Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

ΕΝΑ ΣΤΑ 30 ΜΩΡΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH

της Fiona MacRae

 

Ένα στα 30 μωρά που υποβάλλονται σε έκτρωση για ιατρικούς λόγους, γεννιέται ζωντανό, βρέθηκε σε σχετική μελέτη. Τα μωρά ζούσαν κατά μέσο όρο για 80 λεπτά – παρόλο που σε ορισμένες περιπτώσεις τα έμβρυα επιζούσαν για περισσότερες από έξι ώρες. Τα περισσότερα μωρά γεννιόντουσαν μεταξύ 20ής και 24ης εβδομάδας της κύησης, αλλά μερικά ήταν στην μήτρα μόνο για 17 εβδομάδες.

Τα νούμερα, βασισμένα σε μια μελέτη των νοσοκομείων του West Midlands, αναζωπύρωσαν τη διαμάχη για τις εκτρώσεις, με τους αγωνιστές υπέρ του δικαιώματος στη ζωή να απαιτούν τη μείωση του χρονικού ορίου για τον τερματισμό της κύησης.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα αποτελέσματα 3.189 εκτρώσεων που έγιναν σε έμβρυα με σοβαρές αναπηρίες σε 20 νοσοκομεία μεταξύ των ετών 1995 και 2004. Η έρευνα έδειξε ότι 102 μωρά – δηλαδή περίπου ένα στα 30 – που υπεβλήθησαν σε έκτρωση λόγω Συνδρόμου Ντάουν ή καρδιακών ανωμαλιών, γεννήθηκαν ζωντανά.

Οι εκτρώσεις επιτρέπονται [στην Αγγλία] αν η εγκυμοσύνη φαίνεται να έχει δυσμενή επίδραση στην ψυχική υγεία και ευημερία της μητέρας, μέχρι την 24η εβδομάδα της κύησης. Πέρα από αυτό το χρονικό σημείο, η διαδικασία της έκτρωσης παίρνει έγκριση μόνο εάν το μωρό έχει σοβαρή αναπηρία ή αν διακινδυνεύεται η υγεία της μητέρας.

Η πιο πρόσφατη μελέτη, η οποία διεξήχθη από ειδικούς του «Ινστιτούτου Περιγεννητικής Ιατρικής West Midlands» και δημοσιεύθηκε στο Βρετανικό επιστημονικό περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας, έδειξε ότι το 3% των ανάπηρων μωρών που υποβάλλονται σε έκτρωση γεννιούνται ζωντανά.

Οι περισσότερες από τις εκτρώσεις που μελετήθηκαν ήταν ιατρικές εκτρώσεις. Αφορούσαν σε γυναίκες στις οποίες είχε δοθεί σειρά από χάπια, τα οποία λαμβάνονταν σε δύο δόσεις, με απόσταση δύο ημερών. Η πρώτη δόση, ένα χάπι mifepristone [ισχυρή αντιπρογεστερόνη], μπλοκάρει τις ορμόνες της εγκυμοσύνης που κανονικά διασφαλίζουν ότι η επένδυση της μήτρας θα κρατήσει το γονιμοποιημένο ωάριο. Η δεύτερη δόση, τέσσερα χάπια που περιέχουν ορμόνες όπως προσταγλαδίνες, προκαλούν συσπάσεις και αποβολή. Ο θάνατος του μωρού είναι αποτέλεσμα του τραύματος της πρόωρης γέννησης, παρά των ίδιων των χαπιών, πράγμα που σημαίνει ότι, σε λίγες περιπτώσεις, μερικά μωρά μπορεί να επιζήσουν από τη διαδικασία.

Από την 22η εβδομάδα τα χάπια πρέπει να λαμβάνονται αφού γίνει μία θανατηφόρα ένεση στην καρδιά του μωρού, ώστε το μωρό να πεθάνει πριν συνεχιστεί η διαδικασία. Αν αυτά τα μωρά γεννιούνται ζωντανά, αυτό δείχνει ότι δεν έγινε η θανατηφόρα ένεση – ίσως γιατί ο γιατρός θεώρησε ότι αυτό θα ήταν πάρα πολύ τραυματικό για τη μητέρα. Τα νούμερα έρχονται έπειτα από αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι τα μωρά που γεννιούνται στις 23 και 24 εβδομάδες είναι ικανά να επιζήσουν.

Και ενώ δεν υποδηλώνεται ότι τα μωρά στη μελέτη West Midlands έζησαν περισσότερο από λίγες ώρες, οι γιατροί στο Norwich νοσηλεύουν τώρα ένα παιδάκι που γεννήθηκε στις 24 εβδομάδες, έπειτα από τρεις αδέξιες εκτρώσεις. Γεννήθηκε πριν από τρία χρόνια και είναι ακόμα ζωντανό.

Οι υπέρμαχοι του δικαιώματος στη ζωή είπαν ότι οι αριθμοί στην περιοχή του Midlands είναι μάλλον μόνον η κορυφή του παγόβουνου, αφού η περιοχή περιλαμβάνει μόνο το ένα δέκατο των μωρών που γεννιούνται ετησίως στη χώρα. Επιπλέον, η μελέτη εξέτασε μόνο τα μωρά που υπεβλήθησαν σε έκτρωση λόγω αναπηρίας. Αλλά οι περισσότερες εκτρώσεις γίνονται σε υγιή μωρά για κοινωνικούς λόγους. Η Julia Millington, από την ομάδα υπεράσπισης του δικαιώματος στη ζωή “Alive and Kicking”, δηλώνει: «Αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει μόνο στο West Midlands. Θέτει το θέμα του πόσα υγιή μωρά επιβιώνουν [έπειτα από την έκτρωση]. Δείχνει ότι τα πραγματικά νούμερα πρέπει να είναι πολύ υψηλότερα. Με ζωντανές γεννήσεις έπειτα από την έκτρωση να παρουσιάζονται σε 18 από τα 20 μαιευτήρια του West Midlands μόνο, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τους αριθμούς των μωρών σε όλη τη χώρα που αφήνονται να παλέψουν για τη ζωή τους».

 


 

(Πηγή: The Daily Mail, 20 Απριλίου 2007)

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας