Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΕΣ «ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ» ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ» - ΤΑ ΑΝΘΟΪΑΜΑΤΑ BACH

του Πρωτ. Βασιλείου Α. Γεωργόπουλου Δρ. Θ.

 

Η εν λόγω ανορθόδοξη «θεραπευτική» μέθοδος δημιουργήθηκε από τον ΄Αγγλο ομοιοπαθητικό ιατρό και εσωτεριστή Edward Bach (1886-1936) και περιλαμβάνει τη χρήση 38 ουσιών[1]. Τα ανθοϊάματα Bach παρασκευάζονται από ουσίες φυτών που τοποθετούνται μέσα σε νερό με υποχρεωτική, σχεδόν πάντα, έκθεσή τους στον ήλιο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ορισμένα παρασκευάζονται και με τη μέθοδο του βρασμού[2]. Κύρια στόχευσή τους είναι, πρωτίστως, η «θεραπεία» ψυχολογικού χαρακτήρα προβλημάτων.

Κατά τους ισχυρισμούς των οπαδών της μεθόδου, τα ανθοϊάματα Bach συμβάλλουν στην «αυτογνωσία» του ανθρώπου ή και στην «επέκταση της συνειδητότητάς μας»[3]. Στην ίδια συνάφεια, ως σκοπός και στόχος των ανθοϊαμάτων Bach προσδιορίζεται η επανασύνδεση, η αρμονία και η ενότητα του άνθρωπου με το Θεό και το σύμπαν, καθώς ο «Θεός σπινθήρας είναι μέσα μας»[4].

Στο ερώτημα πώς επιτυγχάνεται η «θεραπεία» η απάντηση είναι ότι ενεργοποιούν την ικανότητα του οργανισμού για «αυτοθεραπεία», και ότι «με τις θετικές δονήσεις τους έχουν θεραπευτική δύναμη»[5]. Βλέπουμε, δηλαδή, μια τυπικά νεοεποχίτικη και αποκρυφιστική απάντηση.

Δεν απουσιάζει, επίσης, από το σύστημα η αναφορά και η χρήση και άλλων αποκρυφιστικών όρων πως π.χ. «αύρα»[6]. Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι το εσωτερικό - αποκρυφιστικό στοιχείο, ως υπόβαθρο των αντιλήψεων του Edward Bach πάνω στο οποίο έχει οικοδομηθεί όλο το «θεραπευτικό» σύστημά του, επισημαίνεται και από ξένους ειδικούς ερευνητές του φαινομένου του αποκρυφισμού και της παραθρησκείας.

 


 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1]. Βλ. Bettina K. Hakius, Bach-Blüten Therapie, 3η έκδ. , Lage 2005. Manfred Stöhr, Ärtze, Heiler, Scharlatane, Schlülmedizin und alternative Heilverfahren auf dem Prüfstand, Darmastand 2001, σ. 167.

[2]. Βλ. A. Fincke - M. Pöhlman, Kompass Sekten und religiöse Weltanschauungen, Gütersloh 2004, σ. 32.

[3]. Βλ. περ. Δώρα για τη Ζωή, τεύχος 9, Ιαν. - Φεβρ. 2004, σ. 28.

[4]. Βλ. Mechthild Scheffer, Schlussel zur Seele, München 1995, σ. 32.

[5]. Βλ. περ. Δώρα για τη Ζωή, τεύχος 5, Ιανουάριος 2001, σ. 27.

[6]. Βλ. Mechthild Scheffer, Die Bach-Blutentherapie, München 1998, σ. 30.

 


 

(Πηγή: Περιοδικό Εφημέριος, Ιούνιος 2008)

 


 

(Ψηφιοποίηση: www.egolpio.com)

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας