Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ, ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ!

 

- Κύριε, πείτε της κάτι, μας έχει ζαλίσει. Από το πρωί είναι αναστατωμένη γιατί οι προβλέψεις για το ζώδιό της δεν είναι καλές για αυτές τις μέρες.

- Μυρτώ, εσύ ήσουν πάντα θετικό μυαλό, πώς έτσι;

- Τον τελευταίο καιρό, έχει συμβεί πολλές φορές να επιβεβαιωθούν όσα διαβάζω για το ζώδιό μου. Πώς να μην τα πιστεύω;

- Η παρέα της την παρέσυρε, κύριε, η ίδια μέχρι πρόσφατα δεν τα πίστευε, πετάχτηκε η Λίνα. Μάλιστα, σαν να μας αποφεύγει τελευταία, γιατί, λέει, τα ζώδιά μας δεν ταιριάζουν.

- Είναι μια καλή ευκαιρία να πούμε δύο λόγια για το θέμα, γιατί μπορεί και άλλοι συμμαθητές σας να προβληματίζονται.

- Κι εγώ τα διαβάζω, κύριε, αλλά δεν τα πιστεύω, τα διαβάζω έτσι, για να κάνω κέφι, είπε ο Ανδρέας.

- Είναι πολύ παράξενο, παιδιά μου, ότι σε μια εποχή που καυχιέται για την πρόοδο, την τεχνολογική και την ηλεκτρονική, όλο και πιο πολύ οι άνθρωποι παρασύρονται σε παρόμοιες αντιλήψεις και πρακτικές. ΄Αλλοι απλώς χάνουν το χρόνο τους, άλλοι όμως ταλαιπωρούνται και υποφέρουν γιατί δίνουν την εμπιστοσύνη τους. Και, για να μάθουμε κάποια πράγματα, η αστρολογία είναι μια αρχαία ψευδοεπιστήμη με στοιχεία θρησκείας, που πρωτοφάνηκε όταν οι άνθρωποι πίστευαν ότι η γη είναι το κέντρο του σύμπαντος. Καθόρισαν, λοιπόν, μια τροχιά του ήλιου στον ουρανό, γύρω από τη γη, σύμφωνα με τη θέση στην οποία τον έβλεπαν τις διάφορες εποχές του χρόνου. Οι αστερισμοί που ήταν πάνω σ᾿ αυτή την τροχιά και τους συναντούσε ο ήλιος στο ταξίδι του ονομάστηκαν ζωδιακοί αστερισμοί ή, όπως είναι πιο γνωστά, ζώδια. Σαν αστερισμοί ήταν γνωστοί από πολύ παλιά, πολύ πριν το 200 π.Χ., με τα ονόματα που τους ξέρουμε και σήμερα. Κι επειδή πάντοτε η γνώση του μέλλοντος έλκυε τον άνθρωπο, φάνηκε σαγηνευτικό να αποδώσει στη θέση των ζωδίων την... ικανότητα να καθορίζουν αυτά το μέλλον του. Σύμφωνα με την επιστήμη της αστρονομίας, οι αστερισμοί είναι χρήσιμοι για την παρατήρηση του ήλιου, των πλανητών του, της Σελήνης. Κάθε μήνα περίπου, ο ήλιος μπαίνει σε άλλο αστερισμό, δηλαδή, έτσι τον βλέπουμε εμείς. Εάν κάποιος γεννηθεί όταν ο ήλιος βρίσκεται σε κάποιο συγκεκριμένο αστερισμό κατά την τροχιά του, λένε ότι ο άνθρωπος που γεννήθηκε είναι αυτό το ζώδιο. Και οι αστρολόγοι λένε ότι αυτό είναι καθοριστικό για ολόκληρη τη ζωή του, για τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους, για την επαγγελματική και οικονομική επιτυχία του.

- Και επηρεάζει έτσι και τις αποφάσεις που παίρνουμε για τη ζωή μας.

- Ακριβώς, Σωτήρη, εάν φυσικά είμαστε τόσο αφελείς που να τους πιστεύουμε. Δε μας υποτιμά όμως ως ανθρώπους λογικούς να εμπιστευόμαστε στη ζωή μας τη θέση κάποιων αστεριών στον ουρανό; Σκεφτείτε και πόσο καταπατείται η ελευθερία μας σε μια τέτοια φανερή υποταγή στη μοίρα. Πόσο κινδυνεύει ο άνθρωπος να αρνείται κάθε πρωτοβουλία στη ζωή του, κάθε νέα ευκαιρία, εφόσον δεν προβλέπεται από το ζώδιό του!

- Πώς γίνεται όμως, κύριε, να επαληθεύονται; είπε προβληματισμένη η Μυρτώ.

- Αν υποθέσουμε ότι κάνω μια πρόβλεψη για αύριο για σένα και μάλιστα σου πω και αρκετές πιθανότητες, όχι μόνο μία, συχνά διφορούμενες, τότε, δύο πράγματα μπορεί να συμβούν: κάποια από όσα είπα θα πραγματοποιηθούν και κάποια όχι. Έτσι συμβαίνει και με αυτές τις προβλέψεις. Οι πιθανότητες είναι μισές-μισές, ή θα βγουν αληθινές ή όχι. Κάνε και μία δοκιμή, να ελέγξεις κάποια μέρα το ωροσκόπιο από διάφορες πηγές, θα δεις ότι δεν συμφωνούν οι συμβουλές και οι προβλέψεις... Εκτός αυτού, τα τελευταία νέα είναι ότι οι ημερομηνίες αλλαγής της θέσης του ήλιου στο ζωδιακό κύκλο (οι ημερομηνίες δηλαδή που αλλάζουν τα ζώδια) έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια τόσων αιώνων, λόγω μετατόπισης του άξονα της γης και, στην ουσία, θα έπρεπε ο καθένας να κοιτάζει το προηγούμενο από το δικό του ζώδιο, αλλά, όπως βλέπετε κι εσείς, κανείς από τους... περίφημους αστρολόγους δε μας έχει ενημερώσει γι᾿ αυτό.

- Το πρόβλημα όμως είναι πιο σοβαρό, δεν είναι μόνο αφέλεια και επιπολαιότητα και ανωριμότητα η πίστη σε τέτοιες αντιλήψεις. Σύμφωνα με την ορθόδοξη πίστη μας, ο Θεός είναι δημιουργός και κυβερνήτης του σύμπαντος, με την παντοδυναμία και την αγαθότητά Του. Αυτός έπλασε τον άνθρωπο ελεύθερο. Σκεφτείτε, λοιπόν, τι κάνουμε όταν πιστεύουμε ότι η θέση των αστεριών και του ήλιου στον ουρανό καθορίζουν τη ζωή και την πορεία μας. Βάζουμε τα αστέρια πάνω από την αγαθή φροντίδα του Θεού, σαν να Του λέμε με απερισκεψία «δεν Σ᾿ έχω ανάγκη, δεν κυβερνάς Εσύ, συμβουλεύομαι το ζώδιό μου». Δεν είναι προσβολή και βλασφημία κατά του αληθινού Θεού; Δεν είναι μια σύγχρονη ειδωλολατρία; Δεν είναι η εμπιστοσύνη μας αυτή ασυμβίβαστη με την πίστη και την ελπίδα μας στον Χριστό που για μας θυσιάστηκε; Αρχαίοι κανόνες της Εκκλησίας μας καθόριζαν παιδαγωγικά επιτίμια για όσους εμπιστεύονταν στη ζωή τους τους αστρολόγους και τις προβλέψεις τους. Τι λες, Μυρτώ;

 


 

(Πηγή: Προς τη ΝΙΚΗ, τεύχος 740, Οκτώβριος 2011)

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας