Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΑΣΘΜΑΤΙΚΟΥΣ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ «ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΑΛΑΤΟΣ»

 

Εφιστάται η προσοχή των ατόμων που πάσχουν από άσθμα και παρόμοιες ασθένειες του αναπνευστικού, να μην χρησιμοποιούν την όλο και πιο δημοφιλή εναλλακτική θεραπεία που εφαρμόζεται μέσα σε «αίθουσες άλατος» («αλατοσπήλαια»).

Οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε αλατοθεραπεία εισπνέουν ένα ξηρό διάλυμα αερολύματος, ως βοηθητικό μέσο στην θεραπεία ασθενειών όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και το έκζεμα.

Οι ιδιοκτήτες αιθουσών αλατοθεραπείας λένε ότι η πρακτική είναι ασφαλής και αποτελεσματική, και τους τελευταίους μήνες γίνεται όλο και πιο δημοφιλής χάρη στην δημοσιότητα που έχει λάβει σε ενημερωτικές εκπομπές εμπορικών τηλεοπτικών καναλιών.

Ωστόσο, μια ανασκόπηση των διεθνών και εθνικών κατευθυντήριων γραμμών ορθής πρακτικής, καθώς και έρευνα που διεξήχθη από το Ίδρυμα ΄Ασθματος της Αυστραλίας (“Asthma Australia”) διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε κανένα αξιόπιστο στοιχείο που να υποστηρίζει αυτή τη θεραπεία.

Ειδικοί πνευμονολόγοι εξέφρασαν, επίσης, την ανησυχία τους ότι η εισπνοή αλατούχου διαλύματος θα μπορούσε να προκαλέσει κρίσεις άσθματος σε άτομα που πάσχουν από αυτό.

Ο Simon Bowler, πνευμονολόγος και πρόεδρος της ιατρικής συμβουλευτικής επιτροπής του Ιδρύματος ΄Ασθματος της Αυστραλίας, δήλωσε ότι θα συμβούλευε όσους πάσχουν από άσθμα να μην υποβάλλονται σε αλατοθεραπεία.

«Η εισπνοή μεγάλων συγκεντρώσεων αλατούχου διαλύματος θα μπορούσε πράγματι να προκαλέσει ασθματική κρίση», ανέφερε ο Δρ Bowler.

«Αλλά αν κάθεσαι απλώς σε μια αίθουσα, περιβαλλόμενος από μεγάλα κομμάτια ορυκτού άλατος, δεν νομίζω ότι θα έχεις κάποιο αποτέλεσμα, θετικό ή αρνητικό».

Προς το παρόν δεν λειτουργούν αίθουσες άλατος στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, αλλά σύμφωνα με τους Times της Καμπέρα είναι πιθανόν να ανοίξει τουλάχιστον μία στο εγγύς μέλλον.

Οι ιδιοκτήτες αρκετών αιθουσών άλατος, οι οποίες λειτουργούν ως διακρατικές επιχειρήσεις, ανέφεραν ότι Ευρωπαϊκές μελέτες έχουν καταδείξει την αποτελεσματικότητα της θεραπείας για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.

Ο Dimitri Taylor, ιδιοκτήτης του “Salt Sanctuary”[1] στο Μπρίσμπεϊν, είπε ότι δεν δέχεται πελάτες που υποφέρουν από οξείες αναπνευστικές παθήσεις, εκτός εάν έχουν την έγκριση των ιατρών τους.

Είπε ακόμη ότι οι τακτικές ωριαίες συνεδρίες είχαν βοηθήσει πολλούς ασθενείς με αναπνευστικές παθήσεις, μεταξύ αυτών και ένα αγόρι με σοβαρό άσθμα.

«Αυτό το παιδί έμπαινε στο νοσοκομείο κάθε μήνα επί τέσσερις μήνες, με αρκετές κρίσεις, πριν έρθει σε μας. Έκτοτε δεν έχει ξαναεπιστρέψει [στο νοσοκομείο]», δήλωσε ο κος Taylor.

Ο Δρ Bowler ανέφερε ότι τα άτομα που κινδυνεύουν από ασθματικές κρίσεις λόγω των πρόσφατων υψηλών συγκεντρώσεων γύρης και των καταιγίδων που ελευθέρωσαν γύρη στην ατμόσφαιρα, θα πρέπει να έχουν σχέδια αντιμετώπισης του άσθματος που να λαμβάνουν υπόψη τα σημερινά δεδομένα.

«Αυτό βασικά σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσετε τα προληπτικά σας φάρμακα».

 


 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ

[1]. Μτφρ.: «Καταφύγιο/Ιερός Τόπος ΄Αλατος».

 


 

(Πηγή: http://www.canberratimes.com.au/act-news/asthma-sufferers-warned-against-using-salt-rooms-20120105-1uctm.htm)

(Διεύθ.: http://www.imglyfadas.gr/portal/gr/details.asp?cdPro={EE0862B7-3AF9-4630-9570-A8A36F37B919})

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας