Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ

 

Έρευνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό απέδειξαν ότι τα βιβλία του Χάρι Πότερ είναι επικίνδυνα για τα παιδιά, διότι:

α. Ύπουλα προβάλλουν το κακό και τη μαγεία με τρόπο ελκυστικό.

β. Εκθέτουν τα παιδιά σε μια ατμόσφαιρα τρόμου, βίας, φρίκης και αηδίας.

γ. Αντιστρέφουν τις ηθικές αξίες και καλλιεργούν αρνητικά συναισθήματα: οι καλοί ήρωες είναι τρία παιδιά-μάγοι που κλέβουν, ψεύδονται, δείχνουν μίσος, εκδίκηση, ανυπακοή, χρησιμοποιούν μαγεία για καλό ή κακό σκοπό και όλα αυτά γίνονται πάντοτε αποδεκτά ή και επιβραβεύονται.

δ. Περιέχουν αποκρυφιστικά και σατανιστικά στοιχεία όπως: δαιμονικά πλάσματα, επικοινωνία με νεκρούς, παιδιά και καθηγητές που συμπεριφέρονται τρομακτικά επειδή τελούν υπό δαιμονική κατοχή, επικλήσεις και ξόρκια, ζωοθυσίες, ακόμα κι έναν ακρωτηριασμό και το βράσιμο ενός μωρού στο καζάνι, για να προσφερθεί ως θυσία. Η συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ δηλώνει ότι έκανε έρευνα σε πρακτικές μαγείας και αποκρυφισμού και ότι το 1/3 από τις πρακτικές που περιγράφονται στα βιβλία της βασίζονται σε πραγματικές αποκρυφιστικές πρακτικές[1].

ε. Υιοθετούν και προβάλλουν πλήθος αντιπαιδαγωγικών μηνυμάτων, όπως: ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, η δύναμη είναι το παν, οι μη-μάγοι είναι κουτοί και κακοί, η κακή συμπεριφορά είναι επιτρεπτή ή και επαινετή αν είναι κανείς έξυπνος και έχει ταλέντο.

Γι᾿ αυτό:

1. Η Ένωση Εκπαιδευτικών και Πανεπιστημιακών Καθηγητών στην Αγγλία προειδοποιεί «για τα φαινομενικά επιτυχημένα δημιουργήματα της Τζ.Κ.Ρόουλινγκ» και καλεί γονείς κι εκπαιδευτικούς να προσέξουν. Η Ένωση των Εκπαιδευτικών είχε από καιρού την ανησυχία ότι τα παιδιά ασχολούνται με αποκρυφιστικές εμπειρίες. Ο PeterSmith, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εκπαιδευτικών τονίζει: «Τα παιδιά πρέπει να προστατευτούν από τις πιο ακραίες επιδράσεις του αποκρυφισμού και να διδαχθούν με έναν υπεύθυνο και θετικό τρόπο τους κινδύνους των ταξιδιών στο άγνωστο. Η πρεμιέρα της ταινίας Χάρι Πότερ θα οδηγήσει σε μια ολόκληρη γενιά νέων που θα ανακαλύπτουν τη μαγεία. Αν και είναι ξεκάθαρο να μην υπάρξουν υπερβολικές αντιδράσεις, οι κίνδυνοι είναι ξεκάθαροι. Όλο και περισσότερα παιδιά περνούν ώρες μόνα τους στο Διαδίκτυο αναζητώντας σατανιστικές ιστοσελίδες και ανησυχούμε γιατί δεν υπάρχει κανείς για να ελέγξει»[2].

2. Η μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων παιχνιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα «Entertainer» απαγόρευσαν τα εμπορεύματα του Χάρι Πότερ από τα ράφια τους. Ένας από τους ιδιοκτήτες των «Εntertainer», o Gary Grant εξήγησε ότι παρά τις απώλειες στα κέρδη - της τάξεως των 500.000 λιρών - ανησυχούσε για την ανεξέλεγκτη κατάσταση, στην οποία θα οδηγούνταν τα παιδιά[3].

3. Χιλιάδες καταγεγραμμένες γραπτές διαμαρτυρίες ζητούν από τις αμερικανικές βιβλιοθήκες την απόσυρση των βιβλίων του Χάρι Πότερ[4].

Εμείς τι κάνουμε;

 


 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1]. http://www.saltshakers.org.au/html/P/12/B/79/

[2]. http://observer.guardian.co.uk/uk_news/story/0,6903,587261,00.html

[3]. http://observer.guardian.co.uk/uk_news/story/0,6903,587261,00.html

[4]. http:/www.ala.org/Template.cfm?Section=Archive&template=/contentmanagement /contentdisplay.cfm & ContentID=7222

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας