Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

«ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ή ΚΛΟΠΗ; ΙΑΤΡΙΚΟΙ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ»

 

του ψυχιάτρου και εγκληματολόγου Dr Jean-Marie Abgrall

 

Κεφάλαιο 15

(Μετάφραση των κυριοτέρων σημείων)

 

Οι Αρχές έναντι των τσαρλατάνων

Τι ρόλο πρέπει να παίζουν οι αρχές;

Ο Εθνικός Ιατρικός Σύλλογος της Γαλλίας μελέτησε το φαινόμενο της διείσδυσης των σεκτών (παραθρησκευτικών ομάδων) στο ιατρικό επάγγελμα και το 1996 παρουσίασε σχετική αναφορά για να προειδοποιήσει τα τοπικά και κρατικά συμβούλια για ορισμένες τάσεις που γίνονται όλο και πιο ανεξέλεγκτες. Οι αρχές δηλώνουν ότι είναι ανησυχητικός ο αριθμός των ιατρών που έχουν διασυνδέσεις με σέκτες, αριθμός που φτάνει ίσως τους 3000 στη Γαλλία μόνο.

Οι αρχές τονίζουν την ανάγκη να προβληθεί η συνεργία που υφίσταται μεταξύ των επικίνδυνων δραστηριοτήτων των σεκτών και ορισμένων ιατρικών πρακτικών, αφού μάλιστα υπάρχουν γιατροί που πέφτουν θύματα σεκτών και, όπως κάθε άλλο μέλος σέκτας, γρήγορα γίνονται ενεργοί συμμέτοχοι, προωθώντας τις δραστηριότητες των «θεραπευτικών» σεκτών ή προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο κάποιου άλλου είδους σέκτας.

Οι γιατροί που χρησιμοποιούνται ως δόλωμα δραστηριοποιούνται στη σταδιακή στρατολόγηση οπαδών για τη σέκτα. Τούτο συμβαίνει και στα παραϊατρικά επαγγέλματα (φυσιοθεραπεία, νοσηλευτική κ.λπ.) όπως επίσης και σε άλλα επαγγέλματα υγείας (π.χ. οδοντιατρική).

Οι αρχές δείχνουν αυξανόμενη προσοχή στο φαινόμενο της διείσδυσης σεκτών στο ιατρικό επάγγελμα και επισημαίνουν ότι πολλοί γιατροί, ελλείψει ενημέρωσης και κριτικής σκέψεως, παραπλανώνται από τις διαφημίσεις ψευδο-επιστημονικών θεραπειών που διαδίδονται από τις σέκτες και εκτίθενται στον κίνδυνο να γίνουν οπαδοί σεκτών, χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουν.

Η συνεργία μεταξύ πρακτικών της σέκτας και ιατρικών πρακτικών συνήθως αποκρύπτεται σκοπίμως· και το ίδιο ισχύει με τους γιατρούς στους οποίους απευθύνονται οι εν δυνάμει οπαδοί για μια «δεύτερη γνώμη» και συχνά για τη συνταγή μιας «μεθόδου» που προωθείται από τη σέκτα.

Οι αρχές στην Ευρώπη έχουν λάβει σταθερή θέση. Καταδικάζουν έντονα τη σχέση που υπάρχει μεταξύ ορισμένων «ήπιων» ή εναλλακτικών μεθόδων και σεκτών, σχέση που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ευκρινέστατη. Οι εναλλακτικές μέθοδοι και οι ψευδο-επιστήμες συχνά προπαγανδίζονται και χρησιμοποιούνται μέσα στις σέκτες και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος από το γεγονός ότι οι εναλλακτικές και οι ψευδο-επιστημονικές θεραπείες προωθούνται από οργανώσεις ή ομάδες που λειτουργούν ως «προκάλυμμα» για τις σέκτες.

 

Ομοιότητες μεταξύ Σεκτών και Εναλλακτικής Ιατρικής

Υπάρχουν παράλληλα σημεία μεταξύ των εναλλακτικών θεραπειών και των πρακτικών των σεκτών και οι κατευθυντήριες αρχές τους συχνά μοιάζουν πολύ (και οι δυο μπορεί να απορρίπτουν την επιστημονική ιατρική και οι δυο μπορεί να στρέφονται προς «ανατολίτικες» και/ή «οικολογικές» έννοιες κ.λπ.), επίσης τα ψυχολογικά προφίλ και οι επιδιώξεις των ασθενών-μελών σέκτας και των [αντίστοιχων] γιατρών είναι παρεμφερείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις εναλλακτικών θεραπειών θα πρέπει να υποπτεύεται κανείς μια πιθανή σχέση μεταξύ εσωτεριστικών, ψευδο-επιστημονικών ιατρικών πρακτικών και επικίνδυνων δραστηριοτήτων κάποιας σέκτας.

Η επιρροή των σεκτών στην εκπαίδευση και περίθαλψη των παιδιών, με την πλήρη συγκατάθεση των γονέων, είναι ανησυχητική. Επιπλέον, κάποιοι γιατροί συμμετέχουν στην άγρια χρήση ψυχολογικών ή ψυχιατρικών μεθόδων σχεδιασμένων να κάνουν πλύση εγκεφάλου στα μέλη της σέκτας και να τους δημιουργήσουν κατάσταση εξάρτησης.

Οι Ευρωπαϊκές αρχές ιατρικής ηθικής, που υιοθετήθηκαν το 1987, ορίζουν ρητώς: «Ο γιατρός θα αποφεύγει να επιβάλλει στον ασθενή τις προσωπικές του φιλοσοφικές, ηθικές ή πολιτικές απόψεις κατά την άσκηση του επαγγέλματός του»· έτσι, κάθε προσηλυτισμός σε παραθρησκευτικά κινήματα στο πλαίσιο της ιατρικής πρακτικής απαγορεύεται.

 


 

(Πηγή: Αποσπάσματα από το βιβλίο: «Healing or Stealing? Medical Charlatans in the New Age» εκδόσεις Algora, Νέα Υόρκη, 2001. Τίτλος πρωτότυπου: «Les charlatans de la santé», Editions Payot et Rivages, 1998)

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας