Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 29: ΑΝΑΠΟΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΑ-ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑ

 

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ENGLISH

΄Αρθρο ανασκόπησης στο Επιστημονικό Περιοδικό «Allergy & Asthma Proceedings»,
τόμ. 33 αριθ. 3, Μάιος-Ιούνιος 2012

Συγγραφείς: Shah R*, Greenberger PA

 

Περίληψη

Αναπόδεικτες μέθοδοι και αμφιλεγόμενες θεωρίες στη διάγνωση και αντιμετώπιση αλλεργικών-ανοσολογικών παθήσεων είναι εκείνες οι οποίες στερούνται επιστημονικής αξιοπιστίας. Επειδή σε χρόνιες παθήσεις παρατηρείται συχνά να αναπτύσσονται θεραπείες άνευ επιστημονικής βάσης, οι οποίες μπορεί να έχουν πολύ θετική ψυχολογική επίδραση στους ασθενείς χωρίς αντικειμενικό όφελος για την υγεία τους, παραθέτουμε στη συνέχεια κάποιους ορισμούς, για καλύτερη αντίληψη του θέματος. Η συνήθης (ιατρική) πρακτική μπορεί να περιγραφεί ως «οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας που χρησιμοποιούνται από αξιόπιστους ιατρούς σε μια συγκεκριμένη υποειδικότητα ή πρωτοβάθμια υγειονομική πρακτική», με την προϋπόθεση ότι οι διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές είναι σύμφωνες με τους αναγνωρισμένους μηχανισμούς των παθήσεων ή νοσημάτων[1]. Η συμβατική ιατρική (Δυτική ή αλλοπαθητική ιατρική) είναι αυτή που ασκείται από την πλειοψηφία των διπλωματούχων ιατρών, ψυχολόγων, αδειούχων νοσηλευτών και φυσιοθεραπευτών. Η συμπληρωματική ιατρική χρησιμοποιεί τις πρακτικές της συμβατικής ιατρικής σε συνδυασμό με συμπληρωματικές και εναλλακτικές ιατρικές μεθόδους, όπως η χρήση βελονισμού για την ανακούφιση του πόνου, επιπλέον της χορήγησης οπιοειδών αναλγητικών. Η εναλλακτική ιατρική συνεπάγεται τη χρήση συμπληρωματικών και εναλλακτικών πρακτικών αντί της συμβατικής ιατρικής. Οι αναπόδεικτες και αμφιλεγόμενες μέθοδοι και θεωρίες δεν στηρίζονται σε δεδομένα, στερούνται εγκυρότητας και επαρκούς επιστημονικού ελέγχου, και δεν πρέπει να εφαρμόζονται στην αλλεργιολογία-ανοσολογία. Μερικά παραδείγματα αναπόδεικτων θεωριών σχετικά με αλλεργικές ανοσολογικές παθήσεις είναι μεταξύ άλλων: η αλλεργική τοξιναιμία, η ιδιοπαθής περιβαλλοντική δυσανεξία, η συσχέτιση προβλημάτων υγείας με τους παιδικούς εμβολιασμούς και η κόπωση των επινεφριδίων. Στις μη συμβατικές (αναπόδεικτες) διαγνωστικές μεθόδους για αλλεργικές-ανοσολογικές παθήσεις περιλαμβάνονται οι δοκιμές κυτταροτοξικότητας, η δοκιμασία πρόκλησης-εξουδετέρωσης, η διάγνωση με ηλεκτροδερμικό τεστ, οι γνωματεύσεις της εφαρμοσμένης κινησιολογίας, και οι δοκιμές ανίχνευσης αντισωμάτων ορού IgG ή IgG(4). Στις αναπόδεικτες θεραπείες και επεμβατικές μεθόδους για αλλεργικές-ανοσολογικές παθήσεις περιλαμβάνονται ο βελονισμός, η ομοιοπαθητική («το όμοιο θεραπεύει το όμοιο»), η αλατοθεραπεία, και οι ενέσεις αυτόλογων ούρων.

PMID: 22794702 [PubMed – καταχώρηση για το MEDLINE].

 

*Η συγγραφέας Shah R: Μέλος της Ιατρικής Σχολής Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, Τμήμα Ιατρικής, Τομέας Αλλεργιολογίας-Ανοσολογίας, Chicago, Illinois, ΗΠΑ.

 


 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ

[1]. Terr AI. Controversial and unproved methods in allergy diagnosis and treatment [«Αμφιλεγόμενες και αναπόδεικτες μέθοδοι στη διάγνωση και θεραπεία αλλεργιών»]. Στο: Patterson᾿s Allergic Diseases, 7η έκδ. Grammer LC &Greenberger PA (επιμ.). Philadelphia, PA: Walters Kluwer Lippincott, Williams & Wilkins, 671-681, 2009.

 


 

(Πηγή: Allergy Asthma Proc. 2012 May-Jun; 33 Suppl 1 [Αλλεργία & ΄Ασθμα – Πεπραγμένα, Μάιος-Ιούν. 2012, τ. 33 Συμπλ. 1]: S100-2. doi: 10.2500/aap.2012.33.3562; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22794702)

(Διεύθ: http://www.imglyfadas.gr/portal/gr/details.asp?cdPro={63F8BE7A-3D36-42FA-A8EA-C07C0C236746})

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας