Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

ΠΕΡΙ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ

 

Επιμέλεια π. Γ. Φ.

 

Ο Θεός δεν επιπλήττει και δεν κολάζει αμέσως τους αμαρτωλούς, αλλά τους δίδει περιθώριο χρόνου για να μετανοήσουν, να διορθώσουν το λάθος τους και να επανέλθουν στον ίσιο δρόμο. Από τα φάρμακα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος έχουμε απώλειες, άλλοτε από παρενέργειες, άλλοτε από υπερβολική ή μειωμένη δόση, άλλοτε από λαθεμένη χρήση. Όμως κανείς δεν ζημιώθηκε ποτέ από το δραστικό φάρμακο της μετανοίας και της εξομολογήσεως. Όταν λοιπόν πάρεις την απόφαση να αρχίσεις τη μετάνοια, εκείνη την ώρα καταστρέφεται η κάθε αμαρτία και καταλύεται αυτόματα η δύναμη των δαιμόνων.

(Όσιος Νείλος)

 

Μετάνοια και εξομολόγηση είναι πρόξενος της Βασιλείας των Ουρανών και άπλετη είσοδος στον Παράδεισο και στην αιώνια αγαλλίαση. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της εδώ βιωτής και δεν έχουμε το δικαίωμα να τον ξεχνάμε ή να τον παραμελούμε έστω και για μια στιγμή. Δεν υπάρχει κανένα φάρμακο για την κάθαρση από την αμαρτία πλην ενός και αυτό είναι η εξομολόγηση και η συνεχής πρόνοια, ώστε να μην επαναληφθούν ξανά αυτά τα οποία διώξαμε από την ύπαρξή μας.

(Ι. Χρυσόστομος)

 

Μετάνοια δεν είναι κάτι τυχαίο και ασήμαντο. Δεν είναι μια συζήτηση για τώρα που μπορεί να επαναληφθεί αύριο. Δεν είναι κάτι επιπόλαιο που δεν μας πολυαπασχολεί ή που θα μπορούσε να παραπεμφθεί στο μέλλον. Είναι κάτι παραπάνω από μοναδικό και εξαίσιο. Είναι μια επιλογή σωτήρια και αιώνια. Ο αμετανόητος είναι σκλάβος. Είναι η απελευθέρωση από τα δεσμά του διαβόλου και η ενθρόνισή μας στην αγκαλιά του Θεού.

(Ιω. Δαμασκηνός)

 

Μετάνοια είναι η απόρριψη των προηγουμένων συμπεριφορών μας, εκείνων που εκθέτουν όχι μόνο ενώπιον του Θεού, αλλά και στα μάτια των ανθρώπων. Αφού διαπιστώνουμε σε στιγμές αυτοκριτικής πως αυτό που κάναμε δεν ήταν και ό,τι καλύτερο ή μάλλον ήταν ένα σοβαρό λάθος, πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να αποφασίσουμε οριστικά να μετανοήσουμε. ΄Αρα η Μετάνοια συνιστά γενναία απόφαση οριστικής εκδίωξης του κακού από τη ζωή μας.

(Ισαάκ ο Σύρος)

 

«Ελέησόν με ο Θεός κατά το μέγα έλεός Σου...», φωνάζει σε Σένα, Κύριε, στόμα ανάξιο και καρδιά ρυπαρή και ψυχή μολυσμένη. Όμως, ελέησόν με, εμένα τον πιο αμαρτωλό από όλους τους ανθρώπους. Ελέησόν με, εμένα τον εχθρό της ίδιας της ψυχής μου και αστόχαστο αρνητή της σωτηρίας μου. Ελέησόν με, εμένα τον ανόητο από όλους τους αισχρούς λογισμούς που συντηρώ μέσα μου και δεν αποφασίζω οριστικά και αμετάκλητα να ακολουθήσω το μοναδικό δρόμο που οδηγεί σε Σένα.

(Εφραίμ ο Σύρος)

 


 

(Πηγή: «Ομολογία», Φεβρουάριος 2009)

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας