Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ PERMACULTURE (ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕ

 

H permaculture, γνωστή και ως συνεχής/μόνιμη/διαρκής καλλιέργεια ή αεικαλλιέργεια, είναι μια ολιστική προσέγγιση παραγωγής τροφής, χρήσης της γης και σχεδιασμού κοινοτήτων με φιλοσοφικο-θρησκευτικές προεκτάσεις. Η permaculture (συνεχής καλλιέργεια) περιλαμβάνει, όπως λένε οι ίδιοι, καλλιέργειες που «εναρμονίζονται με τη γη», αλλά κυρίως την υιοθέτηση μιας φιλοσοφίας που βασίζεται στην ολιστική θεώρηση και έχει ανατολικο-θρησκευτικό υπόβαθρο.

Η συνεχής καλλιέργεια δεν περιορίζεται στη γεωργία και την κτηνοτροφία, αλλά επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της ζωής. Στις αρχές της permaculture περιλαμβάνεται η βιοδυναμική, η γιόγκα και συναφείς πρακτικές, η ολιστική θεραπευτική, οι ανθρωποσοφικές δραστηριότητες, όπως τα σχολεία Steiner, και άλλα[1]. O ίδιος ο Αυστραλός ιδρυτής της δηλώνει ότι η συνεχής καλλιέργεια είναι «ένας τρόπος αλλαγής του κόσμου», ενώ η εισηγήτρια του προσεχούς σεμιναρίου στη Βάρη γράφει στην ιστοσελίδα της ότι «η permaculture είναι τρόπος ζωής» και ότι είναι σημαντικό «να φτάσουμε στο σημείο που ξαναγεννιόμαστε και γινόμαστε και πάλι ένα με τη μητέρα γη». Η ίδια αναφέρει στο βιογραφικό της ότι έχει σπουδάσει διαλογισμό, τον οποίο διαφήμιζε και σε προηγούμενο σχετικό σεμινάριό της. ΄Αλλοι εισηγητές σεμιναρίων permaculture είναι δάσκαλοι γιόγκα, αλλά και γεωμάντεις. Στα Ελληνικά προγράμματα σεμιναρίων τους βρίσκουμε διδασκαλία της αποκρυφιστικής πρακτικής της ραβδοσκοπίας (ραβδομαντείας), αλλά και της μεθόδου της βιοδυναμικής. Η βιοδυναμική είναι μια αποκρυφιστική μέθοδος σύνδεσης με αόρατες, συμπαντικές δυνάμεις, και καλλιέργειας βασισμένης στην αστρολογία.

Η permaculture έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από επιστήμονες στο εξωτερικό, οι οποίοι τονίζουν την έλλειψη επιστημονικού υπόβαθρου και κάνουν λόγο για «Νεοποχίτικο μυστικισμό» που «υπερτονίζει τη Γη έναντι των ανθρώπων» και μας «οδηγεί πίσω στο Μεσαίωνα της μαγείας και των ζωοθυσιών».

Επομένως, η συμμετοχή Χριστιανών σε αυτό και σε παρόμοια σεμινάρια είναι ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη πίστη και ζωή.

 


 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ

 

[1]. Permaculture Ethical and Design Principles.

 

 


 

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας