Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΕΛΞΗ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ» ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΡΤ 2 «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» [16-10-2016]

 

Από τα λεχθέντα του π. Βασιλείου Θερμού:

«Οι ομάδες εκείνες οι οποίες πρεσβεύουν ότι γίνεται αλλαγή [στους ομοφυλόφιλους] ‒ και σε κάποιο βαθμό είναι επηρεασμένες από Χριστιανικές Εκκλησίες της Αμερικής ‒ έχουν αναπτύξει και ψυχοθεραπείες αλλαγής για αυτούς που ενδιαφέρονται και θέλουν οι ίδιοι να αλλάξουν. Δίνουν ποσοστά που φθάνουν μέχρι 30%. Έχω κάποιες αμφιβολίες αν αυτό ισχύει, ουσιαστικά θα έλεγα ότι οι χώροι αυτοί που υπόσχονται αλλαγή βρίσκονται σήμερα στο περιθώριο των επιστημονικών οργάνων, των επιστημονικών εταιρειών. Δηλαδή, όλες οι επίσημες εταιρείες των ψυχολόγων, ψυχιάτρων, κοινωνικών λειτουργών κ.τ.λ., όλες ομοφωνούν στο ότι αλλαγή δεν μπορεί να γίνει και δεν θα πρέπει να γίνει, δηλαδή έχει περάσει πια στα μη ηθικά αποδεκτά από δεοντολογικής πλευράς εγχειρήματα, απορρίπτεται αυτή η τάση από τα επίσημα όργανα[1]...»!

«Έχει δημιουργηθεί πολύ μεγάλη πόλωση μεταξύ των ίδιων των Χριστιανών για το θέμα της ομοφυλοφιλίας. Διότι υπάρχουν οι φιλελεύθεροι, οι οποίοι θεωρούν ότι κάλλιστα θα μπορούσε να είναι συμβατός ένας τέτοιος τρόπος ζωής με το Ευαγγέλιο και τον Χριστιανισμό και υπάρχουν και οι πιο παραδοσιακοί, οι οποίοι ξεκινώντας από την αφήγηση την πρώτη, την αρχική της Γένεσης, ότι δημιουργούνται άνδρας και γυναίκα... [λένε] ότι αυτό είναι κάτι ασύμβατο και είναι λάθος. Και αυτοί πάλι [δηλαδή οι παραδοσιακοί] διαιρούνται σε διάφορες κατηγορίες, διότι υπάρχουν εκείνοι που είναι επιθετικοί κατά των ομοφυλοφίλων και τους ζητάνε να μετανοήσουν και τους κουνάνε το δάχτυλο απειλητικά και υπάρχουν και εκείνοι που τους βλέπουν με πολλή αγάπη, βέβαια δεν ευθύνεσαι εσύ για αυτό, αλλά δεν μπορώ να δεχθώ αυτό το πράγμα, και βρίσκονται εκεί κάπως μετέωροι: δεν έχει δοθεί απάντηση σε αυτό, διότι, ναι, δεν ευθύνεσαι για αυτό, αλλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο και πού οφείλεται αυτό το πράγμα και τι κάνουμε με κάτι που ο άνθρωπος δεν φταίει, δεν το δημιούργησε αλλά ταυτόχρονα... αυτό δεν έχει απαντηθεί»!

«Παλαιότερα οι ομοφυλόφιλοι, επειδή δεν μπορούσαν να βγουν στην κοινωνία ανοιχτά, οι σχέσεις τους ήταν ευκαιριακές. Ακόμα και σήμερα ένας αριθμός ζει αυτού του είδους τη σχέση, αλλά έχει αλλάξει αυτό αρκετά. Και υπάρχουν ομοφυλόφιλες σχέσεις με πιστότητα, υπάρχουν ομοφυλόφιλες σχέσεις που είναι πιο πιστές από τις ετεροφυλόφιλες. [Αλλά] αυτό εννοούν κάποιοι ότι είναι μια κατάσταση που δεν είναι συμβατή με την αγάπη∙ όχι, αυτό δεν ισχύει»!

«Υπάρχουν ομοφυλόφιλοι οι οποίοι έχουν αποκτήσει σύνδεσμο με τον Χριστό πολύ πιο ποιοτικό από άλλους ετεροφυλόφιλους. Είναι ζήτημα προσωπικότητας του ανθρώπου και βούλησής του... Απλά, εμείς πρέπει να αποκτήσουμε περισσότερη ψυχραιμία και γνώση περισσότερη»!

«Εδώ είναι μια κατάσταση την οποία δεν δημιούργησαν αυτοί. Δεν νομίζω ότι εντάσσεται στα πάθη»!!

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΥΡΙΑΣ ΦΛΕΣΣΑ: «Αυτά που έλεγε ‒ ο Απόστολος Παύλος το έλεγε; ‒ που μιλούσε για τους λοιδορούς, τους αρσενοκοίτες και όλο αυτό που περιλαμβάνεται μέσα στη Γραφή...»

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΘΕΡΜΟΥ: «Αυτά τα χωρία περιλαμβάνονται μέσα στο βιβλίο. Η ερμηνεία τους είναι πολύπλοκη. Και δεν είναι βέβαιο ότι όλα αυτά τα χωρία αναφέρονται στους ομοφυλόφιλους. Μερικά αναφέρονται και αντανακλούν τις αντιλήψεις της εποχής εκείνης, διότι μην ξεχνάμε ότι στην εποχή της Καινής Διαθήκης και των Πατέρων αργότερα ‒ για αιώνες δηλαδή ‒ η διάχυτη αντίληψη που υπήρχε σε όλο τον κόσμο ήταν ότι ο άνθρωπος γεννιέται εκ φύσεως ετεροφυλόφιλος και αν ξεφύγει προς την ομοφυλοφιλία είναι επιλογή του»!!

«Εγώ δεν λέω ότι δεν υπάρχει αγάπη σε αυτές τις σχέσεις, το είπα και πριν, μπορεί να υπάρξει πράγματι, και αγάπη πολύ πιο ποιοτική από ετερόφυλους γάμους»!

 


 

*ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, Ε.Β.Β. & Β.*:

Τα ανωτέρω αποτελούν ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ του π. Βασιλείου Θερμού, με τις οποίες διαφωνούμε, και ΟΧΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. Οι θέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας εκφράζονται σε άλλα κείμενα, όπως στο κείμενο του π. Ιώβ: «Γιατί η Ορθόδοξη Εκκλησία αντιτάσσεται την ομοφυλοφιλία;» εδώ, καθώς και στην απομαγνητοφωνημένη ομιλία του π. Κωνσταντίνου: «Η διαστροφή της ομοφυλοφιλίας και η θεραπεία της κατά την Ορθόδοξη Παράδοση» εδώ.

 


 

[1]. Όλες οι υπογραμμίσεις δικές μας.

 


 

(Διεύθ.: http://www.imglyfadas.gr/portal/gr/details.asp?cdPro={D3B0FA32-FDBC-4B9A-A95C-C55DAC2A8BF6})

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας