Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΚΟΛΟΥΕΖΙ ΤΟΥ ΖΑΪΡ

ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΕΙΔΑΝ ΔΥΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

 

Του Πρωτοπρεσβύτερου Αθανάσιου Χατζή

 

Πέρασαν 40 περίπου χρόνια από την ώρα που ακούστηκε η φωνή της Ορθοδοξίας στην περιοχή του Κολουέζι στο Ζαΐρ, το πρώην Βελγικό Κογκό, από τα χείλη του αείμνηστου π. Κοσμά Γρηγοριάτη. Στα χρόνια αυτά ρίζωσε ο σπόρος, απλώθηκε στον κάμπο. Έγιναν τόσα που με καμμιά ανθρώπινη προσπάθεια δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθούν. Η ιεραποστολή είναι ένα καθημερινό θαύμα. Ένα θαύμα του Θεού που μιλά εύγλωττα στις καρδιές των Αφρικανών αδελφών μας.

Σήμερα ο Γρηγοριάτης ιερομόναχος, π. Μελέτιος (Σ.Σ. νυν Θεοφ. Επίσκοπος Κολουέζι), εργάζεται στον αμπελώνα αυτό του Κυρίου και έχει τη χαρά να βλέπει καθημερινά τους πλούσιους πνευματικούς καρπούς αυτής της προσπάθειας. Και είναι όντως πλούσιοι όταν μιλάμε για εκατοντάδες βαπτίσεις κάθε χρόνο, δημιουργία 105 Ενοριών, χειροτονίες 40 περίπου αυτοχθόνων κληρικών, ανέγερση 27 Ιερών Ναών – πολλοί των οποίων πλαισιώνονται από κτιριακό συγκρότημα Δημοτικού Σχολείου και Πρεσβυτερίου – ίδρυση και λειτουργία 32 Σχολείων – μεταξύ των οποίων Αγροτική Σχολή, Ιατρικό Ινστιτούτο, Τεχνικό Ινστιτούτο, Παιδαγωγικό Λύκειο, Εμπορικό Λύκειο, Σχολή Κωφαλάλων, Σχολή Αναλφάβητων Γυναικών κ.λπ. – με 8.500 μαθητές στην ευρύτερη περιοχή και 150 Καθηγητές και Δασκάλους. Παντού μια θαυμαστή οργάνωση εργασιών στον χώρο του Ιεραποστολικού Σταθμού.

Δυο αγροκτήματα με καλλιεργήσιμες εκτάσεις 3.500 στρεμμάτων, όπου σπέρνεται κυρίως καλαμπόκι για τη συντήρηση των έργων της Ιεραποστολής με 110 εργαζομένους, γεωργικά και άλλα μηχανήματα, μύλο αλέσεως, μηχανουργείο, ξυλουργείο, αγιογραφείο, ραφείο για άμφια, καλύμματα και σχολικές ποδιές, δίνουν μια αυτονομία αλλά και παρέχουν τεράστια οικονομία στην όλη προσπάθεια.

Λειτουργούν, επίσης, Ραδιοφωνικός Σταθμός, μικρή νοσοκομειακή μονάδα που τώρα ανακατασκευάζεται και επεκτείνεται, γυναικείο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και Κατηχητικά Σχολεία με πολλές εκατοντάδες μαθητών. Διοργανώνονται ετησίως επιμορφωτικά σεμινάρια διαρκείας ενός περίπου μηνός για ιερείς, πρεσβυτέρες, κατηχητές, νέους και πολλά άλλα.

Και πλάι σ᾿ αυτή τη χαρά γι᾿ αυτά που μέχρι τώρα έγιναν προβάλλει η πιεστική ανάγκη γι᾿ αυτά που περιμένουν να γίνουν.

Αντιπροσωπευτικά θ᾿ αναφερθούμε στην επιτακτική ανάγκη ανοικοδομήσεως ενός ναού και ενός σχολείου, δύο ακραίες περιπτώσεις των οποίων γίναμε μάρτυρες.

Η Ενορία του Αγίου Αθανασίου, μακριά στη Μουσοκατάντα, κοντά στα σύνορα με την Αγκόλα, από το 1980 αντέχει να ζει χωρίς ιερέα, χωρίς Ναό, μέσα σε μια αχυροκαλύβα που για δάπεδο πατάς στο χώμα και από τη χορταρένια σκεπή της αντικρίζεις τον ουρανό, φυσικά και μεταφυσικά. Σ᾿ αυτή τη μικρή Ενορία, τη χωρίς παπά, έγιναν τον περασμένο Αύγουστο πάνω από 100 βαπτίσεις μέσα σ᾿ ένα ποτάμι. Αντέχουν ακόμα. Πού θα αναπτυχθεί, όμως, αυτή η σπορά; Χρειάζεται εκκλησία για τον λαό, πρεσβυτέριο για να έχουν κοντά τους τον ιερέα – θέλει 3 ώρες για να φτάσει με jeep 4x4 – και σχολείο για να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα. Χρειάζεται βοήθεια.

Στην πόλη του Κολουέζι, στην άκρη της αίθουσας του σχολείου είδαμε κάποιες παλιές ραπτομηχανές. Το σχολείο λειτουργεί πρωί-απόγευμα. Τις ενδιάμεσες ώρες, σαν σφήνα, προσπαθούν να στεγάσουν τις αναλφάβητες μητέρες που παράλληλα μαθαίνουν ράψιμο και πλέξιμο για να ντύσουν τα παιδιά τους. Απίστευτα μεγάλη προσέλευση, αλλά και αντίστοιχη απογοήτευση γιατί οι πιο πολλές δεν μπορούν να γίνουν δεκτές αφού δεν υπάρχει ο χώρος. Περιμένουν πότε.

Εμείς, χιλιάδες μίλια μακριά, θα μείνουμε αδιάφοροι; Είναι από μόνη της ικανή η απόσταση και μπορεί να μας δικαιολογήσει να συνεχίζουμε αδιάφοροι τον δρόμο μας;

 


 

(Πηγή: Πάντα τα έθνη)

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας