Τι καινούργιο προστέθηκε στην ιστοσελίδα... | Χάρτης Ιστότοπου
Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς

ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑ, ΜΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ

του πρωτοπρεσβυτέρου π. Βασιλείου Α. Γεωργοπούλου

 

ΜΙΑ από τις πλέον επικίνδυνες παραθρησκευτικές ομάδες, πού είναι ταυτοχρόνως καλυμμένη οικονομική επιχείρηση και δραστηριοποιείται τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, είναι και η Σαηεντολογία[1].

Λόγω ακριβώς ότι ο βαθμός επικινδυνότητας της εν λόγω οργανώσεως είναι εξαιρετικά μεγάλος, θεωρούμε καλό να αναφερθούμε στην ως άνω οργάνωση με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση των ορθοδόξων χριστιανών μας, επισημαίνοντας μόνο κάποιες παραμέτρους, καθώς εκτενής και επισταμένη αναφορά θα απαιτούσε τη συγγραφή ολόκληρου βιβλίου.

 

1. Ο ιδρυτής της Σαηεντολογίας

ΙΔΡΥΤΗΣ της Σαηεντολογίας υπήρξε ο Λαφαγιέτ Ρον Χάμπαρντ (1911-1986), συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας. Το 1954 ίδρυσε στο Λος ΄Αντζελες των Η.Π.Α τη Σαηεντολογία[2]. Στον Λαφαγιέτ Ρον Χάμπαρντ αποδίδεται η φράση σχετικά με τα κίνητρα του:

«Θα ήθελα να ιδρύσω μία θρησκεία. Κάτι τέτοιο θα απέφερε πολλά χρήματα»[3].

Μια ακόμα εξαιρετικής σπουδαιότητας λεπτομέρεια σχετικά με τον ιδρυτή της Σαηεντολογίας είναι το γεγονός ότι είχε υπάρξει μέλος αρχικά της αποκρυφιστικής οργάνωσης των Ροδόσταυρων (AMORC) και αργότερα της νεοσατανιστικής οργάνωσης Ordo Templi Orientis (ΟΤΟ), που είχε δημιουργήσει ο Αρχισατανιστής Aleister Crowley[4].

Για τα εν λόγω γεγονότα οι Σαηεντολόγοι, παρότι ευκαίρως-ακαίρως ομιλούν και προβάλουν τον ιδρυτή τους, προσπαθώντας να τον παρουσιάσουν ως δήθεν πολυσχιδή προσωπικότητα, τηρούν σιγήν ιχθύος. Επίσης συνήθως ξεχνούν να κάνουν αναφορά και για άλλα γεγονότα από τη ζωή τού ιδρυτή τους, όπως π.χ. την ποινική καταδίκη του το 1978 από δικαστήριο της Γαλλίας[5].

 

2. Η Σαηεντολογία στην Ελλάδα

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ πρωτοεμφανίστηκε αρχικά το 1968. Κατ᾿ εξοχήν όμως, άρχισαν να δραστηριοποιούνται κατά τρόπο συστηματικό και ύπουλο τη δεκαετία τού 1980. Έτσι, το 1984 παρουσιάζονται ως φιλοσοφικό σωματείο με την επωνυμία Κέντρο Εφηρμοσμένης Φιλοσοφίας Ελλάδος (ΚΕΦΕ).

Το ΚΕΦΕ ως σωματείο διαλύεται από την ελληνική δικαιοσύνη με τις αποφάσεις Υπ. Αρ. 7380/1996 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και Υπ. Αρ. 10493/1997 του Εφετείου Αθηνών. Είχε προηγηθεί η έφοδος τού τότε Αντιεισαγγελέως κ. Ι. Αγγελή στα γραφεία της οργάνωσης, ύστερα από καταγγελίες γονιών εναντίον της οργάνωσης. Η πολυσέλιδη έκθεση τού δικαστικού λειτουργού κ. Ι. Αγγελή περιγράφει όχι μόνο πλήθος παρανόμων δραστηριοτήτων, αλλά αποκαλύπτει και παρακολουθήσεις πολιτικών και εκκλησιαστικών προσωπικοτήτων της χώρας και την αποστολή των στοιχείων σε ξένα κέντρα τού εξωτερικού με κρυπτογραφικό σύστημα. Μεταξύ των προσώπων που παρακολουθούσαν ήταν και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος ως μητροπολίτης τότε Δημητριάδος.

Μετά τη διάλυση του ΚΕΦΕ η Σαηεντολογία συνεχίζει να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με την επωνυμία Ελληνικό Κέντρο Διανοητικής και Σαηεντολογίας. Σήμερα δραστηριοποιείται με την επωνυμία «Ελληνική Εκκλησία της Σαηεντολογίας».

Με την Α3-88/17-10-2000 απόφασή του ο τότε Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Πέτρος Ευθυμίου, βασιζόμενος στις καταδίκες της Σαηεντολογίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό απέρριψε το αίτημα των Ελλήνων Σαηεντολόγων για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας ευκτηρίου οίκου, με το αιτιολογικό ότι δεν αποτελούν θρησκεία. Οι Έλληνες Σαηεντολόγοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας εναντίον του Υπουργείου και με αίτημα την ακύρωση της υπουργικής απόφασης. Υπέρ της εν λόγω υπουργικής απόφασης έκανε παρέμβαση στο Συμβούλιο Επικρατείας και η Εκκλησία της Ελλάδος. Στις 6-12-2002 πού επρόκειτο να συζητηθεί το αίτημά τους στο Συμβούλιο Επικρατείας και ενώ οι προτάσεις του εισηγητή κ. Π. Παράρα ήταν και ως προς την ουσία και ως προς τους πρόσθετους λόγους εξαιρετικά δυσμενείς σε βάρος των Σαηεντολόγων, για να αποφύγουν την ήττα παραιτήθηκαν την τελευταία στιγμή από την προσφυγή τους να αναγνωριστούν ως θρησκεία[6].

 

3. Η Σαηεντολογία και η ελληνική δικαιοσύνη

ΕΧΟΝΤΑΣ αναφέρει τις δύο αποφάσεις των δύο δικαστηρίων που διέλυσαν το ΚΕΦΕ, αξίζει να παραθέσουμε κάποια τμήματα από τις εν λόγω αποφάσεις γιατί αποδεικνύουν πόσο εξαιρετικώς επικίνδυνη είναι η εν λόγω οργάνωση. Σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ελληνικών δικαστηρίων η Σαηεντολογία είναι «μία οργάνωση με ολοκληρωτικές δομές και τάσεις, πού στην ουσία περιφρονεί τον άνθρωπο» (Αποφ. Εφετείου)· η συμμετοχή σ᾿ αυτήν «συνεπάγεται για το μέλος αλλαγή στην προσωπικότητά του, στην συμπεριφορά του έναντι των τρίτων και κυρίως στις σχέσεις του με την οικογένεια» (Αποφ. Εφετείου)· και επιπλέον «αποτελεί καλυμμένη εμπορική επιχείρηση και (...) επιδιώκει σκοπούς ξένους προς την φύση και την έννοια τού ανθρώπου ως ελεύθερου όντος και προς τα ήθη και τα έθιμα τού Ελληνικού λαού» (Απόφ. Μον. Πρωτ. Αθηνών).

 

4. Απόπειρα παραπλάνησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος

ΣΗΜΕΡΑ οι Σαηεντολόγοι με πρακτικές Προκρούστη προσπαθούν να πείσουν ότι είναι δήθεν θρησκεία.

Στο παρελθόν, όμως, είχαν επιχειρήσει να παραπλανήσουν ως προς τον αληθινό τους χαρακτήρα τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και την Εκκλησία της Ελλάδος. Έτσι, λοιπόν, με την από 23.6.1994 επιστολή της στον Οικουμενικό Πατριάρχη η τότε πρόεδρος του ΚΕΦΕ ζητούσε «ως Ελληνίδα χριστιανή και εκπρόσωπος των μελών του σωματείου που προεδρεύω, να ασκήσετε όλη σας την επιρροή στην ηγεσία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ώστε να σταματήσει αυτή η προπαγάνδα μίσους».

Τι χαρακτήριζε ως προπαγάνδα μίσους το ΚΕΦΕ; Μα φυσικά την προσπάθεια ενημέρωσης της Εκκλησίας για το ότι πίσω από την επωνυμία ΚΕΦΕ υποκρύπτονταν η Σαηεντολογία. Οι προσπάθειες, όμως, των Σαηεντολόγων δεν σταμάτησαν εκεί.

Στις 8.6.1995 με επιστολή της στην Ιερά Σύνοδο η τότε πρόεδρος του ΚΕΦΕ διαβεβαίωνε την Ιερά Σύνοδο ότι «Δεν είμαστε θρησκεία, δεν είμαστε πολλώ μάλλον αίρεση» και ότι τα μέλη τους «έχουν συνείδηση χριστιανική Ορθόδοξη».

Και όμως, το τότε ΚΕΦΕ μετά από λίγο θα αναγκαστεί να ρίξει το προσωπείο και να τιτλοφορείται «Ελληνική Εκκλησία της Σαηεντολογίας», επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά το πόσο αδίστακτη είναι η εν λόγω οργάνωση.

 

5. Η Σαηεντολογία φακελώνει τα μέλη της

ΤΟ ΦΑΚΕΛΩΜΑ των μελών της είναι μια πραγματικότητα και δεν αποτελεί συκοφαντική φημολογία δήθεν των αντιπάλων της, αλλά γεγονός που έχει βεβαιωθεί επισήμως με την απόφαση 96/2001 της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων[7].

Χαρακτηριστικά ανέφερε ο τότε πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κ. Κων. Δαφέρμος, σε άλλη περίπτωση, ότι η Σαηεντολογία: «ζητάει από όσους απευθύνονται σ᾿ αυτήν, προσωπικά δεδομένα ευαίσθητα. Όπως εθνικότητα, μειονότητα, φυλετική προέλευση, πολιτικά φρονήματα, θρησκευτικές πεποιθήσεις, φιλοσοφικές πεποιθήσεις, συμμετοχή σε ενώσεις, συνδικαλιστική δράση, υγεία φυσική και πνευματική, αναπηρίες, ιατρικό ιστορικό, κοινωνική πρόνοια, ερωτική ζωή, ποινικές διώξεις και καταδίκες... Ο φάκελος αυτός, λοιπόν, πού δημιουργείται για τα μέλη της, είναι παράνομος. Οι γνωστές θρησκείες, μεταξύ των οποίων και η Ορθόδοξη, δεν ζητούν από κανένα πιστό τέτοια στοιχεία»[8].

Το φακέλωμα επιβεβαιώνεται και από πρώην μέλη της οργάνωσης σε δημόσιες αναφορές τους - καταγγελίες κατά τον πλέον επίσημο τρόπο[9].

 

6. Οι απόψεις ξένων χωρών για την Σαηεντολογία

Η ΘΕΩΡΗΣΗ της Σαηεντολογίας ως επικίνδυνης οργάνωσης δεν είναι φαινόμενο πού παρατηρείται μόνο στην Ελλάδα.

Ενδεικτικώς μνημονεύουμε:

α) Η Συνδιάσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών της Γερμανίας το 1995 έχει χαρακτηρίσει την Σαηεντολογία ως οργάνωση πού «κάτω από το προσωπείο μιας θρησκευτικής κοινότητας ενώνει στοιχεία της οικονομικής εγκληματικότητας και της ψυχοτρομοκρατίας έναντι των μελών της με οικονομικές δραστηριότητες και σεχταριστικούς χρωματισμούς»[10].

β) Στη Γαλλία θεωρούνται από το Γαλλικό κράτος ως επικίνδυνη αίρεση[11]. Στη Γαλλία επίσης το ειδικό Κέντρο ενημέρωσης, εκπαίδευσης και δράσης κατά των διανοητικών επεμβατισμών (Centre de documentation, d᾿education et d᾿action contre les manipulations mentales) την χαρακτηρίζει ως ομάδα αντιδημοκρατικού και ολοκληρωτικού χαρακτήρα.

γ) Βρετανικά δικαστήρια χαρακτηρίζουν την Σαηεντολογία «ως διεφθαρμένη, καταχθόνια και επικίνδυνη»[12].

δ) Πλήθος δικαστικών αποφάσεων τού εξωτερικού χαρακτηρίζουν την Σαηεντολογία όχι ως θρησκεία, αλλά εμπορική επιχείρηση και επικίνδυνη οργανωση[13].

 

7. Μερικές χρήσιμες επισημάνσεις ακόμα

- ΥΠΟΧΡΕΩΝΟΥΝ τα μέλη τους κατά την διαδικασία ένταξής τους να υπογράψουν συμβάσεις εργασίας διάρκειας δισεκατομμυρίων ετών. Και όμως, όσο εξωφρενικό ακούγεται είναι πραγματικότητα.

- Υποχρεώνουν, επίσης, τα μέλη τους να υπογράφουν δήλωση ότι σε περίπτωση που αυτοκτονήσουν απαλλάσσουν την Σαηεντολογία από κάθε ευθύνη.

- Πολεμούν και συκοφαντούν την επιστήμη της ψυχιατρικής.

- Κάθε μέλος που θα εγκαταλείψει την οργάνωση δέχεται συνεχείς και φορτικότατες ενοχλήσεις να επιστρέψει. Εάν αρνηθεί, χαρακτηρίζεται προδότης και εχθρός.

- Η πολυσέλιδη έκθεση του δικαστικού λειτουργού κ. Ι. Αγγελή περιγράφει κατά τρόπο αποκαλυπτικό την διείσδυση της Σαηεντολογίας τότε σε κάποια ΜΜΕ και την λυσσώδη προσπάθειά της να κατασυκοφαντήσει την ευγενική φυσιογνωμία και πρύτανη του αντιαιρετικού αγώνος, τον αείμνηστο πατέρα Αντώνιο Αλεβιζόπουλο. Τον θεωρούσε ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στις διαβρωτικές προσπάθειές της.

 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

[1]. Βλ. Πρωτ. Α. Αλεβιζοπούλου, Ψυχοναρκωτικά, 1980, σσ. 33-43. Του Ιδίου, Νεοφανείς αιρέσεις - καταστροφικές λατρείες στο φως της Ορθοδοξίας, 1995, σσ. 105-121, 183-199.

[2]. G. Schmid, G.O. Semid (Hg), Kirchen-Sekten-Religionen, 2003, σ. 474.

[3]. Πρβλ. Chr. Minhoff, Martina Minhoff, Schientology. Irrgarten der Illusionen, 1998, σσ. 127- 129.

[4]. Βλ. Fr-W. Haack, Die neuen Jugenreligionen, 1979, σ. 35, Chr. Minhoff, Martina Minhoff, Schientology. Irrgarten der Illusionen, 1998, σσ. 13-15. Handbuch Religiose Gemeinschaften und Weltanschauungen, 2005, σ. 979. L. Sutin, Η ζωή και το έργο του ΄Αλιστερ Κρόουλυ, 2004, σσ. 616-619.

[5]. Fr-W. Haack, Die neuen Jugenreligionen, 1979, σσ. 35-36. H. Gasper, J. Muller, Fr. Valentin, Der Lexikon Sekten, Sondergruppen und Weltanschauungen, 2001, στ. 964.

[6]. Βλ. «Απογευματινή», 6.12.2002, σ. 24.

[7]. Βλ. «Τα Νέα», 30.9.2002, σ. 16.

[8]. Βλ. «Τα Νέα», Σαββατοκύριακο 19-20.10.2002, σ. 21.

[9]. Βλ. «Τα Νέα», 6.2.1997, σ. 20.

[10]. Περιοδ. «Der Spiegel», 10/6.3.1995.

[11]. Assemblée Nationale. Rapport n. 2468, Les sectes en France, 1995, σ. 33, 44, 55, 71.

[12]. Κ. Κυριακόπουλου, Σαηεντολογία. Γνωστή θρησκεία ή ψευδοθρησκεία; 2003, σσ. 39-40.

[13]. Κ. Κυριακόπουλου, Σαηεντολογία. Γνωστή θρησκεία ή ψευδοθρησκεία; 2003. A. Fincke, M.Pohlman, Kompass Lexikon Sekten und Religiose Weltanschauungen, 2004, σσ. 181-182. Lexikon neureligioser Gruppen, Szenen und Weltanschauungen 2005, στ. 1187-1188. Πρβλ. Γ. Κρίππα, Προβλήματα από Νεοφανείς Αιρέσεις. Νομική αντιμετώπιση στη Γερμανία και άλλες χώρες, στο περιοδ. «Διάλογος» (11) 1998, 17-19.

 


 

(Ψηφιοποίηση: www.egolpio.com)

 


 

Εκτύπωση Σελίδας Μείωση Γραμματοσειράς Αύξηση Γραμματοσειράς
Ἐπιστροφή στήν ἀρχή τῆς σελίδας