Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ...

Τι κάνουν οι μοναχοί και οι μοναχές;

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH

Γραμμένο από τον Nichola Toda Krause

 

Όταν το ΄Αγιο Πνεύμα ίδρυσε την Εκκλησία την Πεντηκοστή, σε όσους ακολούθησαν τον Χριστό δόθηκε ένας τρόπος να δοξολογούν τον Θεό και να εργάζονται για τη σωτηρία μαζί, αντί να εργάζονται μόνοι τους.

Κάθε Ορθόδοξος Χριστιανός πρέπει να εργάζεται για τη σωτηρία (πράγμα που σημαίνει «να πλησιάζει τον Θεό»), αλλά μερικοί άνδρες και γυναίκες καλούνται από Εκείνον να καταβάλλουν όλη τους την προσπάθεια στο να Τον γνωρίσουν. Αγαπούν να προσεύχονται στον Θεό και να μελετούν τον Λόγο Του τόσο πολύ ώστε δεν παντρεύονται και δεν κάνουν παιδιά. Η ζωή αυτών των μοναχών και καλογριών είναι πλήρως αφιερωμένη στον Θεό και την Εκκλησία του.

Οι μοναχοί και οι μοναχές ζουν μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο σε κοινότητες που ονομάζονται μοναστήρια. Τα ανδρικά μοναστήρια καθοδηγούνται από έναν ηγούμενο και τα γυναικεία μοναστήρια από μια ηγουμένη.

Η πιο σημαντική εργασία ενός μοναχού ή μιας μοναχής είναι να προσεύχεται, ατομικά και κοινοβιακά (ομαδικά ή μαζί) διαβάζοντας την Ακολουθία των Ωρών, συμμετέχοντας σε συχνή (μερικές φορές καθημερινή) Θεία Λειτουργία και παρακολουθώντας όλες τις άλλες ακολουθίες και γιορτές του Εκκλησιαστικού κύκλου. Οι μοναχοί και μοναχές πηγαίνουν στην Εκκλησία μερικές φορές την ημέρα, κάθε ημέρα!

Ενώ είμαστε στο σχολείο και στη δουλειά, ενώ παίζουμε στην αυλή, οι μοναχοί και οι μοναχές φροντίζουν ώστε να προσφέρεται πάντοτε δοξολογία στον Θεό. Μέρα ή νύχτα, ένας μοναχός ή μια μοναχή κάπου στον κόσμο ψάλλει στον Θεό ή προσεύχεται σιωπηλά. Αυτό σημαίνει ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πάντοτε προσευχόμενη.

Οι μοναχοί και οι μοναχές προσεύχονται για εμάς. Προσεύχονται στη θέση μας όταν είμαστε απασχολημένοι και δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς τη δική μας προσευχή και προσεύχονται για εμάς, ζητώντας από τον Θεό να δώσει σωτηρία και υγεία σε κάθε Ορθόδοξο Χριστιανό. (Αυτό το κάνουν κάθε μέρα, ακόμα και όταν δεν προσευχόμαστε εμείς επειδή είμαστε πολύ μικροί ή πολύ άρρωστοι ή απλώς πολύ τεμπέληδες). Χάρη στους μοναχούς και τις μοναχές, είμαστε πάντα στη μνήμη του Θεού. Τι μεγάλο δώρο!

Επειδή οι μοναχοί και οι μοναχές περνούν τόσο πολύ χρόνο προσευχόμενοι και μελετώντας, έχουν μια ιδιαίτερη σοφία με την οποία μπορούν να ερμηνεύουν τον κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα. Πολλοί άνθρωποι απευθύνονται στους μοναχούς για συμβουλές και για καθοδήγηση ή για να μάθουν περισσότερα για την Ορθόδοξη πίστη.

Η δεύτερη εργασία ενός μοναχού ή μιας μοναχής είναι να διδάσκει την αληθινή πίστη, την Ιερά Παράδοση και έναν Ορθόδοξο τρόπο ζωής σε όλους εμάς, τόσο επίσημα (με κηρύγματα, διαλέξεις ή γραπτά κείμενα), όσο και ανεπίσημα, με το παράδειγμά τους.

Πολλοί μοναχοί εξειδικεύονται σε ορισμένα θέματα: την Αγία Γραφή, τα κείμενα των Πατέρων και των Μητέρων της Εκκλησίας, τη ζωή των Αγίων, τη λειτουργική (δηλαδή πώς και γιατί τελούνται οι ιερές ακολουθίες μας), την αγιογραφία, τη μουσική κ.λπ. Με την ευλογία του ηγουμένου ή της ηγουμένης τους, οι μοναχοί μπορούν να ταξιδεύουν για να κάνουν ομιλίες ή να γράφουν κείμενα και να δημοσιεύουν βιβλία και έντυπα σε θέματα που είναι σημαντικά για την Εκκλησία. Αν κάποιοι μοναχοί ή μοναχές έχουν κοινή εξειδίκευση, το μοναστήρι μπορεί να φιλοξενεί συνέδρια ή διαλέξεις για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα.

Οι μοναχοί και οι μοναχές συχνά επιβλέπουν και καθοδηγούν τις μελέτες άλλων και τους βοηθούν να αναπτυχθούν πνευματικά και ακαδημαϊκά, ώστε να εργαστούν και εκείνοι για τον Θεό.

Εφημέριοι ενοριών και άλλοι άνθρωποι, λαϊκοί, μπορεί να ζητήσουν από έναν μοναχό να γίνει ο πνευματικός τους πατέρας. Εκείνος ακούει τις εξομολογήσεις τους και καθοδηγεί την πνευματική τους ανάπτυξη και πρόοδο. Οι μοναχές μπορεί, επίσης, να γίνουν πνευματικές μητέρες, αλλά η άφεση των αμαρτιών δίνεται πάντοτε από έναν ιερέα ή μοναχό που είναι χειροτονημένος ιερέας (ονομάζεται ιερομόναχος ή αρχιμανδρίτης).

Η συμμετοχή σε όλον τον κύκλο των ακολουθιών της Εκκλησίας, η ατομική προσευχή, η μελέτη της Αγίας Γραφής και των Πατερικών κειμένων, καθώς και η διδασκαλία καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της ημέρας του μοναχού ή της μοναχής. Αλλά μαζί με τις πλήρους απασχόλησης προσπάθειές τους για την προσευχή και τη διδασκαλία, πολλοί μοναχοί εργάζονται «μερική απασχόληση» για να στηρίξουν οικονομικά το μοναστήρι τους.

Κάποιοι μοναχοί ή μοναχές μπορεί να φτιάχνουν εικόνες (δηλαδή να αγιογραφούν ιερές εικόνες που λένε ιστορίες για τον Χριστό και τους αγίους) για χρήση στο σπίτι και την Εκκλησία ή να δημιουργούν καλογραμμένα κομμάτια από την Αγία Γραφή (γνωστά ως «διακοσμητική καλλιγραφία»), αν τους έχει δοθεί από τον Θεό αυτό το ταλέντο. ΄Αλλοι μπορεί να μεταφράζουν την Αγία Γραφή, τη μουσική ή τα κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας από τα Ελληνικά, τα Ρωσικά ή τα Σερβικά στα Αγγλικά για να τα χρησιμοποιούμε εμείς, ή από τα Αγγλικά σε διαφορετικές γλώσσες (όπως τη γλώσσα των Αλεούτιων, ή τα Ιαπωνικά) για ιεραποστολική χρήση.

Ένα μοναστήρι μπορεί να πουλά κεριά, λιβάνια ή άλλα θρησκευτικά αντικείμενα (για παράδειγμα κομποσκοίνια) τα οποία φτιάχνονται από μοναχούς ή μοναχές. Συχνά οι μοναστικές κοινότητες έχουν ένα βιβλιοπωλείο ή συγκεντρώνουν και πωλούν αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στις ακολουθίες της Εκκλησίας ή στα εικονοστάσια στο σπίτι μας, αφού πολλές ενορίες και οικογένειες επισκέπτονται τα μοναστήρια.

Σε μερικούς μοναχούς και μοναχές ανατίθεται το φύτεμα και η φροντίδα των κήπων του μοναστηριού, η προετοιμασία του φαγητού για την κοινότητα και τους επισκέπτες της, η καθαριότητα και το πλύσιμο για όλους, ώστε οι άλλοι να κάνουν διάφορες άλλες εργασίες.

Ολόκληρη η μοναστική κοινότητα εργάζεται μαζί για να κάνει το έργο του Θεού. Οι μοναχοί και οι μοναχές εργάζονται μαζί για τη σωτηρία, με την προσευχή, τη μελέτη του θείου λόγου, τη διδασκαλία του σε εμάς και σε άλλους και τη σκληρή εργασία για να στηρίξουν την Εκκλησία και το μοναστήρι όπου ζουν.

 


 

(Πηγή: Φυλλάδιο από την Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου Αριζόνας (Αμερικής))

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας