Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

 

Μία 10ετία λειτουργίας έκλεισε, αισίως, η Μητρόπολη Γλυφάδας. Στον χρόνο που κύλησε αξιοσημείωτο είναι το έργο που έχει επιτελέσει. Είχαμε την τιμή να συνομιλήσουμε με τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. κ. Παύλο και τον ευχαριστούμε για την ευγενέστατη υποδοχή και τον χρόνο που μας διέθεσε.

Σεβασμιώτατε, μπορείτε να μας περιγράψετε τη διαδικασία της εκλογής σας;

Στις 11-10-2002 έγινε η εκλογή μου και στις 14-10-2002 η χειροτονία μου. Στις 22-10-2002 έγινε η διαβεβαίωση ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας. Την 1-12-2002 έγινε η ενθρόνισή μου και ανέλαβα τη νέα Μητρόπολη, πνευματικώς και διοικητικώς.

Πώς ξεκινήσατε; Ποιο είναι το έργο σας;

Μία νέα Μητρόπολη ξεκινά από το μηδέν. Η δική μας Μητρόπολη αντιμετώπισε πρόβλημα στέγασης. Αν και ο αείμνηστος αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος προσπάθησε να βρει χώρο, αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Έτσι, στεγαστήκαμε στον πρώτο όροφο του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου της Βούλας.

Ο πρωτοσύγκελος πατέρας Αλέξιος άρχισε με τη διοργάνωση των γραφείων. Ο χώρος του πνευματικού κέντρου - που ήταν μία μεγάλη αίθουσα - διαρρυθμίστηκε λειτουργικά για να εξυπηρετεί κατά το δυνατόν τις ανάγκες των γραφείων της Μητρόπολης. Δυστυχώς, έως τώρα δεν ενδιαφέρθηκαν οι τοπικοί παράγοντες, και ιδιαίτερα της Γλυφάδας, για εξεύρεση χώρου γραφείων και κατοικίας Μητροπολίτη. Ο Μητροπολίτης μένει σε ένα κελί της υπάρχουσας μονής. Οι ιθύνοντες αρκούνταν σε υποσχέσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί.

Σχετικά με την πνευματική διακονία έχουμε αντιαιρετική δράση, καθώς και θρησκευτική υπηρεσία ασθενών και στρατού. Επίσης σχολή βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής και αγιογραφίας. Σχετικά με τη φιλανθρωπική διακονία, έχουμε φιλόπτωχο ταμείο, βρεφονηπιακό σταθμό «Η Αγία Ειρήνη» και τράπεζα αίματος.

Βέβαια, τώρα με την οικονομική κρίση τα έσοδά μας είναι μειωμένα, αλλά παρ᾿ όλα αυτά προσπαθούμε ν᾿ ανταποκρινόμαστε στο έργο μας. Η Μητρόπολη Γλυφάδας, λόγω περάσματος, είναι κέντρο μεταναστών, λαθρομεταναστών, ναρκομανών, αστέγων, ενδεών.

Ήταν πολύ αξιόλογη και η ημερίδα που κάνατε σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις, με τίτλο «Είναι πραγματικός θάνατος ο λεγόμενος «Εγκεφαλικός θάνατος;».

Ο κόσμος ικανοποιήθηκε που έμαθε την αλήθεια.

Ποιες είναι οι πιο ευχάριστες εμπειρίες σας;

Οι 40 χειροτονίες, οι 40 χειροθεσίες, τα 9 εγκαίνια ναών και τα 5 θυρανοίξια, είναι εμπειρίες που μου δίνουν χαρά και ικανοποίηση.

Ο κόσμος γνωρίζει ότι η Γλυφάδα χρειάζεται Κοιμητήριο. Κάποιοι προβάλλουν σθεναρή αντίσταση να μη γίνει. Θα συνεχίσετε να αγωνίζεστε;

Είναι χρέος του επισκόπου ν᾿ αγωνίζεται μέχρι θανάτου.

Ποια είναι η μεγαλύτερη επιθυμία σας, πριν ολοκληρώσετε το έργο σας;

Να μην μείνουν ημιτελείς ναοί και να γίνει Κοιμητήριο.

Στο σημείο αυτό ευχαριστήσαμε τον σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γλυφάδας κ. κ. Παύλο και του ευχηθήκαμε υγεία, και ευλογία στο έργο της Μητρόπολης.

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας