Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

Ο ΚΟΠΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΣΚΟΠΟ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ

 

Στην Ιερά Μονή της Αγίας ΄Αννης έχουν αφιερώσει τη ζωή τους πολλοί ευλαβείς χριστιανοί, από όλα τα μέρη της Ελλάδος, καθώς και από άλλα ακόμη ορθόδοξα χριστιανικά κράτη, Ρώσοι, Ρουμάνοι, Σέρβοι και Βούλγαροι. Ιδιαίτερα στη Σκήτη της Αγίας ΄Αννης έχουν συνασκητέψει πολλά κατά σάρκα αδέλφια, με αρετή και πνευματική προκοπή, όπως ήταν οι αδελφοί «Καρτσωναίοι», τέσσερα κατά σάρκα αδέλφια, και οι τέσσερις Πνευματικοί, οι «Λεονταίοι», ο παπα-Χαράλαμπος με τον παπα-Θεοδόσιο, ο Γαβριήλ με τον Ιωάννη οι Μυτιληνιοί, πέντε άλλα αδέλφια στην Καλύβη «Αγία Τριάς» και πολλοί άλλοι για τους οποίους ακούσαμε, αλλά δεν αξιωθήκαμε να τους γνωρίσουμε, γι᾽ αυτό και δεν αναφέρονται εδώ με τα ονόματά τους.

Για να στερεωθεί περισσότερο η πίστη των πατέρων και αδελφών αυτών και να μένουν μέχρι τέλους της ζωής τους στα βράχια αυτά, ο Πανάγαθος Θεός, με διάφορα σημεία και θαύματα, δυνάμωνε και στερέωνε την πίστη και την αγάπη τους για τα ιερά και αγιασμένα μέρη αυτά του Αγίου Όρους.

Σε διάφορα σημεία του Αγίου Όρους συναντάμε στον δρόμο προσκυνηταράκια, μικρές εικόνες ή σταυρούς, που το καθένα απ᾽ αυτά έχει την ιστορία του. Γι᾽ αυτά σας παραθέτουμε όσα οι πατέρες μας είπαν: Στην Αγία ΄Αννα, ο δρόμος από τη θάλασσα μέχρι τη Σκήτη είναι πολύ ανηφορικός και κοπιαστικός. Οι πατέρες, κατά την περίοδο του Αυγούστου, ανέβαζαν με την πλάτη το σιτάρι τους και ό,τι άλλο ήταν απαραίτητο για τροφή και συντήρηση και ανέβαιναν μετά κόπου πολύ βαριά φορτωμένοι, γιατί πριν από 50-60 χρόνια δεν επιτρεπόταν να έχει κανείς υποζύγια.

Μετά από λίγα χρόνια και μέχρι σήμερα η πίστη μας λιγόστεψε, η φύση μας αδυνάτισε ή γυρίσαμε σιγά-σιγά στις ανέσεις και τις ευκολίες της ζωής; Δεν γνωρίζω ποιο απ᾽ όλα συνετέλεσε ώστε να μη συνεχιστεί μέχρι σήμερα εκείνη η ωραία, αυστηρή, αλλά και πολύ βαριά και δυσβάστακτη παράδοση, κατά την οποία δεν επιτρεπόταν η μεταφορά των αγαθών με υποζύγια, αλλ᾽ ας δούμε στην συνέχεια πώς με διάφορες θαυματουργικές επεμβάσεις της Κυρίας Θεοτόκου και της Θείας Πρόνοιας δυνάμωνε και αναζωπυρωνόταν η πίστη και αυταπάρνηση των πατέρων μας.

Μια μέρα ένας υποτακτικός νέος, ενώ ανέβαζε το φορτίο με τα τρόφιμα στην πλάτη, για να το πάει από τη θάλασσα στην Καλύβη που ήταν στη Σκήτη, κάθισε να ξεκουραστεί λίγο. Τότε ο σατανάς δεν έχασε καιρό κι άρχισε να τον πειράζει με διάφορους λογισμούς, και να του βάζει στο μυαλό πως άδικα κοπιάζει κι ότι οι κόποι αυτοί θα πάνε χαμένοι, γιατί γίνονται για το σώμα κι όχι για την ψυχή, και με άλλα παρόμοια του βασάνιζε το νου. Αυτά του έφεραν κάποια απροθυμία και στενοχώρια μαζί με ψυχική θλίψη. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή άκουσε μία φωνή, που πληροφορήθηκε πως ήταν φωνή της Παναγίας, να του λέγει: «Γιατί στενοχωριέσαι και θλίβεσαι, παιδί μου; Οι κόποι σου δεν θα πάνε χαμένοι, τον ιδρώτα που χύνετε, όταν με προθυμία ανεβαίνετε αυτόν τον δύσκολο ανήφορο και πηγαίνετε κουβαλώντας στην πλάτη το φορτίο σας πάνω στη Σκήτη, ο Υιός και Θεός μου, ο Δεσπότης Χριστός, θα τον δεχθεί σαν αίμα μαρτυρικό. Και αυτό που σου λέγω να το πεις σ᾽ όλους τους αδελφούς, για να ανεβάζουν αγόγγυστα το φορτίο τους και να έχουν μισθό αιώνιο».

Ο μοναχός, ενθουσιασμένος από την πληροφορία αυτή της Παναγίας, πήγε γεμάτος χαρά στο Κυριακό και τη μετέφερε στους πατέρες, οι οποίοι με χαρά και προθυμία ανέβαζαν πλέον στην πλάτη τα φορτία τους από τη θάλασσα.

Σε ανάμνηση αυτού του θαύματος οι πατέρες, στο σημείο εκείνο που ακούστηκε η φωνή, έστησαν προσκυνητάρι με την εικόνα της Κυρίας Θεοτόκου, ευχαριστώντας Την που τους έδειξε με τον τρόπο αυτόν ότι οι κόποι των μοναχών, αλλά και κάθε ανθρώπου, που γίνονται από αγάπη στον Θεό και Υιό Της αναγνωρίζονται και πληρώνονται.

Τελευταίως, ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Γέρων Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης, κατέγραψε το ιστορικό αυτό γεγονός επί του ιερού Προσκυνηταρίου της Αγίας ΄Αννης.

 


 

(Πηγή: Το Γεροντικό του Αγίου Όρους, εκδόσεις ΄Αθως, 2010, σελ. 157-159)

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας