Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

ΦΡΟΝΙΜΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ...

 

Θα γινόσασταν ποτέ σκλάβοι μιας αμερικανικής μετοχικής εταιρείας...

...για να μην κολυμπήσουν στο αίμα σας τα στρατεύματα του... Θεού;

Κάποιοι συνάνθρωποί μας έχουν γίνει...

 

Ο «ΠΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΦΡΟΝΙΜΟΣ ΔΟΥΛΟΣ»...

Η ιστορία των λεγόμενων «μαρτύρων του Ιεχωβά» αρχίζει το 1881, οπότε ο Αμερικανός έμπορος Κάρολος Ρώσσελ ίδρυσε μια ιδιωτική επιχείρηση (Σκοπιά 1995 σελ. 197). Το 1884 ιδρύθηκε ως νομικό πρόσωπο η «Φυλλαδική εταιρεία Σκοπιά της Σιών» που το 1896 μετονομάστηκε σε «Βιβλική και Φυλλαδική Εταιρία Σκοπιά», ενώ το 1955 πήρε το σημερινό της όνομα «Βιβλική και φυλλαδική εταιρεία Σκοπιά της Πενσυλβανίας». Οι οπαδοί του Ρώσσελ, οι «Σπουδαστές των Γραφών», θεωρούσαν το εξάτομο έργο του «Χαραυγή της Χιλιετηρίδος», τις τωρινές «Γραφικές Μελέτες», σπουδαιότερο κι απ᾿ την Αγία Γραφή ([3], σελ. 13). Εκεί η «Σκοπιά» παρουσιαζόταν στον αναγνώστη σαν μια εμπορική επιχείρηση, η οποία εκπροσωπεί ένα ταμείο ([3], σελ. 14). Όμως το 1938, ο επόμενος πρόεδρος Ι. Ρόδερφορντ μετέβαλε τη μετοχική εταιρεία σε θεοκρατία, υποχρέωσε τους «Σπουδαστές των Γραφών» να αντικαταστήσουν τη μελέτη της Αγίας Γραφής και την προσευχή με τη διάδοση των εντύπων της «Σκοπιάς» από σπίτι σε σπίτι («έργο»), γιατί αυτό ήταν τάχα η «αγνή λατρεία του Ιεχωβά», και να υπογράψουν κείμενο που μεταξύ άλλων έγραφε: «Εμείς, η ομάς του λαού του Θεού... αναγνωρίζουμε ότι η κυβέρνησις του Θεού είναι καθαρή θεοκρατία... και ότι “Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ” είναι ο ορατός εκπρόσωπος του Κυρίου πάνω στη γη»...

Η εταιρεία διοικείται από το «κυβερνών σώμα» που εδρεύει «στα κεντρικά γραφεία... στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης», και αποτελείται από 10, δήθεν πνευματικούς «κεχρισμένους Χριστιανούς» αδελφούς του Ιησού, οι οποίοι «κυβερνιώνται θεοκρατικά...» («Μπορείτε να ζείτε...», σελ. 195). Στο μεταξύ, οι εκδόσεις αυτής της αμερικάνικης εταιρείας – της οποίας οι μέτοχοι, σύμφωνα με το καταστατικό, πρέπει να είναι από 500 έως 300, και μόνο Βορειοαμερικανοί ([3], σελ. 13) – έχουν εξαπλωθεί σ᾿ όλο τον κόσμο χάρη σε αυτούς που την θεωρούν «κυβέρνηση του Ιεχωβά»!

 

ΤΙ ΔΙΔΑΣΚΕΙ Η «ΣΚΟΠΙΑ»;

Οι διδασκαλίες της «Σκοπιάς» τροποποιούνται συνεχώς. Μπορούμε λοιπόν να τις χωρίσουμε σε μεταβλητές και αμετάβλητες. Μέχρι στιγμής, αμετάβλητες είναι οι εξής:

– Η εταιρεία «Σκοπιά» είναι ο «πιστός και φρόνιμος δούλος» που «δίδει εν καιρώ» «πνευματική τροφή» στους υπηρέτες του Θεού («Μπορείτε να ζείτε για πάντα στον Παράδεισο στη γη», σελ. 193) και αποτελεί την «τάξη του Ιωάννη», είναι δηλ. ανάλογη με τον Ιωάννη τον Θεολόγο!

– Οι Κεχρισμένοι της (το κυβερνών σώμα της) είναι «μια αυθεντική προφητική τάξις Χριστιανών» (Σκοπιά, 1 Ιουνίου 1973).

– Η θρησκεία «...έλαβε την αρχή της από τον Διάβολο και χρησιμοποιήθηκε έκτοτε όλους τους χρόνους από αυτόν, για να εξαπατήσει τους ανθρώπους και να τους απομακρύνει από τη λατρεία του Παντοδυνάμου Θεού» («Θεοκράτεια», σελ. 20, 21).

– «Ο Σατανάς είναι πράγματι ο αόρατος άρχοντας όλων των εθνών του κόσμου!» («Μπορείτε να ζείτε...», σελ. 17). «Ο κόσμος του Σατανά είναι αυτή η οργανωμένη ανθρώπινη κοινωνία που υπάρχει έξω από την ορατή οργάνωση του Θεού», δηλ. έξω από την Σκοπιά. («Μπορείτε να ζείτε...», σελ. 209).

– Ο «πατριωτισμός... είναι το πνεύμα αυτού “του Σατανά”»(«Tο τετελεσμένον μυστήριον», εκδ. 1923, σελ. 309). Tου Σατανά είναι και οι σημαίες, οι εθνικοί ύμνοι κ.λπ.

– Η «Σκοπιά» δεν δέχεται την Αγία Τριάδα, παρά μόνο τον Θεό Πατέρα, και λέει πως όποιος δεν τον αποκαλεί «Ιεχωβά», θα καταφαγωθεί η σάρκα του και θα διαλυθεί ενώ θα στέκει στα πόδια του! («Από τον απολεσθέντα Παράδεισο», σελ. 209). Όμως, λέξη «Ιεχωβά» δεν υπάρχει. Πρόκειται για λάθος προφορά του «τετραγράμματου», δηλ. των συμφώνων της φράσης «Εγώ ειμί ο Ων». Οι Ιουδαίοι λόγιοι το 500 - 1000 μ.Χ. συνδύασαν τα σύμφωνα αυτά με τα φωνήεντα της λέξης «Αδονάι» (άλλο όνομα του Θεού στην Εβραϊκή), και βρήκαν την ξεχασμένη σωστή προφορά, που είναι «Γιαχβέ». Η εταιρεία το ξέρει αυτό(!) και επιμένει στο λάθος: «Μολονότι διατιθέμεθα να θεωρήσωμε την προφορά “Γιαχ-βε” ως την πιο ορθή, διετηρήσαμε τη μορφή “Ιεχωβά” λόγω της εξοικειώσεως του λαού με αυτή από τον 14ον αιώνα» («Σκοπιά», 1 Νοεμ. 1960, σελ. 502).

– Η Σκοπιά λέει πως ο Θεός έχει άφθαρτο σώμα με μάτια, αυτιά, χέρια, πόδια κ.λπ. («Πάντα δοκιμάζετε», σελ. 216). Περιορίζεται «στους ουρανούς», απ᾿ όπου «μπορεί να εξαποστείλει το άγιο πνεύμα του, την ενεργό δύναμή του, και να κάνει ό,τι θέλει ακόμα κι όταν βρίσκεται πολύ μακριά». («Μπορείτε να ζείτε...», σελ. 37).

– Tο ΄Αγιο Πνεύμα θεωρείται ως απρόσωπη «δημιουργική δύναμη του Θεού», παρ᾿ ότι ο Χριστός αποκαλύπτει ότι έχει όνομα («εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος»), και παρ᾿ ότι σε πολλά χωρία της Αγίας Γραφής προσκαλεί, προσεύχεται, μιλά, αποστέλλει ανθρώπους κ.λπ. (βλ. Πράξ. ιγ΄ 2, ι΄ 19-20 κ.λπ.), όπως μόνο ένα πρόσωπο κάνει.

– Για τη «Σκοπιά», «το ότι η ψυχή ζει μετά το θάνατο είναι ένα ψέμμα που το είπε ο Διάβολος» («Μπορείτε να ζείτε...», σελ. 88, 89). Κατά συνέπεια, η ύπαρξη αγίων και η δράση τους στη ζωή μας παρουσιάζεται ως άλλο ένα ψέμμα του διαβόλου.

«Ο διάβολος υποστήριξε ότι οι άνθρωποι μπορούν να αυτοκυβερνηθούν με επιτυχία, χωρίς τη βοήθεια του Θεού» κι ότι «μπορούσε να απομακρύνει από τον Θεό όλους τους απογόνους του Αδάμ και της Εύας». Ο Θεός δεν κατέστρεψε τον Σατανά για να μην αφήσει «ερωτήματα στις διάνοιες των αγγέλων γύρω», αλλά του έδωσε διορία 6000 χρόνια «να προσπαθήσει να αποδείξει τους ισχυρισμούς του». Αυτό είναι το περίφημο «επίμαχο ζήτημα». («Μπορείτε να ζείτε...», σελ. 20).

– Πάντα κατά την εταιρεία, ο Χριστός ήρθε στη γη για να διαψευσθεί ο διάβολος και ν᾿ αποκατασταθεί το γόητρο του Θεού(!): «Ο πρωταρχικός σκοπός του Ιεχωβά είναι όχι η σωτηρία των ανθρώπων, αλλά η δικαίωση του δικού του ονόματος ή, όπως θα λέγαμε σήμερα, η δικαίωση της κυριαρχίας του» («Διαγγελείς της Βασιλείας», σελ. 167).

– Δευτερεύων σκοπός της θυσίας του Χριστού είναι «να λάβουμε το δώρο της αιώνιας (σωματικής) ζωής στη δίκαιη νέα τάξη του Θεού». («Μπορείτε να ζείτε...», σελ. 63).

– Η «Σκοπιά» παρουσιάζει τον άναρχο Υιό του Θεού ως το πρώτο κτίσμα, που αποτέλεσε «το ισοδύναμο του τέλειου ανθρώπου Αδάμ» («Μπορείτε να ζείτε...», σελ. 62, 63), και ως... αδελφό του Σατανά! «Εν αρχή ο Θεός είχε δύο υιούς. Αυτοί οι δύο υιοί ονομάζοντο Λόγος και Εωσφόρος... Αν και ο Εωσφόρος δεν ήταν τόσο ευνοούμενος όσο ο Λόγος, όμως μαζί με το Λόγο ήσαν προσδιορισμένοι ως ο πρωινός αστήρ» («Ελευθερία», σελ. 26, 33) (8, σελ. 93). Ισχυρίζεται ότι δεν αναστήθηκε το σώμα του Χριστού αλλά το πνεύμα του, που έγινε... αρχηγός της ουράνιας κυβέρνησης του Ιεχωβά, η οποία ιδρύθηκε το 1914 στους ουρανούς!

«Πολύ σύντομα ο Χριστός και οι ουράνιοι άγγελοί του θα αναλάβουν δράση για να απαλλάξουν τη γη απ᾿ όλες τις τωρινές κοσμικές κυβερνήσεις» («Μπορείτε να ζείτε...», σελ. 68).

«...το αμπέλι της γης θα αφανιστεί... τα ουράνια στρατεύματα, που ακολουθούν τον Ιησού στον τελικό πόλεμο ενάντια στο σύστημα πραγμάτων του Σατανά... είναι εκείνοι που πατούν το αμπέλι της γης... θα λάβει χώρα εξόντωση (των μη οπαδών της «Σκοπιάς»). Το ποτάμι αίματος... είναι πολύ βαθύ, φτάνει μέχρι τα χαλινάρια των αλόγων... Η καταστροφή θα είναι πλήρης... είθε να μην πατηθούμε με το αμπέλι της γης όταν θα εκτελεστεί η δυσμενής κρίση του Ιεχωβά» («Αποκάλυψη, το μεγαλειώδες αποκορύφωμά της πλησιάζει», σελ. 212-215).

«Η επιβίωσις θα εξαρτηθεί από το αν εκλέξουμε συνετά μια αληθινή θρησκεία (δηλ. αυτήν της «Σκοπιάς», που πρώτα έλεγε ότι οι θρησκείες προέρχονται από το Σατανά) διότι όλες οι άλλες θρησκείες (και οι οπαδοί τους!) θα απολεσθούν» («Ξύπνα», 22-12-1958). Για να γλυτώσουμε, πρέπει να μας σημειώσει στο μέτωπο ο άνθρωπος που έχει το καλαμάρι του γραμματέα, δηλ. η Σκοπιά (Σκοπιά, 15-4-1984, σελ. 17), και επιπλέον:

1) να μην «κυβερνώμεθα με δημοκρατικούς τρόπους και μεθόδους», αλλά «το θείο θέλημα» να «ρέει σ᾿ εμάς μόνο θεοκρατικά μέσω της από τον Θεό παρεχομένης ηγεσίας του “πιστού και φρονίμου δούλου”».

2) «να μένωμε άγρυπνοι με την υπηρεσία μας και τις οικονομικές μας συνεισφορές στην Εταιρεία Σκοπιά», γιατί «ο Ιεχωβά έχει κάνει πάρα πολλά για μας μέσω της αντιπροσωπείας αυτής». ...Πρέπει «να συνεισφέρουμε από τα χρήματά μας και τον χρόνον μας για την επέκταση του παγγηΐνου έργου του κηρύγματος. Από τους πόρους μας σε χρόνο και χρήμα ας δίνωμε γενναιόδωρα» (Σκοπιά, 15 Οκτ. 1960). Δεκτά «ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, ανώνυμες και ονομαστικές μετοχές, ομολογίες, έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, τραπεζικά ομόλογα, κληρονομιές κ.ά. περιουσιακά στοιχεία» (Σκοπιά, 1 Νοεμ. 1997).

3) χρειάζεται «βαθύτατος σεβασμός και ολόκαρδη υπακοή» στην «εταιρεία, καθώς διευθύνεται από το άγιο πνεύμα του Θεού» (Σκοπιά, 15 Οκτ. 1960). «...Το να πράττωμε ό,τι λέγει η οργάνωση, σημαίνει να πράττουμε ό,τι αυτός (ο Ιεχωβά) λέγει. Αντίστασις στην οργάνωση είναι αντίσταση σ᾿ αυτόν» (Σκοπιά, 1-8-1959).

– Η εταιρεία χωρίζει τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες, στους 144.000 που θα βρίσκονται στον ουρανό και μόνοι αυτοί αποτελούν την Εκκλησία (σ᾿ αυτούς ανήκει και η ηγεσία της) και στον όχλο, και διδάσκει δύο αναστάσεις:

α) Μία για όσους από τους 144.000 είχαν πεθάνει, που έγινε δήθεν το 1918. Υποτίθεται ότι έκτοτε ο καθένας από τους 144.000 που πεθαίνει ανασταίνεται αμέσως στους ουρανούς σαν πνεύμα.

β) Μία για τον πολύ όχλο μετά τον Αρμαγεδώνα. Οι του όχλου θα δοκιμαστούν ζώντας για 1000 χρόνια στη γη υπό την κυβέρνηση του Ιεχωβά, δηλ. τον Ιησού, και τους 144.000, που θα διοικούν από τους ουρανούς. Θα εργάζονται και θα παντρεύονται, αλλά ο Ιεχωβά θα κάνει να πάψουν κάποια στιγμή να τεκνοποιούν για να μην υπάρξει υπερπληθυσμός! Στο τέλος των 1000 ετών, ο Σατανάς θα λυθεί και θα πλανήσει τα έθνη. Όσοι δείξουν ακεραιότητα θα ζήσουν για πάντα στη γη.

– Επίσης η εταιρεία απορρίπτει όλα τα μυστήρια. Για τη θεία κοινωνία διδάσκει ότι ο άρτος και ο οίνος είναι σύμβολα, που όμως μπορούν να πάρουν μόνο οι 144.000 που έχουν ουράνια ελπίδα, ενώ ο πολύς όχλος απλά παρατηρεί.

– Η τιμητική προσκύνηση των αγίων και της Παναγίας χαρακτηρίζεται ως ειδωλολατρία.

΄Αλλες δευτερεύουσες διδασκαλίες είναι:

– «Ορισμένοι άγγελοι... προσέλαβαν σάρκινα σώματα. (Αλήθεια πού τα βρήκαν;) Τότε ήρθαν στη γη για σεξουαλικές σχέσεις με τις όμορφες γυναίκες»(!) και γέννησαν τους γίγαντες («Μπορείτε να ζείτε...», σελ. 93, 94).

– Οι τρεις Μάγοι οδηγήθηκαν στη Βηθλεέμ από το διάβολο! Θα συνεργάζονταν, λέει, με τον Ηρώδη για το φόνο του Χριστού! («Η κιθάρα του Θεού», σελ. 101, 104).

 

ΑΓΩΓΟΣ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ, Ή ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ;

Η εταιρεία Σκοπιά δηλώνει πως είναι «...ο μόνος συλλογικός αγωγός του Θεού για τη ροή της βιβλικής αληθείας στους ανθρώπους επάνω στη γη...» (Σκοπιά, 15 Οκτ. 1960), και πως «ο Ιεχωβά ποτέ δεν κάνει λάθος... είναι συνεπής, αξιόπιστος και αληθινός στο λόγο του» (Σκοπιά 1954, σελ. 327). Όμως η δογματική αστάθεια στα κείμενά της δείχνει ότι είτε ο Θεός δεν πληροφορεί σωστά τον αγωγό του, είτε ότι τον αγωγό τον μεταχειρίζεται κάποιος άλλος – κατά την εταιρεία, ο ίδιος ο Σατανάς! Ακολουθούν λίγες μόνο από τις μεταβλητές διδασκαλίες της:

 

1. Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ – ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΧΗ. Επί προεδρίας Ρώσσελ, το ευαγγέλιο της «Σκοπιάς» ήταν ότι το 1874 έγινε η... Δευτέρα Παρουσία, (Β΄ τόμος γραφικών μελετών, σελ. 277) ενώ το 1878 ο «Ιεχωβά» με τον Χριστό ίδρυσαν τη Βασιλεία στους ουρανούς και αναστήθηκαν οι κεκοιμημένοι εν Ιησού (Γ΄ τόμος γραφικών μελετών, εκδ. 1920, σελ. 348). Το 1914, με τον Αρμαγεδώνα η εξουσία της «κυβέρνησης του Ιεχωβά» θα απλωνόταν σε ολόκληρη τη γη (Γ΄ τόμος γραφικών μελετών, εκδ. 1920, σελ. 139).

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ. Ο Ρόδερφορντ δίδασκε ότι το 1918 ο Θεός θα καταστρέψει τις χριστιανικές εκκλησίες («το τετελεσμένον μυστήριον», αγγλ. εκδ., σελ. 485) και ότι οι Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ θα ανασταίνονταν το 1925 («εκατομμύρια ζώντων...», σελ. 77). Μέχρι το 1925, δεχόταν όπως ο Ρώσσελ την εγκαθίδρυση της βασιλείας το 1878, αλλά την 1-1-1925, τη μετέφερε στο 1914, λέγοντας ότι θα επεκταθεί στη γη αφού εκλείψει η γενεά των ανθρώπων που ζούσαν το 1914. Ομοίως ο καθαρισμός του ναού και η ανάσταση των αριστέων μεταφέρθηκαν στο 1918. Οι επισκέψεις των «μαρτύρων» στα σπίτια χώριζαν τα ερίφια από τα πρόβατα μέχρι τον Αρμαγεδώνα του... 1975.

ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΧΗ. Σε συγκέντρωση στη Ριζούπολη το 1975, απεσταλμένοι της Σκοπιάς δήλωσαν ότι ποτέ δεν όρισαν ημερομηνίες(!) Αργότερα κατηγορήθηκαν για τις ημερομηνίες οι... αρθρογράφοι της «Σκοπιάς» (που ελέγχονται από την εταιρεία).

ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΚΔΟΧΗ. Στη Σκοπιά 15-10-1995, η γενεά του 1914 σημαίνει την πονηρή και μοιχαλίδα γενεά που υπάρχει σε κάθε εποχή, κανείς δεν ξέρει πότε θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία και κανείς δεν πρέπει να ασχολείται με χρονολογίες!

 

2. ΟΙ ΥΠΕΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΧΗ. Στο «Σχέδιον των αιώνων» (τόμος Α΄, σελ. 302), διαβάζουμε ότι οι «υπερέχουσες εξουσίες» του Ρωμ. ιγ΄ 1 είναι «αι του παρόντος κόσμου κυβερνήσεις».

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ. Το 1929, η πρώτη εκδοχή χαρακτηρίζεται «διαστροφή της Γραφής»! Αι «υπερέχουσαι εξουσίαι» είναι η εταιρεία και οι κυβερνήσεις είναι «οι πολιτικοί επίσημοι της ορατής οργανώσεως του Σατανά» («Η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»). «Ο Σατανάς επλάνησε τους ανθρώπους, καταπείσας αυτούς να πιστεύσουν ότι το “θηρίον” (η πολιτική εξουσία) αποτελεί τας “υπερεχούσας εξουσίας”» («Φως»). ΄Αρα μέχρι το 1929 η «Σκοπιά» ήταν «αγωγός» του Σατανά!

ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΧΗ. Στις 15 Μαρτίου του 1963, η «Σκοπιά» ξαναγυρνά στη «διαβολική διδασκαλία» του 1929, παραπέμποντας στο «Θείον σχέδιον των αιώνων»: «Οι “υπερέχουσες εξουσίες” έχουν το πλαισίωμά τους λογικά στον κόσμο που είναι έξω από την εκκλησία» (δηλ. την εταιρεία)!

 

3. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΙΧΑΗΛ;

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΧΗ. Στον Γ΄ τόμο των «Γραφικών Μελετών» («Ελθέτω η βασιλεία σου», σελ. 63), διαβάζουμε: «Μιχαήλ (όπερ σημαίνει “όστις ως Θεός” ή ο εκπροσωπών τον Θεόν), είναι το αποδιδόμενον ενταύθα όνομα εις τον μέγαν ημών λυτρωτήν», τον Χριστό. Η Αγία Γραφή αποδεικνύει ότι ο Υιός και Λόγος του Θεού δεν είναι άγγελος (π.χ. Εβρ. α΄ 5 «Διότι προς τίνα των αγγέλων είπε ποτέ, Υιός μου είσαι εσύ...» κ.ά.), όμως η εταιρεία δεν αρκείται μόνο σ᾿ αυτό το λάθος:

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ. Το 1917, στο «τετελεσμένον μυστήριον» ανασκευάζει: «Ο Μιχαήλ – “Όστις ως Θεός”, ο Πάπας. – Γ΄ 63», μας λέει, ενώ στο Γ΄ 63 ο Ρώσσελ λέει Μιχαήλ τον Χριστό, όχι τον πάπα! (Μάλιστα στον Β΄ τόμο, σελ. 407, γράφει: «...η Παπωσύνη είναι ο Αντίχριστος, ο άνθρωπος της Ανομίας»).

ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΧΗ. Μερικά χρόνια μετά, στην «Δημιουργία», διαβάζουμε ότι «ο τίτλος “Μιχαήλ”... ανήκει ειδικώς... εις τον Υιόν του Θεού»!

 

4. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΤΡΕΥΕΤΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ; (Εβρ. α΄ 6)

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΧΗ. «Είναι καθήκον των πιστών να λατρεύουν τον Ιησού Χριστό» («Σκοπιά της Σιών», αγγλική έκδοση, 15 Ιουλίου 1898).

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ. «Μη συμπεραίνετε ότι οι Χριστιανοί πρέπει να λατρεύουν το Χριστό. Δεν είναι αυτό που δίδαξε» («Σκοπιά», αγγλική έκδοση, 15 Ιουλίου 1959).

ΤΡΙΤΗ ΕΚΔΟΧΗ. Το 1970 στην αναθεωρημένη έκδοση της ΜΝΚ (μετάφραση του νέου κόσμου) διαβάζουμε ότι ο Χριστός πρέπει να λατρεύεται!

ΤΕΤΑΡΤΗ(!) ΕΚΔΟΧΗ. Στην αναθεώρηση του 1971 (και του 1984) της ΜΝΚ, διαβάζουμε ότι ο Χριστός δεν λατρεύεται!

 

5. Η ΜΕΤΑΓΓΙΣΗ ΑΙΜΑΤΟΣ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΧΗ. Η «μετάγγισις αίματος ανθρώπου εις άνθρωπον, προς πρόληψιν θανάτου» είναι «μικρά τις θυσία υπέρ του πλησίον. Εάν ο Χριστός έθεσε την ψυχήν του – ζωήν – του υπέρ του ανθρωπίνου γένους, δεν χρεωστούμε και ημείς μέρος της ενεργείας της ζωής μας, ήτις είναι εις το αίμα μας, να διαθέσωμεν υπέρ του πλησίον μας;» (αγγλική έκδοση της Σκοπιάς, 15 Απρ. 1909).

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ. «Η Βίβλος μας λέει να “απέχετε από... αίματος” (των ζώων που θυσιάστηκαν σε ειδωλολατρικούς θεούς)... η αποχή από το αίμα σημαίνει ότι δεν πρέπει να βάλετε καθόλου αίμα στο σώμα σας»(!) («Μπορείτε να ζείτε...», σελ. 216). «Οι μεταγγίσεις αίματος μπορούν να καταστρέψουν την προσωπικότητα του ατόμου... είναι μετάγγιση χαρακτηριστικών προσωπικότητας» (Σκοπιά, αμερικάνικη έκδοση, 15-5-1962, σελ. 302). «Η ηθική ασθένεια, οι σεξουαλικές διαστροφές, τα συμπλέγματα κατωτερότητας, τα μικροεγκλήματα, εμφανίζονται πολύ συχνά μετά από μεταγγίσεις αίματος» (αμερικάνικη «Σκοπιά», 15-9-1961, σελ. 563-564)[6].

 

6. Ο ΣΙΩΝΙΣΜΟΣ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΧΗ. Υποτίθεται ότι «ο Πάστωρ Ρώσσελ, ως αντίτυπον του Ιεζεκιήλ, ενετάλη να είπη εις τους Εβραίους, οίτινες ήσαν... εις την αιχμαλωσίαν της Μυστικής Βαβυλώνος, του χριστιανικού κόσμου, ότι... ο λόγος του Θεού υποδείκνυε...

– την εγκαθίδρυσιν (εις τα Ιεροσόλυμα) της παγκοσμίου εβραϊκής κυριαρχίας εφ᾿ ολοκλήρου του κόσμου...

– την συνάθροισιν... πάντων των Εβραίων όλων των αιώνων, εκ της αιχμαλωσίας του θανάτου – εκ του τάφου – δια να ζήσωσιν... εις την επίγειον φάσιν της Βασιλείας του Θεού...» («το τετελεσμένον μυστήριον», σελ. 698).

«Η έναρξις της επιγείου φάσεως της Βασιλείας κατά το τέλος του 1914... θα συνίσταται... εκ των αναστάντων αγίων ανδρών της αρχαιότητος» (των «αριστέων» Ιωάννου Βαπτιστού, Αβραάμ, Ισαάκ κ.ά.) οι οποίοι «ευρέθησαν άξιοι να γίνωσιν υπουργοί επίγειοι και αντιπρόσωποι της πνευματικής Βασιλείας» («Η μάχη του Αρμαγεδώνος», σελ. 565). «Η Ιερουσαλήμ θα γίνει η πρωτεύουσα του κόσμου...». «Με τους τελείους τότε ραδιοτηλεφωνικούς σταθμούς... ο Αβραάμ θα διευθύνει τις υποθέσεις της γης εκ του όρους Σιών» («Η επιθυμητή κυβέρνησις», σελ. 33).

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ. Όμως μετά το Ρώσσελ η γραμμή άλλαξε: Η «σύναξις πληθών γηγενών ή φυσικών “ορθοδόξων” Ιουδαίων σε μια λεγόμενη “Αγία γη” (την Παλαιστίνη) με το σύνθημα του “Σιωνισμού”... προήρχετο από το πνεύμα του πρωτίστου εχθρού του Ιεχωβά, δηλαδή του Σατανά, ο οποίος έχει εξαπατήσει ολόκληρη την οικουμένη» (Σκοπιά, 1 Οκτ. 1955), μαζί με τον... αγωγό του Ιεχωβά.

 

7. Η... ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΗΣ ΓΚΙΖΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΧΗ. Ο Ρώσσελ πίστευε στη «Μαρτυρία του εκ λίθων Μάρτυρος και προφήτου του Θεού, της Μεγάλης Πυραμίδος της Αιγύπτου», την οποία κατά την γνώμη του έχτισε ο... Μελχισεδέκ. Τον αριθμό 1914 τον έβγαλε μετρώντας με τον αγγλικό δάκτυλο από την είσοδο της πυραμίδας μέχρι το θάλαμο του βασιλέως, και τον αριθμό 144.000 μετρώντας την ανηφορική στοά προς τον βασιλικό θάλαμο, που τάχα εξεικόνιζε τον θρόνο του Ιεχωβά(!) («Ελθέτω η βασιλεία σου», σελ. 355, 377-421). (5)

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΧΗ. Όμως μετά ο Ρόδερφορντ εξέφρασε άλλη γνώμη: «Κανείς σήμερον ας μη προσθέτει εις την προφητείαν του λέγων, ότι εις σωρός λίθων εις την γην της Αιγύπτου αποτελεί μάρτυρα του Θεού». («Φως», Τόμος 2ος, σελ. 302).

 

8. ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ

Σήμερα η Σκοπιά αποκαλεί τις εικόνες είδωλα και απαγορεύει την προσκύνησή τους. Παλαιότερα όμως έλεγε ότι ο Θεός επιτρέπει την απλή τιμή (Σκοπιά 1-2-81, σελ. 28).

 

9. Ο ΣΤΑΥΡΟΣ

Εδώ και χρόνια η εταιρεία διδάσκει ότι ο Χριστός πέθανε πάνω σε πάσσαλο και στη «μετάφραση του Νέου Κόσμου» η λέξη Σταυρός έχει αντικατασταθεί με τον όρο «ξύλο βασανισμού». Όμως μέχρι το 1932 φορούσαν σταυρό. Ο Ρώσσελ ζητούσε από τους οπαδούς του να είναι στρατιώτες του Σταυρού (βλ. και «΄Αγγελο της Λαοδικείας»), ενώ στα έντυπά τους υπήρχε ο σταυρός – έμβλημα των μασόνων Ναϊτών ιπποτών! (Βλ. [6], φωτογραφίες σελ. 92-101).

 

ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ... ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ!

«Επειδή (η εταιρεία Σκοπιά) δεν είναι αλάνθαστη, ούτε ποτέ ισχυρίστηκε ότι είναι (μα, δεν είναι ο μόνος συλλογικός αγωγός ροής της βιβλικής αλήθειας;) από καιρό σε καιρό χρειάζεται να γίνονται διορθώσεις. Αν το πνεύμα του Ιεχωβά ενεργούσε με τον ίδιο τρόπο που ενεργούσε και στους συγγραφείς της Αγ. Γραφής, ...τότε δεν θα υπήρχε... ανάγκη μελλοντικών διορθώσεων... Αλλ᾿ επειδή το πνεύμα δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο σήμερα, γίνονται μερικές διορθώσεις από καιρό σε καιρό». Δηλαδή για τα λάθη της εταιρείας φταίει το... ΄Αγιο Πνεύμα. «Καμμιά άλλη οργάνωσις δεν έδειξε αυτή την ευκαμψία στο να αλλάσση τις απόψεις της», καμαρώνει η «Σκοπιά»! «Στις Παροιμίες δ΄ 18 αναφέρει: “Η οδός όμως των δικαίων είναι ως το λαμπρόν φως το φέγγον επί μάλλον και μάλλον, εωσού γίνει τελεία ημέρα”. Ενόσω το φως είναι ακόμη αμυδρό, μπορεί να είναι ορατή η γενική διαμόρφωσις ενός αντικειμένου, αλλά οι λεπτομέρειές του δεν είναι πάντα ευδιάκριτες. Καθώς δε αυξάνει το φως, οι λεπτομέρειες αυτές μπορούν να διακρίνωνται με περισσότερη διαύγεια και λαμβάνεται έτσι μια διορθωμένη άποψις... (Ώστε είναι «απόψεις» και όχι προφητείες;) όταν υπάρχει μεγαλύτερη διαύγεια και κατανόησις, διακρίνονται νέες αλήθειες και κάτι που εφαίνετο άλλοτε πολύ λογικό, μπορεί να χρειάζεται αναθεώρηση» (Σκοπιά, 15 Σεπτ. 1957, σελ. 358-359). Εδώ η Σκοπιά κρύβει ότι:

1. Το εν λόγω εδάφιο μιλά για την αύξηση των δικαίων στην αγιότητα και όχι για αλληλοαναιρούμενες ερμηνείες της Γραφής.

2. Το φως αποκαλύπτει λεπτομέρειες των αντικειμένων, δεν αλλάζει τα αρχικά περιγράμματά τους.

3. Ακόμα περισσότερο, το φως δεν κάνει τις «απόψεις» μας να αλλάξουν δυο και τρεις και τέσσερις φορές, ταυτιζόμενες με παλιότερες απόψεις του... σκότους!

4. Η αλήθεια του Θεού παραδόθηκε «άπαξ τοις αγίοις» (επ. Ιούδ. 3) και είναι αμετάβλητη, όπως και ο ίδιος ο Θεός. τα μεταβλητά είναι «διδασκαλίες και εντάλματα ανθρώπων» (Ματθ. ιε΄ 10).

 

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΒΑΤΡΑΧΟΥ

«Αν βάλεις το βάτραχο κατευθείαν στο βραστό νερό, φεύγει αμέσως, ενώ αν τον ζεστάνεις σιγά-σιγά βράζει ζωντανός χωρίς να το καταλάβει». Βάσει αυτού του υποδείγματος ([7], σελ. 21, 22), η Σκοπιά παγιδεύει σταδιακά τα θύματά της με τις παρακάτω τακτικές:

1. Απόκρυψη της αληθινής ταυτότητας και λειτουργίας της οργάνωσης: Οι «μάρτυρες» εμφανίζονται ως Χριστιανοί, ενώ Χριστιανοί είναι μόνον όσοι ομολογούν τον Χριστό «Θεό αληθινό εκ Θεού αληθινού». Εμφανίζονται ως ερευνητές των Γραφών, ενώ στην πραγματικότητα δέχονται μόνο την ερμηνεία της «Σκοπιάς» για τη Γραφή και τους είναι απαγορευμένη η προσωπική έρευνα. («Εν τούτοις, μην προσπαθείτε να ερμηνεύσετε τις Γραφές. Ο Θεός είναι ο ερμηνευτής. Η εταιρεία Σκοπιά είναι το μέσον», λέει το Θεοκρατικό βοήθημα για τους διαγγελείς της βασιλείας) ([3], σελ. 39).

2. «Βομβαρδισμός αγάπης»: Φέρονται με προσχεδιασμένη συμπάθεια και καλοσύνη, που η οργάνωση αποκαλεί «πολεμικό δόλο». Έτσι, πολλοί που ζητούν ζεστασιά και αγάπη εξαρτώνται συναισθηματικά.

3. Κατηγορίες κατά της διδασκαλίας και των λειτουργών της Εκκλησίας. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την εξύψωση της οργάνωσης.

4. Αναγόρευση της οργάνωσης σε μόνο γνήσιο εκπρόσωπο του Θεού. Αυτό νομιμοποιεί κάθε πράξη, διδασκαλία και απαίτησή της.

5. Εξύψωση των οπαδών σε μόνους γνήσιους «Χριστιανούς», δηλαδή κολακεία.

6. Καλλιέργεια ανταγωνισμού μεταξύ των μελών, με την καταγραφή της «απόδοσης» του κάθε οπαδού σε ειδικό δελτίο, που υποβάλλεται κάθε μήνα στη συνάθροιση. Κάθε «αδελφός» αξιολογείται και εκτιμάται μέσα στην οργάνωση ανάλογα με τα νούμερα που καταγράφονται στο ατομικό του «Αρχείο Ευαγγελιζομένων» ([7], σελ. 19, 20 και [9], σελ. 15). Ακολουθούν μέθοδοι πνευματικής τρομοκρατίας και ελέγχου της σκέψης, όπως:

7. Διαβολοποίηση του κόσμου έξω από την οργάνωση, και οποιουδήποτε διαφωνεί με αυτήν: Έτσι ο οπαδός «κλείνει τ᾿ αυτιά του» σε όσους προσπαθούν να του ανοίξουν τα μάτια, θεωρώντας τους όργανα του Σατανά.

8. Διαβολοποίηση της κριτικής σκέψης: Κάθε αμφιβολία για την εταιρεία εκλαμβάνεται από «τάση ατελών ανθρώπων», που «κινδυνεύουν πνευματικά», έως... δαιμονισμός! ([6], σελ. 152 και [9], σελ. 15).

9. Καλλιέργεια του διλήμματος «αγία οργάνωση ή κόσμος του Σατανά»: Έτσι, ο οπαδός που θέλει να αποδεσμευθεί φοβάται τον «έξω κόσμο». Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά μόνο θέματα του περιοδικού «Ξύπνα», το 1976: «Η άνοδος των αυτοκτονιών», «Ξυλοδαρμός των συζύγων», «Όταν σας σταματήσει ένας εγκληματίας»(!), «Το μεγαλύτερο παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας», «Φονείς και φόνοι», «Το διαζύγιο», «Πολιτική τρομοκρατία», «Το σχολικό έγκλημα αυξάνει», «Η σύγχρονη πείνα», «Κλοπή - μια βιομηχανία σε άνθηση», «Βία στα σχολεία: Ληστείες, βιασμοί, φόνοι», «Παιδιά εγκληματίες, διαρρήκτες», «Θάνατοι πυροσβεστών, μεταλλωρύχων, αστυνομικών» κ.ά. παρόμοια, συνοδευμένα με τρομακτική εικονογράφηση, που έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις χαρούμενες εικόνες της «Νέας Τάξης του Ιεχωβά». ([7], σελ. 29).

10. Καλλιέργεια άγχους και ενοχών: Η Σκοπιά καλεί το κάθε θύμα της να «σώσει τον Θεό», ν᾿ αποδείξει Αυτόν αληθινό και τον διάβολο ψεύτη, με «κατώτατα όρια» που υπερβαίνουν τις δυνατότητές του: μελέτη 4 τευχών περιοδικών το μήνα, προετοιμασία πέντε εβδομαδιαίων συναθροίσεων όπου θα λάβει μέρος, κατανάλωση τουλάχιστον 10 ωρών το μήνα στον «αγρό», διεύθυνση μίας τουλάχιστον γραφικής μελέτης, συμμετοχή στις συνελεύσεις περιοχής και περιφερείας, κ.ά.(!) συν το «κοσμικό επάγγελμα» που συντηρεί τον ίδιο και την οικογένειά του, αφού τα παραπάνω γίνονται αμισθί. Ο οπαδός δεν καταφέρνει να τα προλάβει όλα, οπότε γεμίζει άγχος κι ενοχές απέναντι στον «Ιεχωβά», που παρ᾿ όλα αυτά τον ανέχεται... ([9], σελ. 15).

11. Έλλειψη ελεύθερου χρόνου: Όλες αυτές οι υποχρεώσεις δεν αφήνουν χρόνο για σκέψη και έρευνα ([9], σελ. 15).

12. ΄Αμεση πίεση από τους ανώτερους στην ιεραρχία (που κι αυτοί πιέζονται από άλλους ανώτερους), όταν η «απόδοση» είναι χαμηλή ([9], σελ. 15).

13. Διαρκής υπενθύμιση του Αρμαγεδώνα...

 

ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΙ!

«Όσοι γίνονται αποστάται... αφήνουν το όνομά τους για κατάρα και αποβάλλονται για να έχουν το μέρος των με τους υποκριτάς, οι οποίοι τελικά εκτελούνται στον Αρμαγεδώνα(!) Ο θάνατός τους δεν προξενεί θλίψιν μεταξύ της κοινωνίας του νέου κόσμου του Θεού, επειδή είναι καταραμένοι λόγω της υποκρισίας, της αποστασίας και της παρακοής των αποκόπτονται από κάθε μέλλουσα ζωή» («Νέος Ουρανός και νέα γη»).

Πριν «αποστατήσει» ένας οπαδός, περνάει από «θεοδικεία» που δεν έχουν ακροατήριο, έχουν όμως θύματα από συγκοπές, εγκεφαλικά κ.ά. που παθαίνουν οι κατηγορούμενοι. Οι «αποστάτες» συκοφαντούνται συστηματικά και η επαφή μαζί τους απαγορεύεται – πράγμα που ευθύνεται και για αυτοκτονίες ακόμα ([4], σελ. 19).

Συχνά «αποστάτες» καταγγέλλουν παρακολουθήσεις, παρενοχλήσεις, μέχρι και απόπειρες δολοφονίας από πρώην «αδελφούς»... ([7], σελ. 24 και 26). Καθόλου παράξενο, αφού στο βιβλίο «Επιβίωση», σελ. 126-127, η ύπουλη δολοφονία του Σισάρα από την Ιαήλ, την ώρα που κοιμόταν, θεωρείται καλό παράδειγμα!

Οι «αποστάτες» συχνά ξέρουν πολλά, όπως ο Γουΐλλιαμ Σνελ, που το 1925 μετέφρασε τη συζήτηση των Ρόδερφορντ, Ρ. Μάρτιν και των άλλων επικεφαλής της Σκοπιάς με τους επικεφαλής του γερμανικού τμήματος, σχετικά με τον αντίκτυπο των προφητειών για τον Αρμαγεδώνα και την επιστροφή των Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ το 1925. Γνώριζαν από πριν ότι ήταν ψευδοπροφητείες! Ο Ρόμπερτ Μάρτιν είπε: «Προτείνω να ασχοληθούμε αποκλειστικά με τη μαζική παραγωγή βιβλίων και να εξαναγκάσουμε όλη την αδελφότητα να επιδοθεί στην ανάγνωση βιβλίων. Να τους απασχολήσουμε για να ξεχάσουν τις αποτυχίες κι έτσι σύντομα θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις απογοητεύσεις αυτές όπως ένας εξαπατημένος εραστής που εγκαταλείφθηκε από τη μέλλουσα σύζυγό του και που σύντομα βρίσκει μια άλλη ερωμένη» ([6], σελ. 173).

 

ΤΙΝΟΣ ΔΟΥΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο «ΔΟΥΛΟΣ»;

Ο Ρώσσελ χρησιμοποίησε κατά κόρον μασονικούς όρους (όπως «Μέγας αρχιτέκτων», «χρυσή εποχή» και «Ιεχωβά», που μόνον οι μασόνοι και οι «μάρτυρες» προτιμούν από το «Γιαχβέ», βλ. [6], σελ. 43-83 και 89-90) και μασονικά σύμβολα όπως ο πύργος (σκοπιά), το έμβλημα των μασόνων Ναϊτών ιπποτών, ο αιγυπτιακός φτερωτός ηλιακός δίσκος (σύμβολο του 33ου βαθμού!) και η πυραμίδα ([6], σελ. 87, 100, 122, 137), έφτιαξε μια πυραμίδα για τάφο του ([6], σελ. 142) και πίστευε στην ανωτερότητα της λευκής φυλής – για καιρό οι μαύροι «σπουδαστές των γραφών» υποχρεώνονταν σε χωριστές συναθροίσεις. Μασονικός ήταν και ο Σιωνισμός του, αφού δεν είχε εβραϊκή καταγωγή όπως πολλοί νομίζουν, και συχνά οι «μελέτες» των οπαδών του και οι ομιλίες του γίνονταν σε μασονικές στοές ([6], σελ. 39-41).

Είχε δηλώσει ότι πλησίαζε τις γυναίκες ([6], σελ. 81) σαν μέδουσα, ενώ καταγγέλθηκε για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών υπαλλήλων του. Γι᾿ αυτό το λόγο τον χώρισε η σύζυγός του. Περίεργα πράγματα για έναν προφήτη... Ο Ρόδερφορντ, νομικός που αυτοαποκαλείτο «δικαστής» επειδή κάποτε αντικατέστησε έναν κανονικό δικαστή ([3], σελ. 14), έγραφε ότι άγγελοι μετέδιδαν στο μυαλό του πληροφορίες από έναν Θεό που ζούσε στο άστρο Αλκυόνη, στις Πλειάδες! (διδασκαλία του Ρώσσελ, βλ. αμερικάνικη «Σκοπιά», 15-5-1895 και 1-12-1896) ([6], σελ. 172). Τέτοια πληροφορία ήταν πως οι εμβολιασμοί είναι... δαιμονικοί! ([6], σελ. 154).

Επί 30 χρόνια χρησιμοποιούσε και προωθούσε ειδικό πίνακα για επικοινωνία με πνεύματα (Ouija board, βλ. [6], σελ. 174, 175). Υποστήριζε τη Μασονία ([6], σελ. 181, 182) μέχρι που «ανακάλυψε» ότι «πολλά στοιχεία... συνδέουν τον Ελευθεροτεκτονισμό με τον δαιμονισμό» («Χρυσή Εποχή», 3-9-1930) ([6], σελ. 176). Μέχρι σήμερα, η εταιρεία χαρακτηρίζει τη Μασονία και τον Σιωνισμό ως σατανικά. Ακόμα κι αν είναι ειλικρινής, είναι φανερό ότι οι θεωρίες της Σκοπιάς περί άρνησης της στράτευσης, σατανικότητας του έθνους, κ.λπ., εξυπηρετούν θαυμάσια τους σκοπούς της Μασονίας, αλλά και της «Νέας Τάξης», που θέλει να καταργήσει τα έθνη κάτω από μια παγκόσμια εξουσία. Ας σημειωθεί εδώ ότι η Σκοπιά χρησιμοποιεί συχνά τον όρο «Νέα Τάξη» του Θεού...» (π.χ. στο [1], σελ. 63).

Ακόμα δεν δέχεται ότι ο Αντίχριστος είναι πρόσωπο που θα παραστήσει το Χριστό, αλλά ερμηνεύει τα θηρία της Αποκάλυψης ως έθνη και οργανισμούς (βλ. 2, σελ. 192-198), και το 666 ως «κατάλληλο όνομα για το γιγαντιαίο πολιτικό σύστημα του κόσμου» που ήδη υπάρχει, κι όχι ως «όνομα ανθρώπου», όπως διευκρινίζει ο Ιωάννης (βλ. [2], σελ. 196). ΄Αρα οι οπαδοί της μπορούν θαυμάσια να παραπλανηθούν από τον Αντίχριστο. Όσο για τα «προφητευμένα» έτη, παραδόξως το 1914 οι μυστικές εταιρείες μεθόδευσαν τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, το 1926 λανσάρισαν τον Ινδό Κρισναμούρτι ως νέο... Χριστό και το 1975 δημοσιοποίησαν το σχέδιο της «Νέας Εποχής». Σύμπτωση;

 

ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΣ

Ο Δρ. Τζέρυ Μπέρμαν στο βιβλίο του «Η πνευματική υγεία των μαρτύρων του Ιεχωβά» αναφέρει ότι οι «μάρτυρες»:

1. Υποφέρουν από υψηλά ποσοστά κατάθλιψης και ψυχικής ασθένειας, περισσότερο από τους υπόλοιπους ανθρώπους.

2. Ζουν τη ζωή τους υπό τον φόβο των δαιμόνων. Κάθε τι κακό που κάνουν τείνουν να το δικαιολογούν «ο διάβολος με έκανε να το κάνω». Βλέπουν τον Σατανά να ελέγχει τους ανθρώπους σαν πιόνια, να έχει περισσότερη εξουσία από τον Θεό, και τον θεωρούν υπεύθυνο:

α) για τα προβλήματα που δεν κατανοούν,

β) για την έλλειψη υπακοής και οργανωτικού ζήλου,

γ) για τις πνευματικές ασθένειες και τις τάσεις αυτοκτονίας ([6], σελ. 150-152).

 

ΜΑΡΤΥΡΙΑ

«Ήμασταν πάντα τόσο προσανατολισμένοι προς τους δαίμονες που ανέπτυξα ένα τρομερό φόβο γι᾿ αυτούς. Όταν αρρώσταινα, αισθανόμουν καταπιεσμένος ή είχα τάσεις αυτοκτονίας, αναζητούσα απεγνωσμένα στο σπίτι κάποια αντικείμενα που θα μπορούσαν να είναι δαιμονισμένα. Κάποτε αφαίρεσα την εικόνα ενός μικρού κοριτσιού που ήταν κρεμασμένη στο δωμάτιο των ξένων, διότι είχε “έντονα” μάτια. Σ᾿ ένα πλακάκι του μπάνιου απεικονιζόταν ένας Ινδιάνος να χορεύει. Σκέφτηκα πως ήταν κάποιος θεός τους, και το αφαίρεσα. Ένα βράδυ ξύπνησα τρομοκρατημένος στη σκέψη ότι όλα τα βότανα στο φαρμακείο ήταν ναρκωτικά... τα πέταξα, μαζί με τις ασπιρίνες και το σιρόπι για το βήχα...» ([6], σελ. 151).

 

ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ

Η Σκοπιά διατάζει τους οπαδούς της να ζητούν από όσους επικαλούνται τις περικοπές στα βιβλία της, (που αποκαλύπτουν τις αντιφάσεις της), φωτοτυπίες των εκδόσεων. Αν τις φέρουν, τότε οι «μάρτυρες» ζητούν τα πρωτότυπα κείμενα. Αν τα φέρουν κι αυτά, ισχυρίζονται ότι πρόκειται για νοθευμένες εκδόσεις του «πονηρού δούλου», των αποστατών! ([3], σελ. 38). Πολλές παλιές εκδόσεις έχουν αποσυρθεί, ώστε να πνιγεί η αλήθεια.

 

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΜΕ;

Είναι οδυνηρό για τον Χριστιανό να αντιμετωπίζει ανθρώπους που παραχώρησαν την πολύτιμη ελευθερία τους και κατέπνιξαν το θείο δώρο της λογικής. Επειδή η λανθασμένη συμπεριφορά προς τα θύματα της Σκοπιάς τα εγκλωβίζει χειρότερα, πρέπει να ξέρουμε ότι:

1. Προέχει η αφύπνιση της κριτικής τους ικανότητας, με το ξεσκέπασμα των ανακολουθιών και ψευδοπροφητειών της εταιρείας. Τα γραφικά επιχειρήματα κατανοούν κυρίως όσοι άρχισαν τώρα να φλερτάρουν με τη Σκοπιά και δεν έχουν εγκλωβιστεί ακόμη. Αν δεν έχουμε γραφική κατάρτιση, ας μη συζητάμε με μάρτυρες, γιατί θα σιγουρευτούν ότι αυτοί έχουν.

2. Αν μάθουμε τους ιδιαίτερους λόγους που οδήγησαν στη «Σκοπιά» τον συνομιλητή μας, θα μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε αποτελεσματικότερα.

3. Στις συζητήσεις μαζί τους πρέπει πάντα να τους διαχωρίζουμε από την εταιρεία, να μην τους ταυτίζουμε μ᾿ αυτήν. Όχι λοιπόν «εσείς λέτε» ή «εσείς πιστεύετε», πράγμα που τους συμπαρατάσσει με τη Σκοπιά σε πόλεμο εναντίον μας, αλλά «η εταιρεία λέει». Αν βρίσουμε την Σκοπιά, θα συνταχθούν μαζί της πιο φανατικά. Να εκθέτουμε ψύχραιμα και αντικειμενικά το ποιόν της, ώστε να βγάλουν μόνοι τα συμπεράσματά τους.

4. Να μην υποτιμούμε τη νοημοσύνη τους – «Είσαι ανόητος που έμπλεξες με τους Ιεχωβάδες» κ.λπ. – Η εμπλοκή σε ολοκληρωτικές ομάδες δεν οφείλεται σε ανοησία.

5. Δεν ωφελεί να επαναλαμβάνουμε συνεχώς τα επιχειρήματά μας. Μία ή δύο φορές φτάνουν για να χαραχτούν στο μυαλό τους ώστε να τα εξετάσουν αργότερα.

6. Όχι πολεμικό ύφος και υβριστικοί χαρακτηρισμοί (λύκοι, φίδια κ.ά.). Θα νομίζουν πως διώκονται χάριν της αληθείας, ενώ οι τρίτοι, που αγνοούν το θέμα, θα θεωρήσουν εμάς φανατικούς κι αυτούς αδικημένους.

7. Χρειάζεται σωστή πληροφόρηση, όχι ανεξακρίβωτες φήμες (ότι πατούν στις συναθροίσεις τους εικόνες κάτω από τα χαλιά κ.ά.), ή ανακριβείς κατηγορίες (όπως «πουλημένοι για δολλάρια» κ.λπ.). Δεν πληρώνονται, αλλά πληρώνουν την εταιρεία. Επίσης, δεν είναι Σιωνιστές ή Μασόνοι. Η Σκοπιά (τώρα) λέει πως η Μασονία και ο Σιωνισμός είναι σατανικές οργανώσεις.

8. Ας τους μιλάμε με πραότητα, αγάπη και σεβασμό, ακόμα κι αν μας βρίζουν. Ο Χριστός σταυρώθηκε τόσο για μας, όσο και για εκείνους. Πολλές φορές, κάτι στην ψυχή ανταποκρίνεται στο πραγματικό ενδιαφέρον, διευκολύνοντας την έξοδο από την πλάνη.

9. Να μην τους παινεύουμε επειδή δεν καπνίζουν κ.ά. Έτσι νομίζουν ότι βρίσκονται σε σωστό δρόμο κι ότι πλεονεκτούν.

Τέλος, η θερμή και ειλικρινής προσευχή και συμμετοχή στη ζωή της Εκκλησίας θα μας διδάξει τη σωστή συμπεριφορά απέναντι στην πλάνη, και θα μας ενδυναμώσει αν έχουμε θύματα μέσα στην οικογένεια. Αυτή είναι η καλύτερη θεραπεία, αλλά και πρόληψη.

 


 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1]. Μπορείτε να ζείτε για πάντα στον Παράδεισο στη γη, εκδ. Σκοπιά.

[2]. Αποκάλυψη, το μεγαλειώδες αποκορύφωμά της πλησιάζει, εκδ. Σκοπιά.

[3]. Πίσω από το προσωπείο της Σκοπιάς, π. Α. Αλεβιζόπουλου.

[4]. Αντιμετώπιση των αιρέσεων και της παραθρησκείας, π. Α. Αλεβιζόπουλου, εκδ. Διάλογος.

[5]. Σιωνισμός και μάρτυρες του Ιεχωβά, Χρ. Βακίπουλου.

[6]. Ο δούρειος ίππος της Μασονίας, Φριτζ Σπρινγκμάιερ, εκδ. Στερέωμα.

[7]. Λύκοι βαρείς, αρχιμ. Πολυκάρπου Γιάνναρου, εκδ. Ιεράς Μονής Παρακλήτου.

[8]. Φωτιά, π. Ιγνατίου Καπνίση, εκδ. Ορθόδοξη Κυψέλη.

[9]. Περιοδικό «Διάλογος», τεύχος 10.

 


 

(Πηγή: Οι Έλληνες που αγρυπνούν)

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας