Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΜΑΘΗΤΕΣ - ΠΟΙΑ Η ΖΩΗ ΤΟΥΣ, ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ, Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥΣ;

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Η ονομασία «Απόστολος» συνδέεται αποκλειστικά με τον στενό κύκλο των μαθητών του Χριστού, οι οποίοι εκλέχθηκαν από τον Κύριο, παρακολούθησαν ολόκληρη τη δημόσια δράση Του μέχρι την Ανάληψη και έλαβαν την εντολή να περιμένουν την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος μέχρι την ημέρα της Πεντηκοστής. Ο τίτλος του Αποστόλου ήταν συνδεδεμένος με την άμεση εκλογή από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό, γι᾿ αυτό και αποδόθηκε κυριολεκτικά μόνο στον στενό κύκλο των δώδεκα μαθητών που είχαν επιλεγεί από τον Κύριο από τον ευρύτερο κύκλο των μαθητών Του.

Διάβασε τις βιογραφίες και βρες τον Απόστολο στον οποίο αναφέρονται:

Ιωάννης, Ανδρέας, Θωμάς, Ματθαίος, Ιάκωβος του Αλφαίου, Ιάκωβος του Ζεβεδαίου, Ιούδας του Ιακώβου, Ιούδας Ισκαριώτης, Ναθαναήλ, Πέτρος, Σίμων Κανανίτης, Φίλιππος.

Α. Η καταγωγή αυτού του μαθητή ήταν πιθανότατα από την Γαλιλαία. Στους αποστολικούς καταλόγους των ευαγγελίων αποτελεί ζεύγος με τον Ματθαίο. Ήταν ζωηρός, γενναίος και ερευνητική φύση, καθώς ζητούσε να έχει πάντα συγκεκριμένες παραστάσεις και ολοφάνερες αποδείξεις για εκείνα που επρόκειτο να πιστέψει. Παρά το γεγονός ότι ήταν μαθητής του Χριστού, απασχόλησε τη χριστιανική εικονογραφία με αφορμή το επεισόδιο της δυσπιστίας του στο θαύμα της Ανάστασης. Θανατώθηκε μαρτυρικά στις Ινδίες, μετά από διαταγή του βασιλιά της χώρας.

Απάντηση ______

 

Β. Αυτός ο μαθητής καταγόταν από την ιουδαϊκή πόλη Καριώθ και ήταν ο μόνος Ιουδαίος μεταξύ των μαθητών του Χριστού. Ήταν υποκριτής, φιλάργυρος και έκανε τα πάντα για το συμφέρον του. Ήταν ο ταμίας της μικρής αποστολικής κοινότητας κι αυτός επέκρινε την Μαρία στη Βηθανία επειδή έπλυνε με πολύτιμο μύρο τα πόδια του Ιησού, γιατί τα χρήματα που δόθηκαν γι᾿ αυτό μπορούσαν, όπως είπε, να διατεθούν για τους φτωχούς. Όταν οι αρχιερείς των Ιουδαίων θέλησαν να συλλάβουν και να θανατώσουν τον Ιησού ανέλαβε ο μαθητής αυτός να τους δείξει τον τόπο και τον ίδιο τον Χριστό παίρνοντας ως αμοιβή τριάντα αργύρια. Έτσι λοιπόν πρόδωσε τον Κύριο με ένα φιλί. Το τέλος του ήταν φοβερό. Όταν έμαθε ότι ο Χριστός καταδικάστηκε σε θάνατο, επέστρεψε τα αργύρια και αυτοκτόνησε με θηλιά που έβαλε στον λαιμό του.

Απάντηση ______

 

Γ. Αυτός ο μαθητής ήταν γιος του Ιωνά και αδερφός του Σίμωνα Πέτρου, καταγόμενος από την Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας, πρώην ψαράς στο επάγγελμα. Πριν γίνει μαθητής του Χριστού έγινε μαθητής του Ιωάννη του Βαπτιστή. Αυτός μαζί με τον Ιάκωβο και τον αδερφό του Ιωάννη ήταν οι πρώτοι που ακολούθησαν τον Ιησού και έπειτα οδήγησαν και τους αδερφούς τους προς Εκείνον. Γι᾿ αυτό και ονομάστηκε Πρωτόκλητος. Σύμφωνα με τις παραδόσεις κήρυξε το Ευαγγέλιο στην Σκυθία, στην Ηράκλεια, στη Σινώπη και στην Τραπεζούντα, και επιστρέφοντας στα Ιεροσόλυμα ήρθε στην Ελλάδα όπου και θανατώθηκε μαρτυρικά πάνω σε σταυρό σχήματος Χ στην Πάτρα της Αχαΐας.

Απάντηση ______

 

Δ. Η καταγωγή αυτού του μαθητή ήταν από την Κανά της Γαλιλαίας. Πατέρας του ήταν ο Θολομαίος και οδηγήθηκε στον Ιησού από τον Φίλιππο. Όπως αναφέρεται, ο Ιησούς βρισκόταν τότε στα περίχωρα της Γαλιλαίας. Μόλις είχε κάνει μαθητή του τον Φίλιππο. Κάπου εκεί, κάτω από μια σκιά, ένας άνθρωπος έκανε την προσευχή του. Ήταν ο μαθητής αυτός που παρακαλούσε να αξιωθεί να συναντήσει τον αληθινό Μεσσία. Ο Φίλιππος έτρεξε κοντά του· «βρήκαμε», του λέει, «εκείνον που αναφέρουν οι νόμοι του Μωυσή και οι Προφήτες. Είναι ο Ιησούς από την Ναζαρέτ». Ο μαθητής προχώρησε. Και ο Ιησούς είπε: «Να ένας που δεν υπάρχει μέσα του δόλος». «Πού με γνωρίζεις;» ρώτησε με απορία ο μαθητής. «Σε είδα να προσεύχεσαι» απάντησε ο Ιησούς. Έτσι έγινε μαθητής του Κυρίου. Ήταν βαθύς γνώστης του Νόμου σε αντίθεση με τους άλλους μαθητές του Χριστού που ήταν αγράμματοι ή ελάχιστα μορφωμένοι. Κήρυξε στην Ινδία όπου και μαρτύρησε.

Απάντηση ______

 

Ε. Αυτός ο μαθητής σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες ήταν αδερφός του Ιωσήφ, του προστάτη της Παναγίας. Κήρυξε στην Παλαιστίνη και στην Αίγυπτο, καθώς επίσης και σε ενδιάμεσες περιοχές. Μαρτύρησε με σταυρικό θάνατο στην Οστρακίνη της Κάτω Αιγύπτου.

Απάντηση ______

 

ΣΤ. Η καταγωγή αυτού του μαθητή ήταν από την Καπερναούμ. Ανήκε σε πλούσια οικογένεια. Ήταν τελώνης και υπάλληλος της ρωμαϊκής αρχής της Παλαιστίνης. Γνώριζε την Εβραϊκή, την Αραμαϊκή και την Ελληνική γλώσσα. Ήταν αφανής στον κύκλο των δώδεκα μαθητών και έγινε πιστός και αφοσιωμένος μαθητής του Χριστού. Αργότερα έγινε ένας από τους τέσσερις Ευαγγελιστές και, όπως λέγεται, είναι και ο συγγραφέας του πρώτου Ευαγγελίου. Έγραψε βιβλίο για τη ζωή, τα θαύματα, την διδασκαλία, τα πάθη, την ανάσταση και την ανάληψη του Κυρίου. Κήρυξε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στην Παλαιστίνη, την Αιθιοπία, την Αραβία, την Περσία, την Μηδία και την Μακεδονία και πέθανε μαρτυρικά.

Απάντηση ______

 

Ζ. Αυτός ο μαθητής καταγόταν από την Βηθσαϊδά και είχε αδερφό τον Ανδρέα. Ήταν παντρεμένος και ζούσε στην Καπερναούμ όπου είχε το σπίτι του και εργαζόταν ως ψαράς, έχοντας δικό του πλοίο. Όταν έγινε μαθητής του Χριστού και υπάκουσε στο κάλεσμά του, εγκατέλειψε το επάγγελμά του και τον ακολούθησε. Χαρακτηρίζεται για τον ορμητικό του χαρακτήρα. Ορισμένες φορές παρουσιάζεται ταλαντευόμενος και ασταθής, όπως στις σχέσεις του με την εκκλησία της Αντιόχειας. Μερικές φορές παρουσιάζεται παρορμητικός, βίαιος και ευερέθιστος με συχνές εκρήξεις θυμού. Μπορούσε όμως να είναι σταθερός και ευγενικός όπως στην περίπτωση της ομολογίας της αγάπης του προς τον Ιησού, ικανός για μεγάλη πίστη και αγάπη. Κατείχε εξαιρετική θέση μεταξύ των αποστόλων ως «κορυφαίος» αυτών και «πρόκριτος» όπως ονομάστηκε αργότερα από την Εκκλησία. Τέλος αναφέρονται οι περιοδείες αυτού του μαθητή καταδιώκοντας τον Σίμωνα τον Μάγο μέχρι την Ρώμη, τα διάφορα πράγματα που έκανε εκεί, η αναχώρησή του από την Ρώμη εξαιτίας του διωγμού του από τον Νέρωνα και τέλος η επιστροφή του στη Ρώμη όπου φυλακίστηκε, σταυρώθηκε και μαρτύρησε υπερασπιζόμενος τον Κύριο.

Απάντηση ______

 

Η. Αυτός ο μαθητής ήταν γιος του Ζεβεδαίου και της Σαλώμης και αδερφός του Ιακώβ. Ανήκε σε εύπορη οικογένεια και ήταν ψαράς. Ο πατέρας του είχε ανθρώπους που δούλευαν γι᾿ αυτόν και η μητέρα του, μαζί με άλλες γυναίκες της Γαλιλαίας, συντηρούσε τον Κύριο. Μαζί με τον αδερφό του έλαβε, κατά την εκλογή του, το όνομα Βοαναργές (=υιός βροντής), από τον Δάσκαλο λόγω της οξύτητας του χαρακτήρα του. Ανήκει στον στενότατο κύκλο των μαθητών του Χριστού, καθώς ήταν παρών στην μεταμόρφωση, στην ανάσταση της κόρης του Ιαείρου και στην σκηνή της Γεθσημανής. Είναι ο μαθητής που ζήτησε από τον Χριστό να του αποκαλύψει το όνομα του προδότη κατά τον μυστικό δείπνο και στον οποίο ο Κύριος ανέθεσε την προστασία της Παναγίας κατά την Σταύρωση. Είναι, κατά την Εκκλησία, ο αγαπημένος μαθητής του Ιησού. Κατείχε μαζί με τον Πέτρο σημαντική θέση στην πρώτη εκκλησία. Κήρυξε στην Σαμάρεια μαζί με τον Πέτρο. Έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Μικρά Ασία και κυρίως στην Έφεσο. Όπως μας πληροφορεί ο Τερτυλλιανός, ο μαθητής αυτός υπέστη το μαρτύριο του «ζέοντος ελαίου» από το οποίο βγήκε ζωντανός και αβλαβής. Όταν ήταν στην Έφεσο εξορίστηκε στην Πάτμο, σ ένα σπήλαιο, όπου έγραψε την Αποκάλυψη. Έπειτα γύρισε στην Έφεσο όπου και πέθανε σε πολύ μεγάλη ηλικία. Περισσότερο από τους άλλους Ευαγγελιστές και Αποστόλους κηρύττει την αγάπη, γι᾿ αυτό ονομάζεται και «Ευαγγελιστής της αγάπης».

Απάντηση ______

 

Θ. Ο μαθητής αυτός, εκτός από το κανονικό του όνομα, ονομάζεται στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου ως Λεββαίος και Θαδδαίος (=θαρραλέος). Για τον λόγο αυτό στα Ευαγγέλια ο Ιερώνυμος τον χαρακτηρίζει ως Τριώνυμο (αυτός που έχει τρία ονόματα). Ήταν μαθητής του Ιωάννη του Προδρόμου και έδρασε στην Μεσοποταμία. Λέγεται ότι αυτός έγραψε την Καθολική Επιστολή της Καινής Διαθήκης αν και δεν έχουμε αρκετά στοιχεία γι᾿ αυτό.

Απάντηση ______

 

Ι. Αυτός ο μαθητής ονομάστηκε Πρεσβύτερος και ήταν αδερφός του Ευαγγελιστή Ιωάννη με τον οποίο κλήθηκαν να γίνουν απόστολοι. Ήτανε ψαράδες μαζί με τον πατέρα τους, Ζεβεδαίο, και μετά το κάλεσμά τους από τον Κύριο υπήρξαν μαζί με τον Πέτρο ο στενός κύκλος των μαθητών του Χριστού. Διακρινόταν για την αφοσίωσή του στον Χριστό. Ο μαθητής αυτός μαρτύρησε πιθανώς γύρω στο 44 μ.Χ. στην εποχή του Ηρώδη Αγρίππα. Το μαρτύριό του προφήτευσε ο Κύριος όταν η μητέρα τους Σαλώμη ζήτησε από τον Κύριο να καθίσουν οι γιοι της ο ένας στα δεξιά και ο άλλος αριστερά του θρόνου της Βασιλείας του. Κήρυξε στην Παλαιστίνη.

Απάντηση ______

 

Κ. Η καταγωγή αυτού του μαθητή ήταν από την Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας (ήταν συμπολίτης του Ανδρέα και του Πέτρου). Σύμφωνα με την παράδοση ήταν φτωχός γεωργός που δούλευε όλη μέρα στο χωράφι του. Όταν ένα βράδυ γύρισε σπίτι του έσφαξε το καλύτερο (ή το μοναδικό του) βόδι και μοίρασε το κρέας στους συγχωριανούς του. Το πρωί που σηκώθηκε βρήκε το ζώο του ζωντανό από θεϊκό θαύμα. Γι᾿ αυτό, επειδή ήταν πολύ αγαθός, αγίασε όταν πέθανε. Κλήθηκε από τον ίδιο τον Κύριο να γίνει απόστολος και αυτός ήταν που οδήγησε στον Ιησού τον Ναθαναήλ. Κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Φρυγία. Κατά τον Κλήμεντα τον Αλεξανδρέα πέθανε στην Ιεράπολη της Φρυγίας. Εκεί τον έσυραν στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης και τέλος τον σταύρωσαν το 87 μ.Χ.

Απάντηση ______

 

Λ. Η καταγωγή αυτού του μαθητή είναι από την Κανά της Γαλιλαίας, γι᾿ αυτό και ονομάζεται Κανανίτης. Είναι γνωστός, επίσης, με τα ονόματα Ζηλωτής και Καναΐτης. Κήρυξε στην Περσία και την Αίγυπτο όπου και μαρτύρησε. Μερικοί υποστηρίζουν ότι μαρτύρησε στην Αγγλία, αλλά δεν είναι σίγουρο. Η αρχαία παράδοση τον ταύτισε με τον Σίμωνα, ξάδερφο του Ιησού που είχε διοικήσει την εκκλησία της Ιερουσαλήμ από το 62 ως το 107 δείχνοντας έτσι ότι έζησε 120 χρόνια.

Απάντηση ______

 

Απαντήσεις

Α. Θωμάς

Β. Ιούδας Ισκαριώτης

Γ. Ανδρέας

Δ. Ναθαναήλ

Ε. Ιάκωβος του Αλφαίου

Στ. Ματθαίος

Ζ. Πέτρος

Η. Ιωάννης

Θ. Ιούδας του Ιακώβου

Ι. Ιάκωβος του Ζεβεδαίου

Κ. Φίλιππος

Λ. Σίμων Κανανίτης

 


 

(Πηγή: ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ)

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας