Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΙΕΡΕΩΣ

 

Ο μακαρίτης ο γερο-Ιερόθεος μου διηγήθηκε ότι, όταν σαν κοσμικός εργαζόταν στην Αμερική σε ένα εργοστάσιο, επειδή εκ φύσεως ήταν καλός άνθρωπος, είχε κερδίσει τη συμπάθεια του ιδιοκτήτη του εργοστασίου με τον οποίο απέκτησε και φιλικές σχέσεις. Εκείνος ήταν χριστιανός αλλά ανήκε στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Μια μέρα πήγε στο εργοστάσιο ο ρωμαιοκαθολικός παπάς, η μορφή του οποίου, επειδή ήταν χωρίς γένεια, έφερνε ‒ και σαν γέρος που ήταν ‒ περισσότερο σε γριά. Δεν ενέπνεε λοιπόν κανένα σεβασμό στους ανθρώπους και δεν έκαμε ιδιαίτερα σοβαρή εντύπωση σ᾽ αυτούς που τον έβλεπαν, όπως αρμόζει και πρέπει σ᾽ έναν ιερέα.

 

Ο Ορθόδοξος έμοιαζε με ´Αγγελο

Μια άλλη μέρα επισκέφθηκε τον π. Ιερόθεο στο εργοστάσιο ‒ Παναγιώτης ήταν τότε το κοσμικό του όνομα ‒ ο πνευματικός εξομολόγος και φίλος του. Ο ιερέας αυτός είχε, όπως ήταν φυσικό, τη γνωστή εξωτερική εμφάνιση του Ορθόδοξου ιερέα με τα γένεια, τα ράσα, το καλυμμαύχι, όπως είναι όλοι οι ιερείς μας.

Ο π. Ιερόθεος μόλις είδε τον φίλο του ιερέα να μπαίνει στο εργοστάσιο, κάλεσε αμέσως τον εργοστασιάρχη να του τον συστήσει και να δει πώς είναι ένας Ορθόδοξος ιερέας.

Ο αμερικανός ιδιοκτήτης του εργοστασίου, μόλις αντίκρισε τον δικό μας ιερέα, έμεινε κατάπληκτος και ώρα πολλή τον κοιτούσε με θαυμασμό. Όταν έφυγε ο ιερέας από το εργοστάσιο, είπε στον Παναγιώτη: «Μα αυτός, παιδί μου, περισσότερο μοιάζει με ´Αγγελο παρά με άνθρωπο. Έτσι είναι όλοι οι παπάδες σας;». Ο π. Ιερόθεος του απάντησε: «Ναι, βέβαια, αγαπητέ μου κ. προϊστάμενε. Τόσο και περισσότερο φωτεινοί φαίνονται, όταν τελούν τα Μυστήρια της αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Και μάλιστα στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, στη Θεία Λειτουργία, δεν μπορείς να τους κοιτάξεις κατά πρόσωπο, αλλά και δεν χορταίνεις να τους βλέπεις, από τη λάμψη και τη θεία ακτινοβολία που εκπέμπουν».

Τότε ο Αμερικανός είπε: «Αδελφέ μου, πίστεψέ με, σε βεβαιώνω πως μου φάνηκε ότι είδα τον ίδιο τον Δεσπότη Χριστό. Γι᾽ αυτό θα πρέπει να είναι πιο αληθινή η πίστη σας, γιατί οι παπάδες σας φαίνονται πολύ χαριτωμένοι και φωτεινοί, ενώ οι δικοί μας δεν μοιάζουν με παπάδες. Ομολογώ πως ο δικός σας παπάς μου έκανε άριστη εντύπωση, διότι η εξωτερική περιβολή του και η γενικότερη εμφάνιση, σου προκαλούν το δέος και σε εμπνέουν να τον σεβασθείς, να τον αγαπήσεις και να τον αναγνωρίσεις σαν στολίδι της Εκκλησίας και πραγματικό μεσίτη μεταξύ Θεού και ανθρώπων, για την ψυχική τους σωτηρία.

 


 

(Πηγή: Το Γεροντικό του Αγίου Όρους, εκδόσεις ´Αθως, 2010, σελ. 298-299)

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας