Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

 

- Σίμων-Πέτρος: Το όνομα «Σίμων» είναι το κανονικό του όνομα. Όταν έγινε μαθητής του Χριστού ονομάστηκε από τον Κύριο «Κηφάς» που στα εβραϊκά σημαίνει πέτρα. Έτσι πήρε το όνομα Πέτρος.

- Ανδρέας ο Πρωτόκλητος: Πρωτόκλητος = πρώτος + καλώ. Είναι, δηλαδή, αυτός που κάλεσε πρώτα ο Ιησούς να γίνει μαθητής του.

- Σίμων ο Κανανίτης ή Καναΐτης ή Ζηλωτής: Ονομαζόταν Ζηλωτής γιατί, ίσως, ήταν μέλος της θρησκευτικο-πολιτικής ιουδαϊκής οργάνωσης των Ζηλωτών πριν γίνει απόστολος του Χριστού. Επίσης, αναφέρεται και ως Καναΐτης, γιατί αυτή η λέξη στα αραμαϊκά σημαίνει «ζηλωτής» ή Κανανίτης, γιατί καταγόταν από την Κανά.

- Ιάκωβος ο Πρεσβύτερος (γιος του Ζεβεδαίου): Ήταν ο μεγαλύτερος από τους δύο γιους του Ζεβεδαίου και γι᾿ αυτό ονομάστηκε Πρεσβύτερος.

- Ιωάννης ο Θεολόγος (γιος του Ζεβεδαίου): Ονομάζεται «Θεολόγος» διότι στον Ιωάννη αποδίδονται διάφορα συγγράμματα, μερικά από τα οποία περιλαμβάνουν σπουδαιότατα θεολογικά θέματα σχετικά με την πρώτη διδασκαλία. Ακόμα, έλαβαν αυτός και ο αδερφός του, κατά την εκλογή τους από τον Κύριο, τον χαρακτηρισμό «Βοαναργές» = υιός βροντής, λόγω της οξύτητας του χαρακτήρα τους.

- Φίλιππος (ο αγαθός): Φρόντιζε πάντοτε για τους συνανθρώπους του και έδινε τα πάντα γι᾿ αυτούς. Γι᾿ αυτό χαρακτηρίστηκε ως αγαθός.

- Ναθαναήλ ή Βαρθολομαίος: Το όνομα Βαρθολομαίος είναι το πατρώνυμο του και σημαίνει «γιος του Θολομαίου». Ναθαναήλ = Θεόδοτος-Θεόδωρος.

- Ματθαίος ο Τελώνης ή ο Λευΐς του Αλφαίου: Λεγόταν «Τελώνης» επειδή ήταν στο επάγγελμα τελώνης. Το όνομά του είναι εξελληνισμένο από το εβραϊκό Ματταθίας που σημαίνει «δώρο Θεού» .

- Θωμάς ο άπιστος: Το όνομα «Θωμάς» προέρχεται από την εβραϊκή λέξη «Τθαόν» που σημαίνει δίδυμος. Λέγεται, όμως, και άπιστος επειδή πάντοτε ζητούσε να έχει συγκεκριμένες αποδείξεις για εκείνα που επρόκειτο να πιστέψει.

- Ιάκωβος ο Μικρός (ο γιος του Αλφαίου): Ονομάστηκε Μικρός για να ξεχωρίζει από τον συνονόματό του Ιάκωβο τον Πρεσβύτερο.

- Ιούδας ο Λεββαίος ή Θαδδαίος (γιος του Ιακώβου): Θαδδαίος (Λεββαίος) σημαίνει θαρραλέος.

- Ιούδας Ισκαριώτης: Ισκαριώτης = Ις + Καριώθ. Η λέξη «Ις» σημαίνει στα εβραϊκά άνθρωπος και «Καριώθ» λεγόταν το χωριό της Ιουδαίας απ᾿ όπου καταγόταν ο Ιούδας.

 


 

(Πηγή: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ)

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας