Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ;

του κ. Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου, δικαστικού

 

Είναι η ανθρώπινη ζωή απόλυτη αξία ώστε κάθε άλλη αξία να έρχεται σε δεύτερη μοίρα; Κατά τη Χριστιανική Διδασκαλία η ζωή δεν είναι απόλυτη αξία. Υπάρχουν άλλες αξίες ανώτερες από τη ζωή όπως είναι η πίστη, η αγάπη, η ελευθερία ή άλλες πνευματικές αξίες για τις οποίες αξίζει κανείς να ζει και να πεθαίνει. Η Πρώτη Εντολή του Ευαγγελίου είναι η αγάπη του Θεού και του πλησίον. Αυτός που θέλει να ακολουθήσει τον Ιησού Χριστό και δεν μισεί τη ζωή του δεν είναι άξιος. Οι γονείς βάζουν την αγάπη των παιδιών τους πάνω από τη ζωή τους. Οι αρχαίοι έβαζαν την πατρίδα πάνω από τη ζωή τους.

Ο λαός πιστεύει ότι ο κόσμος αυτός «αφού υπάρχει θάνατος και το κορμί θα λιώσει» είναι μάταιος και πονηρός και η ζωή σ᾿ αυτόν τον κόσμο είναι ψεύτικη. Δεν είναι λοιπόν για τον κόσμο απόλυτη αξία η ζωή του σώματος και το ίδιο το σώμα και τα όργανά του. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη αξία απ᾿ τη ζωή. Για τους αρχαίους π.χ. η πατρίδα είναι μεγαλύτερη αξία από τη ζωή. Για τον νεομάρτυρα της Ορθοδοξίας Ευγένιο, τον Ρώσο στρατιώτη, στην Τσετσενία, η πίστη έχει μεγαλύτερη αξία από τη ζωή. Ο Ευγένιος αποκεφαλίστηκε από Ισλαμιστές για την ομολογία της πίστης του στον Ιησού Χριστό και την άρνησή του να γίνει Μωαμεθανός!

Η δωρεά οργάνων προϋποθέτει ότι η ζωή είναι απόλυτο αγαθό; Δεν πρέπει να υπολογίζει κανείς ακόμα και το ενδεχόμενο να μην είναι ο θάνατος ενός ανθρώπου οριστικός και αμετάκλητος ή η ώρα του θανάτου του να μην είναι ακριβής. Κανείς δεν ξέρει την ώρα του θανάτου. Τη φετινή Πρωτοχρονιά πέθανε μια γυναίκα πάνω στη γέννα με το παιδί της. Ευτυχώς δεν ήταν δωρήτρια οργάνων ούτε αυτή ούτε το παιδί της, γιατί και οι δυο τους επανήλθαν στη ζωή σε μια κλινική του Κολοράντο.

Οι γιατροί που είχαν διαπιστώσει το θάνατο της μητέρας και του παιδιού δεν μπορούν να δώσουν καμιά εξήγηση για την επάνοδό τους στη ζωή. Ποιος ξέρει πόσοι νεκροί επανέρχονται στη ζωή ακόμα και μέσα στα μνήματα; Πάμπολλα βιβλία έχουν γραφτεί για περιπτώσεις ανθρώπων που πέθαναν και επανήλθαν στη ζωή.

Η διαπίστωση του θανάτου δεν μπορεί να είναι απόλυτα ακριβής γιατί κανείς δεν ξέρει την πραγματική ώρα του θανάτου. Οι γιατροί κρίνουν σύμφωνα με τους κανόνες της Ιατρικής Επιστήμης οι οποίοι στηρίζονται στην ανάλυση και στη στατιστική, αν και κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι είναι η ζωή και τι είναι ο θάνατος, πότε αρχίζουν και πότε τελειώνουν.

Η δωρεά οργάνων σώζει ζωές. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα πίσω από τη δωρεά να υποκρύπτεται αγοραπωλησία. Στις Ινδίες και στη Λατινική Αμερική το ίδιο, υπάρχουν φτωχοί που πουλάνε το νεφρό τους για να ζήσουν ή άλλα μέλη του σώματός τους. Η εμπορευματοποίηση του ανθρωπίνου σώματος στις φτωχές χώρες είναι το αποτέλεσμα ότι υποβαθμίστηκε η ίδια η αξία του ανθρώπου. Η αίρεση στην πίστη γίνεται δυστυχία των φτωχών λαών στη ζωή.

Η Ιατρική συνεργάζεται με το εμπόριο και τη βιομηχανία. Ποιος θα φυλάξει τους φτωχούς λαούς από την εκμετάλλευση της ανθρώπινης ζωής και του ανθρωπίνου σώματος; Ποιος θα αποτρέψει την εμπορία των οργάνων του σώματος; Ποιος θα φυλάξει το σεβασμό της ιερότητας της ζωής και του θανάτου; Ο Ιησούς στην παραβολή του βοσκού που εγκαταλείπει τα πρόβατα για να βρει το ένα που χάθηκε δείχνει την αξία που πρέπει να έχει η ζωή και ο άνθρωπος σαν μοναδική ύπαρξη.

Πολλοί συνάνθρωποί μας στηρίζουν τις ελπίδες τους στις μεταμοσχεύσεις οργάνων. Η Ιατρική ακολουθεί το δρόμο της θεραπεύοντας το σώμα του ανθρώπου και διατηρώντας το στη ζωή με κάθε τρόπο. Η Εκκλησία όμως υπάρχει για να φυλάει την ιερότητα του ανθρώπου. Το ανθρώπινο σώμα είναι ο οίκος του Θεού, ο ναός του Αγίου Πνεύματος.

Εξοικειωμένοι με την τρέχουσα αντίληψη του ανθρώπου-μηχανή κανείς δεν συγκινείται πια που κάθε χρόνο σκοτώνονται 350.000 αγέννητα παιδιά και στους αυτοκινητοδρόμους κάθε 10 με 15 χρόνια χάνουν τη ζωή τους 30.000 άνθρωποι – ο πληθυσμός μιας πόλης σαν τη Βέροια ή τη Νάουσα.

Οι γιατροί στα νοσοκομεία απηύδησαν. Μαύρισε η ψυχή τους βλέποντας την κατάντια του ανθρώπου που πεθαίνει πνιγμένος στα μηχανήματα και στα καλώδια.

Δεν αφήνουν πια κανέναν να πεθάνει ήσυχα στο σπίτι του, στο οικείο περιβάλλον του, περιτριγυρισμένος από τους δικούς του, με κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο να του κρατάει τρυφερά το χέρι και να του ψιθυρίζει ενθαρρυντικά λόγια αγάπης.

Ο άνθρωπος δεν είναι μηχανή. Η Εκκλησία προσεύχεται για την ιερότητα του ανθρώπου και για την σωτηρία του. Η Εκκλησία αγιάζει τον κόσμο. Δεν ασκεί κοσμική εξουσία. Η κοσμική εξουσία ανήκει στους άρχοντες. Η Εκκλησία προσεύχεται για τους άρχοντες να ασκούν την εξουσία τους με σεβασμό της ιερότητας της ανθρώπινης ζωής. Το κύριο μέλημά της είναι η σωτηρία του ανθρώπου. Αν η κοσμική εξουσία π.χ. επιτρέπει τις αμβλώσεις, η Εκκλησία δεν μπορεί να είναι υπέρ των αμβλώσεων. Η Εκκλησία είναι υπέρ του σεβασμού της ιερότητας της ανθρώπινης ζωής και συγκεκριμένα της ζωής του αγέννητου παιδιού. Το ίδιο και με τη δωρεά οργάνων του σώματος. Αν η κοσμική εξουσία επιτρέπει τη δωρεά οργάνων του σώματος, η Εκκλησία δεν μπορεί να είναι υπέρ της δωρεάς χωρίς φειδώ και χωρίς το σεβασμό της ανθρώπινης ζωής. Η Εκκλησία είναι υπέρ του σεβασμού της ιερότητας της ανθρώπινης ζωής και προσεύχεται ο Θεός να φυλάει τους ανθρώπους από την κατάχρηση του κόσμου.

 


 

(Πηγή: Εφημερίδα «Ελευθερία», Ιανουάριος 2010.)

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας