Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

2012. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ; ΕΝΑ ΑΝΟΡΘΟΛΟΓΙΚΟ - ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΡΟΜΟΥ

 

του Πρωτ. Βασιλείου Α. Γεωργόπουλου,
Λέκτορος Θεολογικῆς Σχολῆς Α.Π.Θ.

 

Στις επισημάνσεις του Θεανθρώπου πριν το εκούσιο και σωτηριώδες πάθος Του ανήκει και ο λόγος Του: «βλέπετε μη τις υμάς πλανήση» (Ματθ. 24,4). Λόγος, όπως όλο το ιερό Ευαγγέλιο, διαχρονικά επίκαιρος και ιδιαιτέρως στις ημέρες μας, που η πνευματική σύγχυση και ακαταστασία δεν έχει προηγούμενο στην παγκόσμια ιστορία.

Κεφάλαιο και έκφραση αυτής της σύγχυσης αποτελεί και το ευρύτατα διαδεδομένο σενάριο για την καταστροφή του κόσμου στις 21-12-2012, με παραλλαγές ως προς τις ημερομηνίες μεταξύ 21-24/12/2012. Από πού όμως προέρχεται το εν λόγω σενάριο;

Σε αντίθεση με το παρελθόν, που ο καθορισμός ημερομηνιών για το τέλος του κόσμου προερχόταν από αιρετικές ομάδες (λ.χ. Αντβεντιστές, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Πεντηκοστιανούς), αυτή τη φορά ο χώρος προέλευσης του νέου σεναρίου τρόμου περί της επικείμενης καταστροφής του κόσμου είναι ο ευρύτερος χώρος του αποκρυφισμού.

Αφετηρία εκκίνησης και υπόβαθρο πάνω στο οποίο δομήθηκε είναι το γεγονός ότι το ημερολόγιο των Μάγιας, ενός αρχαίου λαού της Λατινικής Αμερικής, τελειώνει στις 21-12-2012. Είναι η ημερομηνία, σύμφωνα με τους θιασώτες και διακινητές του σεναρίου, κατά την οποία τελειώνει η ιστορία του κόσμου.

(Εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το ημερολόγιο των Μάγιας έχει χρησιμοποιηθεί για μία ακόμη φόρα από το κίνημα της Νέας Εποχής στις 16-8-1987 για να γιορταστεί παγκοσμίως η λεγόμενη μεγάλη αρμονική σύγκλιση).

Το συγκεκριμένο καταστροφολογικό σενάριο έτυχε τεράστιας διάδοσης από Μ.Μ.Ε., το διαδίκτυο, όπως και από σχετικό, αμερικανικής προέλευσης φιλμ, κόστους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, με θέμα το 2012 και με περιεχόμενο που συνδυάζει θέσεις των Μάγιας, αρχαίων Αιγυπτίων, Ινδιάνων Τσερόκι κ.ά.

Στο εν λόγω φιλμ όλα αυτά είναι εντεταγμένα στα πλαίσια ενός μυστικού - εσωτερικού συστήματος πίστης με παράλληλη αναφορά ψευδοεπιστημονικών και άκρως ανορθολογικών δεδομένων (λ.χ. θεωρία μετατόπισης των πόλων της γης, αντίστροφη περιστροφή της γης, αλλού σύγκρουση της γης με κάποιο πλανήτη Nibiru ή Χ) στην προσπάθεια να καταστεί πιο πειστικό. Πρόκειται για φιλμ που καλλιεργεί ένα είδος φόβου και ανασφάλειας σε πολύ μεγάλα ανθρώπινα σύνολα μπροστά στο επικείμενο τέλος.

Στο παρελθόν ανάλογα καταστροφολογικά σενάρια που προβάλουν τον φόβο από μια κοσμική καταστροφή περιείχαν οι ταινίες Independence Day (1996) και Τhe Day After Tomorrow (2004).

Στη διάδοση του εν λόγω σεναρίου συνέβαλαν και συμβάλλουν και αρκετά βιβλία με θέμα το ημερολόγιο των Μάγιας και το 2012. Στις πιο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις ανήκει αυτό του αμερικανού Brian D᾿ Amato, ένα ογκώδες βιβλίο με τη σύνθεση των πλέον απίθανων δεδομένων και με ψευδοεπιστημονικό προσωπείο.

Στα ίδια πλαίσια κινείται και σχετικό έργο του ΄Αγγλου Α. Gilbert, που ασχολείται με αρχαία μυστήρια. Αν και το βιβλίο του γράφτηκε αρχικά το 1995 σχετικά με το ημερολόγιο των Μάγιας, επανεκδόθηκε το 2008 (γ΄ έκδοση) προσαρμοσμένο καταλλήλως και με τίτλο που έχει άμεση αναφορά με το σενάριο του 2012. Στο εν λόγω βιβλίο, στην προσπάθειά του να γίνει πειστικό, εκτός από την αληθοφάνεια των εντυπώσεων, μεταξύ των άλλων γίνεται χρήση στοιχείων ουφολογίας, όπως και θέσεων του γνωστού αμερικανού Medium και αποκρυφιστή Edgar Cayce (1877-1945).

Το σενάριο που προβλέπει το 2012 το τέλος του κόσμου έγινε αφορμή για τη συγγραφή σχετικών βιβλίων:

α) από νεοεποχίτες - εσωτεριστές συγγραφείς, όπως τους T. Zelikovics, E. Klitzke, J. Holley, και

β) από Medium που αυτοπροσδιορίζονται ως πνευματικοί δάσκαλοι, αλλά και εκπροσώπους του σύγχρονου Channeling, όπως τους Patrizia Alexandra Prister, Peter Ruppel, Diana Cooper, Gress Brades, Ute Kretzschmar, Phyllis M.H. Atwater.

Επιπλέον, το θέμα «τέλος του κόσμου» το 2012 υιοθετήθηκε από νεοεποχίτικα περιοδικά εσωτεριστικού χαρακτήρα και συνδυάστηκε με τις αποκρυφιστικές πρακτικές της αριθμολογίας και της αστρολογίας.

Στα ίδια έντυπα, στη σχετική περί του 2012 σεναριολογία, συναντά κάποιος ανορθολογικά, ψευδοεπιστημονικά και εσωτεριστικά στοιχεία να συνυφαίνονται άριστα με όρους-κλειδιά του νεοεποχίτικου λεξιλογίου, όπως «κοσμικοί κύκλοι», «ενέργεια», «συνειδητότητα», «αύρα», «μεταμόρφωση», «αρμονία», «φως» κ.λπ.

Γνωρίζοντας, λοιπόν, την πηγή προέλευσης του σεναρίου περί του τέλους του κόσμου στις 21-12 -2012, από ποιους προωθείται, τι καρπούς παράγει, πώς διαδίδεται, ποιοι το υποστηρίζουν και το εκπροσωπούν και, επιπλέον, συνεκτιμώντας τις ανακοινώσεις κορυφαίων επιστημονικών κέντρων (π.χ. NASA) για την παρουσία ψευδοεπιστημονικών στοιχείων που πλαισιώνουν το εν λόγω καταστροφολογικό σενάριο επί εδάφους ανορθολογικής τεκμηρίωσης, οι ορθόδοξοι χριστιανοί ούτε ασχολούνται με αυτό, ούτε τρομάζουν.

Αντιθέτως, και σ᾿ αυτή την περίπτωση, ειρηνεύουν, ενθυμούμενοι τα λόγια του Θεανθρώπου, του μοναδικού Κυρίου της ιστορίας, «βλέπετε μη τις υμάς πλανήση» (Ματθ. 24,4).

 


 

(Πηγή: ΄Αγιος Θεράποντας Ζωγράφου)

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας