Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ: ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH

 

Τι είναι εξομολόγηση

Είναι το κατεξοχήν φιλάνθρωπο μυστήριο της αγάπης του Θεού, είναι το μυστήριο της κάθαρσης και της θεραπείας της ψυχής.

 

Πώς ενεργεί

Ξεκινά από την μετάνοια, που είναι η συνειδητοποίηση της αστοχίας μας, η μεταστροφή του νοός και η σταθερή απόφαση για αλλαγή. Η μετάνοια ολοκληρώνεται με την προσέλευσή μας στο μυστήριο της εξομολόγησης, όπου ο άνθρωπος ενώπιον του φορέα της θείας χάριτος, του ιερέα, ομολογεί τα λάθη του στον ίδιο τον Θεό. Μυστήριο δεν τελείται μπροστά στην εικόνα, τον φίλο μας ή τον ψυχολόγο, οι οποίοι μπορούν ίσως να μας ακούσουν, δεν μπορούν όμως να μας απαλλάξουν από το βάρος των αμαρτιών μας, δεν μπορούν να μας θεραπεύσουν. Μόνο οι Απόστολοι και οι διάδοχοί τους, οι ιερείς, έλαβαν την εξουσία να λύνουν τα αμαρτήματα και μόνο με την εξομολόγηση στον ιερέα – πράγμα που προϋποθέτει ταπείνωση – οδηγείται κανείς στην εκρίζωση των παθών του, στην απαλλαγή από το βάρος, τις ενοχές, την ταραχή και την θλίψη, που είναι οι καρποί της αμαρτίας, και στην αληθινή θεραπεία. Η εξομολόγηση μας βοηθά να καλλιεργούμε την ψυχή μας ώστε να γίνει, κατά το δυνατόν, αντάξια του ίδιου του Χριστού. Το μυστήριο ενεργεί ανάλογα με την ειλικρίνεια, την προετοιμασία, το άνοιγμα, την ταπείνωση και την συνειδητή υπακοή του πιστού. Η υπακοή, ως αποτέλεσμα της δικής μας επιλογής και όχι εξωτερικού βιασμού, μας ελευθερώνει από το κλείσιμο στον εαυτό μας και μας οδηγεί στην όντως ελευθερία.

 

Τα εμπόδια

Ο φόβος ή η απόγνωση. ΑΛΛΑ ο Θεός δεν τιμωρεί, ο Θεός είναι αγάπη και η κόλαση είναι η άρνηση της αγάπης του Θεού. Δεν υπάρχει καμία αμαρτία που να μην συγχωρεί ο Θεός, εκτός από την αμετανοησία.

Η ντροπή. ΑΛΛΑ η Εκκλησία είναι νοσοκομείο και στον πνευματικό δείχνουμε τα τραύματά μας, όπως ακριβώς στο γιατρό, για να θεραπευθούμε.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης. ΑΛΛΑ το απόρρητο της εξομολόγησης είναι απαραβίαστο. Επίσης, ακόμα και αν ο ιερέας έχει και εκείνος κάποιες αδυναμίες, ο Θεός μεταδίδει τη χάρη του δια των ιερέων, οι οποίοι διακονούν τα Μυστήρια.

Η αναβολή. ΑΛΛΑ όσο καθυστερούμε τόσο πιο δύσκολο γίνεται να πλησιάσουμε στην εξομολόγηση. Κανείς δεν γνωρίζει την ώρα του θανάτου και κανείς δεν μπορεί να κοροϊδέψει τον Θεό. Η μετάνοια δεν παίρνει αναβολή.

Τα πιθανά επιτίμια. ΑΛΛΑ τα επιτίμια δίδονται ως φάρμακα για την ασθένειά μας και όχι επειδή ο ιερέας μας κρίνει ή μας τιμωρεί.

 

Οι παρανοήσεις

Πιστεύουμε ότι εμείς δεν έχουμε αμαρτίες. ΑΛΛΑ κανείς δεν είναι αναμάρτητος, γιατί το μέτρο σύγκρισης είναι ο Χριστός.

Πιστεύουμε ότι εμείς δεν φταίμε. ΑΛΛΑ όποιος δικαιολογεί τον εαυτό του και ρίχνει τα βάρη τους άλλους δεν μετανιώνει.

Αναλύουμε το πώς των πτώσεών μας και το γιατί των παθών μας. ΑΛΛΑ δεν ωφελεί να ασχολούμαστε με τον πειρασμό και να ξύνουμε πληγές. Εμείς ταπεινά ομολογούμε τα λάθη μας.

Εξομολογούμαστε μόνο τις πράξεις μας. ΑΛΛΑ αμαρτάνουμε και με τα λόγια και με τους λογισμούς μας.

Μας απασχολούν αμαρτίες που εξομολογηθήκαμε. ΑΛΛΑ ο Θεός μας συγχώρεσε για ό,τι εξομολογηθήκαμε με μετάνοια.

 

Ας προσέξουμε

Για να γνωρίσουμε τον Θεό, πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε και να παραδεχτούμε τις αμαρτίες μας, να μετανιώσουμε γι᾿ αυτές και να ζητήσουμε το έλεος και τη φιλανθρωπία του Θεού.

Τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν κανένα μυστήριο. Πρέπει να βιώσουμε το Μυστήριο της Μετανοίας για να προγευτούμε τη χαρά της σωτηρίας μας.

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας