Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ Ο ΑΔΕΛΦΟΘΕΟΣ

του πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Κουμαριανού
λέκτορος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Ομιλία που έγινε στον Ιερό Ναό Εισοδίων Θεοτόκου ΄Ανω Γλυφάδος, κατά τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, στις 23/10/2008

 

Τα αναγνώσματα που μόλις ακούσαμε, Σεβασμιώτατε, έχουν επιλεγεί για την σημερινή εορτή του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου και τονίζουν ακριβώς την ιδιαιτερότητα του προσώπου του Αγίου Ιακώβου και της παρουσίας του μέσα στην Εκκλησία του Θεού. Όπως γνωρίζουμε, ο ΄Αγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος ήταν υιός του αγίου και δικαίου Ιωσήφ, του Μνήστορος της Υπεραγίας Θεοτόκου, και είχε και άλλους αδελφούς και αδελφές, παιδιά όλοι του αγίου και δικαίου Ιωσήφ του Μνήστορος. Ο άγιος Ιωσήφ ο Μνήστωρ πριν αναλάβει, με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, την φροντίδα της Υπεραγίας Θεοτόκου είχε οικογένεια και είχε αποκτήσει υιούς και θυγατέρες, πολλοί από τους οποίους μπορεί να ήταν στην ηλικία μεγαλύτεροι και αυτής της Θεοτόκου. Οι νεώτεροι από αυτούς τους υιούς και τις θυγατέρες του δικαίου Ιωσήφ μεγάλωναν μαζί με τον Κύριο μέσα στην ίδια κατοικία και εργάζονταν όλοι μαζί στο εργαστήριο του «τέκτονος» πατέρα τους. Όπως ακούσαμε από το άγιο Ευαγγέλιο, ο Κύριος εθεωρείτο από τους συντοπίτες Του κατοίκους της Ναζαρέτ «ο του τέκτονος υιός», υιός του ξυλουργού δηλαδή. Τα αναφέρουμε όλα αυτά, διότι είναι γνωστό ότι οι λεγόμενοι αδελφοί του Κυρίου, τα παιδιά του δικαίου Ιωσήφ δηλαδή, αρχικά δεν είχαν δεχθεί την αλήθεια, ότι ο Κύριος είναι ο Μεσσίας, ο απεσταλμένος του Θεού. Τον είχαν δει να μεγαλώνει σιγά-σιγά, όπως όλοι οι άνθρωποι, και να περνά από όλες τις φάσεις που περνά κατά την ανάπτυξη και το μεγάλωμά του κάθε άνθρωπος. Είχαν δει και είχαν ζήσει μαζί Του τις πολύ ανθρώπινες αντιδράσεις Του στα ποικίλα γεγονότα, που μπορεί να έχει η ζωή οιουδήποτε ανθρώπου, από την πρώτη στιγμή της παρουσίας Του στον κόσμο μέχρι την έναρξη του κηρύγματός Του. Αυτό ακριβώς ετόνισε το Ευαγγελικό ανάγνωσμα που ακούσαμε, ότι όχι μόνον οι λεγόμενοι αδελφοί του Κυρίου, αλλά και όλοι οι συντοπίτες Του εκεί στην Ναζαρέτ, όταν Τον άκουσαν να κηρύττει στον κόσμο το Ευαγγέλιο της Βασιλείας δυσπίστησαν. Η πρώτη τους αντίδραση ήταν να διερωτηθούν «πόθεν τούτω η σοφία αύτη και αι δυνάμεις;». Διερωτώντο από πού εδιδάχθηκε την σοφία των λόγων Του και από πού προσέλαβε τις δυνάμεις για τα θαύματα που ενεργούσε; Επίστευαν ότι Τον γνώριζαν πολύ καλά, αφού Τον είχαν κοντά τους τόσα χρόνια και τίποτε ιδιαίτερο δεν είχαν ποτέ διαπιστώσει στην παρουσία Του. Και παρ᾿ όλον που έβλεπαν μπροστά τους τώρα αυτήν τη σοφία και τις δυνάμεις και τα θαύματα, δυσκολεύονταν πολύ να Τον δεχθούν και να εισέλθουν στην σοφία και στην δύναμη των λόγων Του. Η ανθρώπινη εμπειρία τους τόσων χρόνων γινόταν εμπόδιο, που εσκότιζε τον νου και την καρδιά τους και δεν μπορούσαν να κάνουν αυτό το βήμα που απαιτείται για να ξεφύγουν από τα πρακτικά και τα καθημερινά, που καθηλώνουν στα πράγματα του κόσμου, και να αρθούν προς τα αληθινά και τα αιώνια, που ελευθερώνουν τον άνθρωπο και τον οδηγούν στη Βασιλεία του Θεού.

Αντίστοιχα ο άγιος Απόστολος Παύλος μας παρουσίασε τη δική του πρώτη επικοινωνία με τον Κύριο και την αλήθεια του Ευαγγελίου. Όλοι γνωρίζουμε ποιος ήταν ο άγιος Απόστολος Παύλος πριν γίνει Απόστολος του Ευαγγελίου. Το ομολογεί και ο ίδιος πολλές φορές και δεν το κρύβει από κανέναν, ότι ήταν μεγάλος «ζηλωτής... των πατρικών του παραδόσεων» και εδίωκε «καθ᾿ υπερβολήν» την Εκκλησία του Θεού. Ήθελε να είναι πιστός στις παραδόσεις που παρέλαβε από τους πατέρες του με τέτοιο ανόητο φανατισμό όμως, που έφτασε να καταδιώκει όλους όσους δεν συμφωνούσαν με την πίστη του. Έφτασε να κάνει κακό, να φυλακίζει και να παραδίδει στον θάνατο οποιονδήποτε θεωρούσε ότι προσέβαλε την πίστη του. Παρ᾿ όλα αυτά ο φανατικός διώκτης Σαύλος, όταν συνάντησε τον Κύριο, αμέσως κατανόησε Ποίον έχει μπροστά του. Παρά την αρνητική και φανατική του στάση, όταν είδε την αλήθεια εταπείνωσε τον εαυτό του και προτίμησε να ακολουθήσει την αλήθεια, που θα φώτιζε από τώρα και στο εξής τον δρόμο του, παρά να επιμείνει στην λανθασμένη άποψη, που από πολύ νέος είχε διδαχθεί και είχε δεχθεί. Η διαφορά με τους συντοπίτες του Κυρίου, τους κατοίκους της Ναζαρέτ, εντοπίζεται ακριβώς σε αυτό το σημείο. Εκείνοι έδωσαν περισσότερη σημασία στην ανθρώπινη πλευρά του Κυρίου, αυτήν που είχαν επί πολλά χρόνια και μέχρι τότε γνωρίσει και επέμεναν σε αυτήν. Δεν εταπείνωσαν τους εαυτούς και δεν μπόρεσαν να εκτιμήσουν ορθά την αλήθεια, που είχαν μπροστά τους. Ενώ ο Απόστολος Παύλος εταπείνωσε τον εαυτό του και τις γνώσεις και τις απόψεις που είχε διαμορφώσει μετά από μελέτη και κόπο επίσης πολλών χρονών, με αποτέλεσμα να δει και να αναγνωρίσει την αλήθεια που σώζει.

Και ο άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος πολύ πριν από τον άγιο Απόστολο Παύλο είχε και αυτός διαπιστώσει την αλήθεια της παρουσίας του Χριστού στον κόσμο και είχε μετανοήσει για την πρότερη επιφυλακτική στάση του απέναντι στον Κύριο και έγινε ο στύλος της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων. Με την παρουσία του και τις προσευχές του εστήριξε την Εκκλησία των Ιεροσολύμων εκείνα τα πρώτα πολύ δύσκολα χρόνια, που ετίθεντο τα θεμέλια της Εκκλησίας μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον. Έχοντας πάντοτε μπροστά μας, Σεβασμιώτατε, αυτά τα υποδείγματα της μετανοίας των Αγίων και κορυφαίων Αποστόλων τιμούμε σήμερα την μνήμη του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου και με ιδιαίτερο εορταστικό τρόπο, τελούντες την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία που φέρει το όνομά του, δοξάζουμε τον Θεό για τις ευεργεσίες Του και την σωτηρία που εχάρισε σε όλον τον κόσμο.

Αμήν.

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας