Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

ΟΙ «ΦΥΣΙΚΕΣ» Ή ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ «ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ» ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ

 

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

 

Δύο Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας έχουν μελετήσει τις εναλλακτικές «θεραπείες».

Από τα πορίσματα της Θ΄ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, σχετικά με τις εναλλακτικές «θεραπείες»:

1. Πάρα πολλές Αποκρυφιστικές και Παραθρησκευτικές ομάδες εμπλέκουν με έναν πολύ επικίνδυνο τρόπο μέσα στις διδασκαλίες τους και θέματα που αφορούν στην υγεία.

2. Βασική διδασκαλία των ομάδων αυτών είναι η «ολιστική θεώρηση του κόσμου». Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή υπάρχει ένας απρόσωπος θεός, ο οποίος είναι μια παγκόσμια δύναμη ή ενέργεια που ταυτίζεται με το σύμπαν. Τα πάντα είναι εκδήλωση αυτής της απόλυτης ενέργειας. Δεν υπάρχει διάκριση ουσίας ανάμεσα στον Θεό και τον άνθρωπο∙ ο Θεός δεν υπάρχει έξω από τον άνθρωπο.

3. Με βάση αυτή τη θεώρηση οι αποκρυφιστές διδάσκουν ότι ο άνθρωπος, ανακαλύπτοντας τον «Θεό-Εαυτό» του και ενεργοποιώντας τις απόκρυφες δυνάμεις που κρύβει μέσα του, μπορεί να αυτοθεραπεύεται.

4. Οι «ανορθόδοξες (κατά τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών) θεραπευτικές μέθοδοι» γνωστότερες ευρύτερα ως εναλλακτικές θεραπείες, επαναφέρουν τον γιατρό - μάγο στην σύγχρονη κοινωνία.

5. Τα τελευταία χρόνια οι αποκρυφιστικές και παραθρησκευτικές ομάδες χρησιμοποιούν τις «ανορθόδοξες θεραπευτικές μεθόδους» και άλλες αποκρυφιστικές τεχνικές για να εξαπλώσουν τις δοξασίες τους μέσω αρθρογράφων-δημοσιογράφων σε εφημερίδες και περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, προμηθευτές δι᾿ αλληλογραφίας, καταστήματα υγιεινής διατροφής, δια θεραπευτικών «θρησκευτικών» πρακτικών, βοτανολογίας, ομοιοπαθητικής, ψυχοθεραπευτικής κ.ά. Οι πλείστες από τις μεθόδους και τεχνικές αυτές θεμελιώνονται σε ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη πίστη και ζωή κοσμοθεωριακή τοποθέτηση και εμπλέκουν μέσα στις διαδικασίες τους τον ανατολικό μυστικισμό, την μαγεία - σαμανισμό και τις αντιχριστιανικές αντιλήψεις της «Νέας Εποχής».

Από τα πορίσματα της Επιτροπής Νομικών της Συνδιασκέψεως:

Διαπιστώνεται ότι η πλανεμένη ολιστική-εξωχριστιανική θεώρηση του Θεού και της Δημιουργίας από πολλά παρακλάδια των λεγομένων εναλλακτικών θεραπειών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αθέμιτο προσηλυτισμό, αλλά και για δημιουργία ολοκληρωτικών νεοφανών αιρέσεων που οδηγούν τα μέλη τους στο έγκλημα ή και την αυτοκτονία.

Από τα πορίσματα της ΙΘ΄ Πανορθοδόξου Συνδιασκέψεως υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας:

Στη χώρα μας ο Εσωτερισμός εμφανίζεται από το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνος. Κατά την ιστορική του διαδρομή δρα με πλήθος εξωχριστιανικών ομάδων, όπως ο Τεκτονισμός, η Θεοσοφία, η Ανθρωποσοφία, και με εξευρωπαϊσμένες μορφές των ανατολικών θρησκειών και των πρακτικών τους (Γιόγκα, Διαλογισμός, Ρέικι, Ρεφλεξολογία, Τάι Τσι, ενεργειακές μορφές τύπου Τσι, πολεμικές τέχνες της Ανατολής κ.λπ.), που από τους αγνοούντες την αλήθεια γίνονται δεκτές σαν πρακτικές υγείας και ευεξίας. Στα πλαίσια αυτά καλλιεργείται η λεγόμενη «Θρησκεία Πελατών», που αποτελεί κυρίαρχο φαινόμενο μέσα στην χαώδη «Υπεραγορά Θρησκείας».

 


 

Πολλοί έγκυροι επιστημονικοί και ιατρικοί φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν μελετήσει τις «φυσικές» ή «εναλλακτικές θεραπείες» και τεκμηριωμένα προειδοποιούν για την έλλειψη αποτελεσματικότητας και τους ποικίλους κινδύνους των εναλλακτικών «θεραπειών». Μια τεράστια ελληνική και διεθνής βιβλιογραφία βασισμένη σε πολυάριθμες, έγκυρες ιατρικές μελέτες αποδεικνύει ότι οι εναλλακτικές «θεραπείες» είναι ψευδοθεραπείες οι οποίες εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την σωματική και ψυχική υγεία μας. Οι κίνδυνοι προέρχονται από τη λανθασμένη διάγνωση ή τη μη-διάγνωση των ασθενειών, από τις ίδιες τις μεθόδους «θεραπείας» ή από τα διάφορα σκευάσματα και προϊόντα που χρησιμοποιούνται. Μεταξύ άλλων έχουν καταγραφεί και οι εξής κίνδυνοι:

- Συναισθηματικές διαταραχές,

- Προσβολές άγχους,

- Αίσθημα φόβου,

- Αλλαγές στην προσωπικότητα,

- Κατάθλιψη,

- Αυτοκτονία,

- Βλάβες στα διάφορα όργανα του σώματος,

- Λοιμώξεις,

- Σπασμοί,

- Εμφάνιση σοβαρών παρενεργειών,

- Επιπλοκές και επιδείνωση της ασθένειας,

- Θάνατος.

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας