Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

ΤΙ ΛΕΕΙ ΜΙΑ ΓΑΛΛΙΔΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ: ΑΣ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΛΟΓΙΑ...

 

*Danielle Bonny

 

Δημοσιεύουμε ένα μήνυμα το οποίο μας απέστειλε μια εν Χριστῴ αδελφή*, Ορθόδοξη από την Γαλλία που κατοικεί στην Ελλάδα. Όπως μας είπε, η απόφασή της να γράψει ήταν εντελώς αυθόρμητη, κατόπιν μελέτης διαφόρων άρθρων που αναφερόντουσαν στον πόθο μερικών της αλλαγής της λειτουργικής μας γλώσσας. Ασφαλώς και δεν είναι δυνατόν από το κείμενο αυτό να έχουμε απαιτήσεις (με την άδειά της έγιναν ελάχιστες αλλαγές στην ορθογραφία και την σύνταξη), όμως θεωρούμε πολύ σημαντική αυτήν την φωνή που προέρχεται από αλλοδαπή προσήλυτη. Εντύπωση μας έκανε πώς προσεγγίζει το θέμα, με βαθιά πίστη και όχι με ορθολογιστικό πνεύμα. Οι νεοφώτιστοι πολλάκις μας δίνουν μαθήματα Ορθοδόξου πνευματικότητος όταν εμείς που γεννηθήκαμε εντός της Ορθοδοξίας λοξοδρομούμε σε εσπερίστικες ατραπούς τύπου «Βαρλαάμ».

 


 

Ευλογείτε. Είμαι ξένη, από την Γαλλία, ζω στην Ελλάδα 20 χρόνια. Πρώην Καθολική, ασπάσθηκα την Ορθοδοξία πριν 7 χρόνια. Έφυγα από το «θέατρο» γιατί μου αποκαλύφθηκε η Αλήθεια. Με την ανάγνωση της Αγίας Γραφής, του Ψαλτηρίου και τον εκκλησιασμό, ήρθα σε επαφή με τα αρχαία ελληνικά. Ουδέποτε η δυσκολία που αντιμετωπίζω στην κατανόηση των Γραφών αποτελούσε εμπόδιο στην κοινωνία μου με τον Θεό. Το κάθε τι έχει λόγο που υπάρχει όπως υπάρχει. Ο Θεός με την χάρη Του αναπληρώνει όλα μας τα κενά και τις ελλείψεις. Ας μην γίνει ο λόγος του Θεού λόγια... Ας μην τα φέρουμε όλα κομμένα και ραμμένα στα ανθρώπινα μέτρα μας. Τόσα φωτεινά παραδείγματα σύγχρονων αγίων και γερόντων οι οποίοι κατείχαν ελάχιστη κατά κόσμον μόρφωση και όμως ήταν τόσο πλούσιοι κατά Θεόν. Σήμερα γεμίσαμε απόψεις, όλοι έχουμε απόψεις για τα πάντα. Πολλά λέμε για τον Θεό, όμως λίγα βιώνουμε από αυτά που λέμε. Η Ορθοδοξία δεν είναι μια θρησκεία, ένας σύλλογος, ένας ανθρώπινος οργανισμός, είναι η αποκάλυψη του Θεού στην καρδιά του ανθρώπου. Έτσι το ζω, έτσι αισθάνθηκα όταν με καλωσόρισε. Σε αυτό το σπίτι εύχομαι να παραμείνω με την χάρη του Θεού μέχρι να αναχωρήσω για την αιώνια πατρίδα μας. Αυτή που χάσαμε και ποθούμε όλοι. Τα μυστήρια της Εκκλησίας υπάρχουν όχι σαν αυτοσκοπός άλλα σαν μέσο για να πλησιάσουμε τον Θεό. Καρδιακά, όχι εγκεφαλικά. Τον Θεό δεν τον βρίσκει κάνεις με μαθηματική ακρίβεια, γι᾿ αυτό έλεγε ο μακαριστός Γέροντας Παΐσιος ότι ένας αναστεναγμός με πόνο ψυχής αξίζει 1000 «Κύριε ελέησον».

Όλες αυτές οι προσπάθειες να παρεμβαίνουμε ανθρώπινα στα μυστήρια της Εκκλησίας, αυτός ο δήθεν εκσυγχρονισμός για χάρη της «Νέας Εποχής», μας απομακρύνουν από την Αλήθεια, από τον Θεό τον ίδιο. Όλα εν σοφία δεν τα έφτιαξε; Δεν διδασκόμεθα από αυτό που συμβαίνει στην Δύση; Από την πτώση της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας για παράδειγμα; Όταν η καρδιά μας, όταν όλο μας το είναι, στρέφονται στον Θεό, τίποτε δεν καθίσταται εμπόδιο στην κοινωνία μας με τον Θεό. Ούτε τα αρχαία κείμενα, ούτε το μάκρος των λειτουργιών, ούτε το τυπικό, τίποτε από όλα αυτά. Και το μόνο που εύχεσαι: «Θεέ μου, ας μην τελειώσει ποτέ αυτή η Θεία Λειτουργία. Όταν είναι να συναντήσεις το ποθούμενο, λίγο σε μέλει το πότε θα φύγεις! Ποιος θέλει να φύγει από το σπίτι του; Εμείς απλά ας είμαστε σε εγρήγορση. Ερχόμαστε, σχολιάζουμε και εκφέρουμε άποψη για αυτό που διαδραματίζεται στην Εκκλησία ή στα της Εκκλησίας. Από πότε θα βάλουμε εμείς τάξη ή θα αποφασίζουμε να αλλάξουμε τους Κανόνες, λες και εμείς ξέρουμε καλύτερα από τον Θεό τι πρέπει να γίνει! Δικό Του είναι το καράβι, δικό Του και το τιμόνι! Ξέρει Εκείνος πώς και πότε! Για εμάς βαδίζει αργά ο Χριστός! Μας περιμένει! Αντί να διορθώσουμε το χάλι μας, πάμε να διορθώσουμε την Εκκλησία, να την φέρουμε στα μέτρα μας, να διορθώσουμε τον Θεό! Όταν ο άνθρωπος επιμένει να επέμβει σε κάτι που είναι μυστήριο, αυτόματα του αφαιρεί την ιδιότητά του. Από θεϊκό το κάνει ανθρώπινο. Φροντίζουμε να ανταποκρίνεται στις δικές μας επιθυμίες, στα δικά μας θέλω. Πώς θα περάσουμε καλά, ευχάριστα, με τα του Θεού! Δεν μας ενδιαφέρει εάν αναπαύεται ο Θεός με αυτά, αρκεί να αναπαυόμαστε εμείς. Όταν κανείς κάτσει σιωπηλά και ταπεινά και αναπολεί τα γεγονότα της ζωής του, τότε βλέπει αυτήν την τέλεια ενορχήστρωση της ζωής του με καθοδηγητή τον Χριστό, άγιοι και άγγελοι, το άγγιγμα της Παναγίας. Τότε καταλαβαίνει ότι κάθε θέλω του γίνεται εμπόδιο για τον ίδιο τον εαυτό του για να συναντήσει τον Χριστό.

Προέρχομαι από μια χώρα όπου τίποτα δεν θυμίζει Θεό. Μια χώρα που η λέξη Θεός έχει γίνει άγνωστη και στα μικρά παιδιά, που ούτε καν πλέον για τυπικούς λόγους δεν αναφέρεται το όνομά Του, που οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει την ύπαρξή Του. Μεγάλωσα χωρίς εξωτερικά σημάδια της παρουσίας του Χριστού στην ζωή μου. Χωρίς να γίνει αντιληπτός, όμως, οδηγούσε τα βήματά μου. Ας μην τα καταλαβαίνουμε όλα! Ο Θεός ενεργεί, εργάζεται για κάθε ψυχή! Είναι ο μόνος που μας αγαπάει! Ζείτε σε έναν τόπο, την Ελλάδα, τόσο ευλογημένο, τόσο αγιασμένο, τόσο χαριτωμένο από τον Θεό. Τόσες ευλογίες έχετε από τον ΄Αγιο Θεό. Την παρουσία των Αποστόλων, πλήθος Αγίων και Μαρτύρων, το ΄Αγιο Όρος, τα μοναστήρια, την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία, τα μυστήρια, την σκέπη της Παναγίας, τον ζώντα Θεό! Τα πάντα σας έδωσε! Υπάρχουν άνθρωποι, έξω στον κόσμο, που ποθούν και ψάχνουν αυτό που ο Θεός σε εσάς έδωσε απλόχερα. Μην το σκορπίζετε! Εμείς οι Ορθόδοξοι θα δώσουμε φοβερό λόγο στον Θεό για αυτήν την απιστία!

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας