10]. http://arstechnica.com/author/beth/

 


 

(Πηγή: http://arstechnica.com/science/2016/10/fda-homeopathic-teething-gels-may-have-killed-10-babies-sickened-400/)

(Διεύθ.: http://www.imglyfadas.gr/portal/gr/details.asp?cdPro={29677233-A364-4AC1-BE32-1C369C5686A9})